tisdag 30 november 2010

Den märkliga luckan vid Duvbackens kraftverk

Brukar roa mig med att cykla ut till T-udden ibland. För några månader sedan så fick Gävle Energi psykbryt och avverkade en hel jävla massa träd på vägen som leder ut mot havet. Det hela handlade tydligen att de ville lägga en fjärrvärmeledning över bukten ut till norrlandet för att bättre kunna exploatera de naturvärden som finns där och omvandla det till tomtmark för folk som har gott om pengar.

I samband med detta så dök det vid Duvbackens värmepumpsanläggning upp en lucka i marken.

Luckan finns ungefär här:



Som vanligt när det gäller luckor av alla de slag så var jag extremt nyfiken på vad de döljer på insidan.

Så häromdagen när jag cyklade förbi där så noterade jag att de stod på vid gavel:



Var bara tvungen att glida förbi och ropa ner i öppningen: Hallå där, vad är det här för lucka egentligen?

Fick då reda på att det hela är en sorts mätstation samt en knutpunkt för fjärrvärmeledningar här i stan. Om något skiter sig med fjärrvärmen från Duvbacken ut mot resten av Gävle eller numera även Norrlandet så är det här man börjar felsöka.

Fanns i alla fall rätt mycket utrymme där nere och även om jag inte kunde se det med blotta ögat så förefaller det som att det finns en kulvert som fortsätter i riktning mot havet.

HALLÅ? ÄR DET NÅGON DÄR NERE?



Det visade sig att det faktiskt var inte bara en utan två personer där nere. Exakt vad de gjorde har jag ingen aning om, men de verkade veta vad de pysslade med.

Jag menar om inte han vet vad han gör så vill inte jag veta vem man bör ringa?



I vilket fall som helst så verkar det som att skövlingen för fjärrvärmeledningen mot norrlandet fört något gott med sig - området här ska tydligen bli naturreservat, vilket var på tiden!



Jag och Sundin hade yrat runt i trakterna däromkring och lakoniskt konstaterat att det är rätt märkligt att det här inte är ett naturreservat än. Mailade en bekant på Länsstyrelsen, Carola Orrman och sa att det här borde ni fan styra upp. Fick inget svar, förmodligen på grund av att det redan var på gång.

För dem av er som inte besökt platsen så rekommenderar jag att ni tar er dit. Finns väl upptrampade stigar och miljön är helt fantastisk. Finns granar och tallar som har flera hundra år på nacken såväl som områden med lövträd där man kan hitta allt från hasselbuskar, rönn, ask, asp såväl som ekar - om än ganska unga.

Bilder från mitt och Sundins besök i området för ett par veckor sedan:

















Och så här såg det ut den 17 november:





Så för att sammanfatta det hela. Besök platsen! Det är så jävla värt det.

Peace out!

måndag 29 november 2010

Varför är inte det här standard på batteriladdare etc?

Köpte en mus till min bärbara dator idag. Grejen med den var att själva sladden satt på en sladdvinda, ungefär av den sort vi är vana vid från dammsugare.

När man plockar upp den ser den ut så här:



Sedan drar man ut lämplig längd på sladden för att musen ska bli användbar. Den ser då ut så här:



När man så är klar med det man behöver göra så trycker man på själva sladdvindan (prylen i mitten) och efter en sekund så ser den ut så här igen:



Nu är min fråga: Varför är inte det här standard på batteriladdare till mobiltelefoner, mp3-spelare, digitalkameror etc? Jag menar hur jävla svårt ska det vara att lägga till en så enkel funktion?

Det skulle ju faktiskt innebära slutet för detta:



Tja, det var väl allt jag hade för ögonblicket. Peace out!

Var ner på stan tidigare idag.

Ja, jag var i alla fall ner på stan vid lunchtid idag för att kolla en grej jag fått höra av en polare. Tydligen så lossnar det stora skärvor från de granitplattor som lagts på torget. Dessa skulle hålla i typ tvåhundra år - och om de redan börjat krackelera så är det rätt olycksbådande?

Kunde inte ta några bilder eftersom den extrema kylan gjorde att värmeslingorna under torget inte klarade av att hålla isen och snön borta.

Men när jag var där för några dagar sedan så konstaterade jag att det verkar som om granitplattorna spricker längs med de metallskarvar som finns lite här och där. Det rör sig om navigationslinjer för synskadade och metallbleck som döljer vad jag förmodar är kabeldiken samt dräneringskanaler.

Min tanke är att plattorna ligger för när metallen så att när den drar ihop sig och expanderar på grund av temperaturskillnader så sprängs bitar av graniten bort?

Ska dra ner och ta lite bilder när vädret tillåter.

Men det förefaller alltså som om det är längs med dessa platser som bitar av granitplattorna börjat gå sönder:







Tittar man noga på bilderna så kan man redan på dessa (som togs i mitten av september) se att det börjat lossna granitflisor från plattorna.

Om det nu är på det viset känns det väl ändå som en miss i konstruktionen?

Till sist lär jag berätta att jag var förbi Jula tidigare idag och införskaffade ett par reflexarmband med blinkande lysdioder på som jag numera har på jackärmarna när jag är ute och cyklar. Pris? 29 kronor för ett par.



Jag vet att jag använder det här uttrycket rätt ofta, men här är det faktiskt sant: Det är lysande!

Det var allt för ögonblicket. Peace out!

fredag 26 november 2010

Katter försöker slåss men störs av två dryga kråkor

Tyckte det här klippet var väldigt roligt. Extremt dryga kråkor! :)

tisdag 23 november 2010

Det är bögarnas fel!

Morsan tipsade mig om den här jävligt roliga Groteso-låten:



Det var faktiskt allt för ögonblicket. Peace out!

Obsessive compulsive disorder

söndag 21 november 2010

Det är viktigt att säkra lasten vid frakt

Om man ska frakta grus på en öppen järnvägsvagn så är det självklart att man ser till att lasten ligger stadigt på vagnen genom att spänna fast den ordentligt.



Det var allt för ögonblicket. Peace out!

lördag 20 november 2010

Historien om 7up

De flesta känner till att Coca-Cola från början innehöll kokainextrakt men något som inte är lika känt är att 7up ursprungligen var spetsat med litium. Litium är ett grundämne. För gemene man är det antagligen mest känt som en komponent i olika batterityper, men det har betydligt bredare användningsområden än att se till att din mobiltelefon eller bärbara dator lägger av när du minst av allt önskar det.

En del påstår att 7up fick sitt namn av litium-isotopen 7-litium som är den vanligaste formen av litium på jorden.



Drycken hette från början "Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda" och marknadsfördes som ett botemedel mot bakfylla och depression. Lämpligt nog så lyckades upphovsmannen, Charles Leiper Grigg pricka in lanseringen av sin läsk en vecka innan börskraschen på Wall Street 1929.

Drycken lanserades i grevens tid



Att litium är effektivt mot depression har alltså varit känt länge, men precis på samma sätt som Coca-cola inte längre innehåller aktivt kokain så försvann även litium ur 7up ganska omgående. Dels på grund av att det är ganska giftigt och svårdoserat plus att trenden med läkemedels-läsk var en historisk parantes.

Charles Leiper Grigg var kanske inne på rätt spår ändå?



År 2009 konstaterade forskare vid universitetet i Oita, Japan att på platser där litium förekommer naturligt i dricksvattnet så är självmordsfrekvensen bland befolkningen lägre än där så inte är fallet. Sambandet mellan litium i dricksvattnet och låg självmordsfrekvens hade även konstaterats ett par år tidigare av forskare i Texas.

Detta fick psykiater Peter D. Kramer att föreslå att dricksvatten borde litiumberikas för det allmännas bästa. Men tanken på att staten skulle spetsa drickvattnet med en psykoaktiv substans hade nog inte fallit i god jord hos den växande skara personer som anser att fluortillsatser för att motverka karies nog också är något skumt?



Även om litium inte längre finns kvar som en ingridiens i 7up och tanken på att tillsätta det till vårt dricksvatten inte längre finns kvar så används det fortfarande inom psykiatrin - och det fungerar faktiskt.


Skrev en sång om litium och skulle kanske ha haft nytta av urpsrungsdrycken?




Fort, ge honom en 7up, nej för guds skull - ge honom två!



Ja, det var historien om 7up och var allt jag hade för ögonblicket. Peace out!

fredag 19 november 2010

Hur kommer det här sig?

När krogen Hang Loose höll till på Söderhielmska gården satte de upp en liten skylt här som de senare tvingades ta ner på grund av att huset var "K-märkt".



Samtidigt verkar det vara helt okej att sätta upp den här blaffa-skylten på Berggrenska gården:



Rent spontant känns det som att sila mygg och svälja kameler?

Här är för övrigt en bild på Söderhielmska från någon gång på 60-talet. Byggnaden var för övrigt en hårsmån från att jämnas med marken eftersom man på den tiden inte ville bevara den typen av slumkåkar.



Det var allt för ögonblicket. Peace out!

torsdag 18 november 2010

Strömsbro då och nu

Blir ett kort och ganska självförklarande inlägg den här gången.





Det var allt för ögonblicket. Peace out!

onsdag 17 november 2010

Du ska vårda det träd i vars skugga du sitter?

Varje gång jag cyklar eller går genom Söders koloniträdgård så ser jag den här skylten:



Vet inte om det bara är jag som tycker så här, men visst känns det lite som om det där är ett ordspråk eller citat från ett land som är bra mycket varmare än Sverige?

Här hemma brukar vi väl mest försöka göra oss av med träd som ger skugga?

Ett mer lämpligt och svenskifierat (ja det är ett ord jag precis hittade på) motto borde väl vara något i stil med:

Du ska vårda den glänta i vars solsken du vilar.

Blev ett kort men koncist inlägg.

Så det var allt för ögonblicket. Peace out!

måndag 15 november 2010

Jordgetingar – insektsvärldens svar på huliganer

På baksidan av huset där jag växte upp hade vi en liten remsa med skog som tillsammans med en gräsbevuxen bullervall skärmade av oss mot den väg som gick en bit bort. Skogen, eller ”träsket” som farsan föredrog att kalla den var en tämligen sorglig samling misshandlade träd och stympade buskar. Årtal av kojbyggen och projekt hade satt sina spår i form av spikar, yxhugg och sågmärken i stammarna. Fanns nog inte ett enda träd som klarat sig undan våra scoutförsök.

Så här såg de flesta av våra "kojor" ut:



Djurlivet hade också fått sina törnar och var väl i det närmaste utplånat med undantag för ett antal synnerligen sega svartmyror. Men så en vårmorgon när vi kom ner till skogen upptäckte vi att en koloni jordgetingar hade flyttat in i en jordhåla vid foten av bullervallen. Eftersom vi trots allt hade lite respekt för dessa flygfän, eller åtminstone deras gaddar, så lät vi dom vara ifred. Så länge inte dom störde oss så skulle inte vi störa dom.

En bräcklig vapenvila rådde under några veckors tid, men sedan började getingarna provocera oss genom envisas med att flumma omkring i ansiktshöjd på oss så fort vi åt något eller drack något sött på altanen. Vi försökte ignorera dom små svinen, men allt eftersom sommaren fortskred och jordgetingboet växte så ökade antalet jordgetingsincidenter lavinartat. Situationen blev ohållbar. Det var dom eller vi, skogen var inte stor nog åt oss båda.

Saftsoppa med getingar:



I en lekpark, på säkert avstånd från skog och getingar började vi planera den terrorvåg som skulle svepa fram över de små bevingade asen, deras larver samt deras bostad. Ingenstans i vår skog skulle dom gå säkra. Vår plan var lika enkel som genial, eller det var i alla fall vår uppfattning vid tidpunkten före attacken. En kommandostyrka bestående av mig och min granne Magnus Fagrell skulle anfalla boet från min altandörr. Jag skulle gå i spetsen med ett armeringsjärn som jag skulle trycka rakt ner i deras jordhåla och sedan röra om ordentligt.

Weapon of choice:



Magnus skulle komma direkt efter med en hink bensin och hälla ner den i boet, kasta dit en tändsticka och därefter skulle vi snabbt dra oss tillbaka bakom altandörrens säkerhet och på avstånd se på hur lågorna förtärde vår fiende.

Morgonen därpå skred vi till verket. Att påstå att vi förberedde oss minutiöst är väl kanske att överdriva, men vi ställde i alla fall upp altandörren och beväpnade oss med bensin, tändstickor samt armeringsjärn. Jag tog täten och smög sakta fram över gräsmattan ner mot skogsslänten och den intet ont anande fienden med Magnus strax bakom, redo att låta brinnande död regna ner i boet.

Allt var stilla. Utanför boet rådde frid. Tydligen hade dagens bestyr inte ännu kommit igång i kolonin och vi skulle troligtvis kunna överraska vår fiende och slå ut dem innan de fattat vad som hänt.

Dagen D. "D" som i Dgeting?




Tiden var inne. Nedhukad sprintade jag fram till boet med armeringsjärnet i högsta hugg. När jag kom närmare upptäckte jag ett par sömniga vakter som satt precis utanför boets öppning och lapade sol. Jag ignorerade faran och gav till ett litet stridstjut samtidigt som jag med full kraft drämde ner armeringsjärnet djupt ner i deras håla och började sedan vispa runt med full kraft. Min attack fortsatte under ett par sekunder som kändes som en evighet. Armeringsjärnet spred död och förintelse långt ner i marken innan jag ryckte upp det ur jorden.

Så här såg jag mig själv i det ögonblicket:



Stympade getingar, bomaterial och getinglarver vällde ut ur boet med det sista rycket. Jag signalerade åt Magnus att komma fram och sätta in dödsstöten med bensinen. Men istället för att följa vår plan och gå fram till boet för att hälla ner hinkens innehåll i boet så stannade min kamrat på två meters avstånd och slungade bensinen ur hinken med en ryckig forehandsrörelse. Han siktade rätt jävla illa, vilket fick till följd att boet endast blev marginellt drabbat medans jag däremot fick ganska stora mängder bensin på mig. Jag insåg faran i samma ögonblick som jag såg hur Magnus slet fram tändsticksasken.

– NEJ! Tänd inte tändstickan. vrålade jag och slängde ifrån mig armeringsjärnet.

Planen var på väg att gå rakt åt helvete. Helt plötsligt var den ljumma sommarmorgonen full av bensinångor och ilskna getingar. Fagrell stod kvar en liten stund osäker på hur han skulle göra med tändstickorna, men insåg till min lättnad att lejonparten av bensinen hade missat sitt mål och att en icke föraktfull del hade spritts över mig. Sedan var getingarna över oss. Dom var skakade, dom var skadade, men framförallt var dom förbannade och ute efter hämnd. En ilsken flod vällde ut ur det sargade boets öppning och fann omedelbart sina två måltavlor.

Motattacken drabbade oss med full kraft:



Jag vet inte om ni vet hur det känns när en ilsken geting landar på naken hud? Man känner hur det blir lite svalt när vingarna fläktar till alldeles innan landning, sen känner man ett lätt kittlande när getingen spatserar omkring på huden under några tiondelar av en sekund innan den griper tag med sina ben i skinnet på dig så att det stramar till lite. Efter det känner man bara ett litet sting, och man tror för bråkdelen av en sekund att “hej, det här var ju inte så farligt”, men sen kommer huvudföreställningen. En våldsam stöt följt av en pulserande smärta i kombination med ett intensivt svidande, och för varje sekund som går så hoppas man att smärtan ska börja klinga av men istället upptäcker man till sin fasa att den bara stegras i intensitet. Det enda jag kan tänka mig är värre än detta är att känna hur ytterligare en geting landar någonstans på kroppen, följt av ytterligare en, och en till och en till.

Ungefär så här kunde det ha sett ut:




Vi satte av i full galopp mot den öppna altandörren och tryggheten. Luften var full av surrande och man mer anande än såg faran som nu fanns överallt omkring oss. Trots allt hade vi klarat oss ganska oskadda. Jag hade känt hur någon geting landat men mitt vilda flaxande med armarna hade hittills svept bort dom innan dom lyckats åstakomma någon skada bortsett från två-tre sting - vilket kändes som rätt acceptabelt med tanke på mängden getingar som fanns omkring oss.

Fagrell var bara någon meter efter mig och dörren var inte mer än ett par steg bort. Äntligen säkerhet! Men något stämde inte, dörren var inte längre uppställd trots att jag var helt säker på att jag ställt upp den på vid gavel för att kunna springa rakt in i huset utan att behöva bekymra mig om att hålla på att öppna några dörrar. Ja ja, det var väl inte hela världen, det såg ändå ut som om vi skulle klara oss. Jag nådde slutligen dörren och ryckte i handtaget – ingenting hände. Jag vickade lite mer på det och drog sedan allt hårdare i handtaget med min högra hand samtidigt som min vänstra febrilt vispade bort getingar som för varje sekund ökade i antal.

- Men öppna dörren nu då, vrålade Magnus gällt.

Jag insåg så till min fasa att dörren inte skulle gå att öppna! Av någon anledning som jag än i denna dag inte vet anledningen till hade min mor gått förbi den öppna dörren och fått för sig att stänga och låsa den. Det här var på den tiden och på ett sånt område där man inte ens låste ytterdörren om kvällarna, än mindre altandörren ut mot gräsmattan en solig sommarförmiddag. Loppet var kört.

Access denied:



Vi kunde inte stanna kvar och vänta på att någon skulle öppna och det fanns inte någonstans att gömma sig. I det här ögonblicket började getingarna, som hade tagit fördel av vår lilla paus framför den låsta dörren att bitas. Dom fanns överallt och varje gång du lyckades avvärja ett angrepp så kände du hur små sträva insektsben grep tag någon annanstans på din kropp för att sekunden senare köra in sin giftgadd in i köttet på dig.

Jag flaxade skrikande iväg snett över gräsmattan rakt in i mina grannars buskar i ett desperat försök att skaka av mig mina förföljare bland löven. Ur ögonvrån kunde jag se Magnus snubbla omkring i en sorts spamsmatisk dans mitt ute på vår gräsmatta. Han hade slutat springa och beslutat sig för att stanna och slåss ute i det öppna.

Av någon anledning kom jag att tänka på general Custer och hans sista strid mot en övermäktig fiende.

Fagrell är alltså Custer i den här målningen - och de båda agerade nog lika rationellt?



“Galning”, tänkte jag för mig själv innan förnyade angrepp och bett fick mig att fortsätta ut genom buskarna. Surrandet hade nu blivit något svagare och de flesta getingarna tycktes till min lättnad ha riktat in sig på att angripa Magnus istället. Men jag kunde ändå känna hur getingar kröp omkring på min kropp och hur en del hade lyckats leta sig in under mina kläder och hur vissa tycktes ha trasslat in sig i mitt lockiga hår. Det är svårt att beskriva obehagskänslan jag kände i denna stund.

Allt jag ville var att få bort dessa djur från min kropp och kläder. Jag hade nu hunnit halvvägs in på grannens tomt, och om sanningen ska fram så hade paniken tagit över ganska rejält vid det här laget. Jag tog ett varv genom tvättsnurran som grannen hade hängt sina lakan på. Dom fräscha arieldoftande lakanen erbjöd ett par sekunders stillhet och väldoft innan jag fortsatte fram mot den fontän som Östen, som min granne hette, hade installerat sommaren innan. Jag bestämde mig för att göra som jag sett att dom gör på film, nämligen slänga mig i vattnet för att undkomma dom små surrande jävlarna.

Så här minns jag det ögonblicket:



Vilt flaxande kastade jag mig ner i den grunda fontänen och började desperat plaska med vänster hand som någon sorts mentalt efterbliven mongolid. “Tony gilla vatten… whäää whäää, tony gilla vatten…”, typ sådär om ni kan visualisera en riktig retard framför er.

Med den andra handen fick jag bort de sista getingarna från min kropp och kläder och satt sedan kvar en lång stund i fontänen för att låta smärtan som bultade lite överallt på min kropp klinga av. En geting hade lyckats bita mig precis i mungipan som hade förlamats, vilket fick till följd att jag förutom att se ut som ringaren i Notre Dame dessutom hade svårt att prata ordentligt. Som tur var så var inte min granne hemma, eller så var dom hemma men valde att inte öppna dörren för den flaxande muppen som plaskade runt i deras fontän utanför. Man ska ha i åtanke att jag redan hade rykte om mig att vara lite egen.

Lite egen:



Alternativt:



Så småningom så smög jag tillbaka till vår baksida bara för att finna att min mor faktiskt hade öppnat dörren till slut, och hon satt nu i köket och baddade Magnus febrilt med bomullstussar indränkta i Salubrin. Han var om något ännu mer illa åtgången än jag var. Hans illa genomtänkta plan att stanna mitt på gräsmattan i ett moln av ilskna jordgetingar visade sig i praktiken vara det sämsta han kunnat göra.

Vi slapp åka till akuten den gången. Kommer inte ihåg exakt hur många bett var vi fick, men Magnus slog mig säkert med en 10-12 stycken stick. Vi hade förlorat slaget - kriget var dock långt från över. Under de följande veckorna följde våg på våg av vedergällningsaktioner från vår sida, och när de första gula löven kunde skönjas bland lövträden så utropade vi oss själva som vinnare.

Getingarna hade förlorat!

Vi undvek detta:

From 2010-11-15 Trädkojor


Jag har fortfarande en ganska misstro mot allt vad getingar heter, men har lärt mig att inget gott kan komma av ett armeringsjärn och en hink bensin. I alla fall inte om man har en idiot som partner eller en ogenomtänkt plan.

Det var allt för den här gången. Peace out!