tisdag 31 maj 2011

Idag kom JO-beslutet

I mars 2010 JO-anmälde jag landstinget i Gävleborg eftersom jag tyckte att det verkade skumt och märkligt att de tog ut en receptavgift på 80 kronor i vissa lägen. Det står lite mer om bakgrunden i den här artikeln från Arbetarbladet.

Ett par dagar senare fick ett brev från JO där det framgick att de skulle titta närmare på det hela.

Igår kom beslutet:

En privatperson har anmält till JO att landstinget tagit lika mycket betalt av den som fått sitt recept förnyat genom att e-posta eller ringa till någon med administrativa arbetsuppgifter. ”Oacceptabelt” anser JO i sitt beslut.

Står lite mer i den här artikeln från Gefle Dagblad.

Känns rätt skönt att få rätt faktiskt!

Beslutet ifråga:







I övrigt har jag mest tillbringat en massa tid ute i skog och mark. Håller på och småfilar på geocacheprojektet som jag drog igång tillsammans med Länsstyrelsen. I praktiken innebär det att jag cyklat runt på en massa små grusvägar ute i skogen för att kolla vilka som det går att komma fram på till olika naturreservat samt vilka som har en massa bommar ivägen rätt som det är.

Ja, det var väl allt för ögonblicket.

Peace out!

torsdag 26 maj 2011

Förbud mot nationalsången vid skolavslutningar

Nu börjar det dra ihop sig till sommarlov och skolavslutningar. Och med samma regelbundenhet som kvällstidningarna under sommartorkan rapporterar om att en komet kommer att förinta jorden år 2031 så dyker det vid den här tiden på året upp påståenden om att det skulle vara förbjudet att sjunga nationalsången vid svenska skolavslutningar.

Jag har ingenting emot nationalsången. Tycker folk ska få sjunga den precis när fan som helst.



Däremot blir jag nyfiken på själva påståendet.

Finns det någon grund för det?

På Facebook har detta upprop i form av en illa formulerad frågeställning på kort tid fått tusentals "Ja"-svar:

UPPMANAR ALLA ATT 6:e JUNI PÅ NATIONALDAGEN KL.12.00 GÅ UT Å SJUNG VÅR NATIONALSÅNG PÅ GATOR & TORG I PROTEST MOT ATT DEN EJ FÅR SJUNGAS I SKOLORNA. VÅR NATIONALSÅNG ÄR INTE RASISTISK. ALLA LÄNDER HAR EN. MEN DET FINNS BARA ETT LAND DÄR EN SÅN SÅNG KAN UPPFATTAS RASISTISK!! ETT LAND DÄR MAN GÅR MED PÅ DETTA! ÄR DU EN MES ELLER VÅGAR DU KOPIERA DETTA OCH VARA MED OCH KÄMPA ??


För det första stör jag mig lite på att allting är skrivet med versaler utom just bokstaven "e" i datumet. Blev det glapp i Capslock-tangenten precis då eller?

Men om vi tittar närmare på vad som faktiskt sägs så kan vi konstatera att det i påståendet hävdas att nationalsången ej får sjungas i skolorna.

Hur förhåller sig det påståendet till verkligheten?

Tja. Låt oss kika på Skolverkets kursplan gällande musikundervisningen på grundskolenivå.

I Lgr 11: Kursplan i musik i grundskolan (3.8), sidan 45 under vad som betecknas som centralt för årskurs 1-3:

Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör
det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och
genom att lyssna till musik.

...

Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland
nationalsången och några av de vanligaste psalmerna
, samt inblickar i svensk och
nordisk barnvisetradition.


Så det är solklart att det är tillåtet att sjunga nationalsången i svenska skolor.

Jag har kontaktat Skolverket och Lärarnas Riksförbund för att kolla om det finns några konkreta exempel på tillfällen då skolor uttryckligen förbjudit nationalsången vid en skolavslutning. Så fort jag fått svar (om de nu svarar) så lovar jag att posta det här på bloggen.

Men just nu känns det mest som en logisk lapsus i kombination med konfirmeringsbias bland dem som tycker sig tro att det nog råder ett förbud mot framförande av nationalsången i våra skolor?

Alltså: Man har en känsla av att det nog stämmer att det finns ett förbud och därmed tar man också till sig allt som talar för att det skulle förhålla sig på det viset samtidigt som man ignorerar allt som pekar på motsatsen. Den logiska lapsusen är den att bara för att nationalsången inte framförs så innebär inte det att den skulle vara förbjuden.

Vi sjöng aldrig "Welcome to the jungle" av Guns N' Roses vid någon avslutning. Det innebär inte att det fanns ett förbud mot just den låten. Personligen skulle jag gärna dragit i med den istället för Idas sommarvisa - men lärarna jag hade i grundskolan var rätt konservativa.

Welcome to the sommarlov - you´re gonna diiiiiiie!



Jaja, men kontentan av det hela är att jag faktiskt inte vet om det finns ett förbud mot nationalsången vid skolavslutningar. Fakta och myndighetsdirektiv pekar mot att det inte stämmer. Men det här är nog en debatt som kommer att rasa i minst någon vecka till!

Sen blir det sommarlov.

Lär avsluta med att länka till Alf Robertssons vackra dikt tonsatt till "Du gamla du fria".



Det var allt för ögonblicket.

Peace out!

Dödskallar och naturreservat

Bestämde mig för att ta en cykeltur ut till Rovans naturreservat norr om Gävle idag. Anledningen var det vackra vädret plus att jag monterade dit en geocachegömma åt Länsstyrelsen i höstas.

Den är fortfarande inte publicerad eftersom hela projektet av olika skäl hamnat i långbänk hos förvaltningen.

Men naturreservatet i fråga finns alltså här:



Det är väldigt lätt hänt att man helt enkelt åker förbi det på vägen ut mot Oslättfors.

Vill ni besöka naturreservatet så håll utkik efter den här stugan på höger sida av vägen ett par hundra meter efter att ni passerat under E4:an - förutsatt att ni kommer från Gävlehållet alltså.



Sväng av där och följ grusvägen så kommer ni till en vändplats varifrån man lättast når den utmärkta (i båda bemärkelserna) stig som leder besökare runt i området.

För att nå själva stigen passerar du först över den här bron:



Därefter kan du välja att antingen gå åt höger eller vänster. Är du mer äventyrligt lagd så går du åt höger. Då får du vandra ett par kilometer innan du kommer tillbaka till utgångspunkten. Och det är inte alltid stigen är av bästa kvalitet - så stövlar rekommenderas.



Går du åt höger stöter du dessutom på gamla älgpass. Visste inte att det var tillåtet att smälla upp sån här skit inne i naturreservat eller ens att man fick jaga inne i reservat?





Om du däremot har mindre tåladmod, barn eller helt enkelt inte har lust att ta den långa vägen så svänger du vänster efter bron. För säga vad man vill om naturreservat och den miljö som skyddas innanför dess gränser - men många gånger finns det en riktigt sjysst plats där som allt som oftsat utgör själva målet för besöket. Så är det även här.

Jag menar, om du besöker Louvren så går du förmodligen runt lite pliktskyldigt och kollar in konstverken men alla vet att du egentligen är där för att kolla in Mona Lisa.

Så för att nå det här naturreservatets Mona Lisa svänger du alltså vänster efter bron och fortsätter längs stigen någon kilometer.

På en kvist vid sidan av stigen hade någon trätt upp denna rådjursskalle på en grankvist. Också en del av naturen förmodar jag?



Men platsen du förmodligen fikar efter för att fika på är ingen fiktiv Mona Lisa eller fiktion utan faktiskt ett faktum och ej en faktoid fantastiskt nog.

Efter en lagomt lång promenad når du nämligen en väldigt sjysst grillplats vid testeboåns strand.



Så packa ner något att grilla, en kikare (om du har tur kan du nämligen få syn på utter i ån) samt myggmedel.

Väl värt ett besök.

Det var allt för den här gången.

Peace out!

onsdag 25 maj 2011

Jorden gick inte under...

Spana in dessa skyltar:







Snubben på bilden ovanför heter Robert Fitzpatrik och han brände 920.000 kronor på att informera allmänheten om att jorden skulle gå under den 21 maj.

Han hade fått sin information från den här raketforskaren:



Mannen med öron lika stora som en bibel heter Harold Camping och han blev väldigt förvånad när hans matematiska uträkningar inte visade sig stämma. Efter att ha gömt sig från massmedia i något dygn dök han dock upp igen och erkände att han räknat lite fel. Jorden kommer att gå under om ett par månader.

Jag tror inte på gud eller att Jesus kommer att dyka upp i version 2.0 och lyfta alla rättrogna till himlen. Men om man nu tror på det som ovanstående individer tycks göra - har det då aldrig fallit dem in att Jesus faktiskt dök upp i förrgår, såg sig omkring och valde att inte ta en jävel med sig upp?

Hur stort ego har man egentligen när man utgår från att man givetvis finns med på Jesus VIP-lista.

Det enda jag vet är att om Jesus dyker upp och det blir en lång jävla kö så kommer jag att göra som jag brukar i kö-sammanhang. Jag glider helt enkelt förbi alla och frågar Sankte Per: Ursäkta, det är jävligt lång kö, är det okej om jag går före?

I nio fall av tio fungerar det när det gäller krogköer så antagligen funkar det även vid jordens undergång. Annars får man helt enkelt sätta sig på nån pub och vänta på att kön ska minska lite.

Typisk lång kö:



Jaja, som sagt var, nu tror inte jag att jorden kommer att gå under eller att den redan gjort det - en del personer är helt enkelt lite allmänt efterblivna.

Men det här med krogköer fungerar faktiskt. Om du ska ut och ha lite skoj och kommer fram till krogen och upptäcker att det är en kö som det helt enkelt känns totalt meningslöst att ställa sig i, ta då ett par steg bakåt och betrakta kön från avstånd.

Det finns garanterat en liten kö till. En kö som sticker ut åt andra hållet. I den ställer sig vissa personer utan att ens ägna den stora kön en tanke än mindre en blick. Folket i den kön är VIP-folk. De känner någon som jobbar där, typ en vakt eller en bartender vilket av någon märklig anledning ger dem företräde in medan kreti och pleti i den långa kön underdånigt och tålmodigt väntar på sin tur.

Här är grejen. Skit i den långa kön. Ge även blanka fan i VIP-kön. Dessa båda köer sträcker sig ut åt varsitt håll längs med krogens fasad. Det är alltså vidöppet rakt in mellan köbildningarna. Kliv in där och ställ frågan rakt och ärligt till vakterna som står där.

Hej. Jag ser att det är väldigt långa köer ikväll. Är det okej om jag går före? Jag orkar inte köa.


Du kan inte få mer än ett nej. Och får du ett nej så går du någon annanstans. Men som sagt var - för det allra mesta så släpper de in dig. Varför? Helt enkelt på grund av att det inte är mer än en handfull personer per helg som faktiskt går fram och ställer en sådan direkt och rak fråga.

Jag fick lära mig det här "tricket" av en vakt som jobbade på Goya för länge sedan. Han omkom tyvärr i en motorcykelolycka för ett par år sedan.

Jaja, men det var allt för ögonblicket.

Peace out!

torsdag 19 maj 2011

Resan till Axmar och Gåsholma

Efter att ha cyklat ut till Åby Gård mot Valbohållet på förmiddagen för att gömma en geocache där så var jag hemma igen runt ett och satt och hade tråkigt. Då hörde Palm av sig och vi bestämde oss för att bege oss ut mot Axmar för att scouta in en cache som ligger på en ö strax utanför Gåsholma.

Här ska cachen ligga vid ett ställe som heter Synskär:



Av bara farten råkade vi blåsa förbi Gåsholma och hamnade istället i Axmar vilket var ganska lämpligt eftersom jag länge velat besöka platsen. Anledningen till det är att jag varit involverad i ett projekt om just Axmar och dess omgivningar.

Bland det första som möter en när man kommer in i bruksmiljön är den gamla hyttan. Den är bastant och respektingivande även om skorstenen kroknat lite och antagit en smått oroväckande lutning.



Kör man vidare längs vägen kommer fram till havet. På vänster sida ligger en byggnad som heter Bläckhornet. Det ska tydligen vara ett galleri men det hade ännu inte öppnat för säsongen.



Längst ut på udden ligger Axmarbrygga Havskrog. Den hade inte heller öppnat ännu och när vi besökte platsen byggdes det för fullt strax intill.



En bil från SVT stod på parkeringsplatsen så jag misstänker att det blir något inslag härifrån på de regionala nyheterna.

Någon sorts kran stod och rostade i all ensamhet längst ut mot havet.



Onekligen rätt fint där ute och vi bestämde oss för att komma tillbaka när det blivit sommar på riktigt.

En slagghög vittnar om att det en gång producerades järn här.



Några små källarliknande stugor låg inbäddade i försommargrönskan.



När vi sett det vi ville se vände vi tillbaka och svängde in till Gåsholma. Enligt en fiskare vi pratade med på platsen så är det ett fiskeläge som är betydligt äldre än t.ex. Bönan och Utvalnäs. Han var lite sur över att Gävle turistbyrå fullständigt struntat i deras påstötningar om att få lite exponering hos dem. Enligt honom så ligger allt fokus hos Gävle Turistbyrå på Bönan, Furuvik, Gävle Konserthus och Läkerol Arena. Och det ligger det säkert en hel del i?

Det hela kändes väldigt äkta och genuint snarare än som någon sorts billig turistfälla.





Tyvärr hade han inte någon rökt fisk att sälja när vi var där. Men han lovade att skjutsa ut oss till ön för 50 kronor när vi kom tillbaka nästa gång.

Annorlunda båt-taxi:



Rejäla fiskeredskap!



Inne i hans lilla gårdsbutik hängde dessutom den här tavlan som jag var tvungen att ta ett foto av:



På väg därifrån noterade jag i förbifarten att en gammal mossbelupen kanot låg inklämd och bortglömd(?) mellan ett par frysboxar.



Eftersom min gamla kanot blev stulen för ett par år sedan funderar jag allvarligt på om jag skulle lägga ett bud på den där istället. Slänger man fram en femhundring kanske man kan få ta den? Den såg ju inte direkt ut att vara i bruk speciellt ofta?

Nu hade klockan hunnit bli fyra på eftermiddagen och det kurrade rätt bra i magen. Vi hade haft lösa planer på att käka ute vid Axmarbrygga men det var som sagt stängt och fiskargubben hade inte någon rökt fisk att sälja heller - det blev till att vända hemåt.

Men vi blev tvungna att göra ett litet stopp till längs vägen. Vi hade hört talas om att det skulle finnas en stor gravhög i närheten och när vi av en slump fick syn på en gammal, knappt läsbar skylt så svängde vi av och hoppades att den pekade mot gravhögen.

Och det gjorde den. Men själva gravhögen var inte mycket att hänga i julgranen. Har nog fan sett myrstackar som varit större.



En informationsskylt gav lite kontext åt högen:



När vi stod där tämligen oimponerade kom Palm på att det låg en cache precis vid själva gravhögen. Vi lyckades rota fram den och kunde konstatera att den legat där sedan 2004. Innehållet var lite fuktigt men i förvånansvärt gott skick med tanke på åldern.

Loggbokens första inlägg:



Efter det var det i alla fall raka spåret hem.

Det var allt för den här gången.

Peace out!

tisdag 17 maj 2011

Blomman för dagen

I samband med att jag besökte Hedvigs Trädgård i våras så köpte jag en förpackning "Blomman för dagen"-frön. Tänkte att jag skulle plantera dem i köksfönstret för att få som en blommande grön vägg där.

Tog ett par veckor innan jag kom mig för att peta ned dem i jorden men när jag väl gjort det så grodde de på ett par dagar. Och efter det har det gått väldigt fort.









































De döda kvistarna i fönstret satte jag dit så att växterna skulle ha något att klänga på. Tyckte att det skulle se snyggare ut än stålnät och liknande:























På den här bilden ser man en annan växt som jag köpte samtidigt som jag införskaffade fröna. Den växten är nu på väg att börja blomma:













Men fortfarande har det inte kommit en enda blomma på "Blomman för dagen"-plantorna vilket känns lite märkligt. Funderar på att plantera om en av dem i en mycket större kruka för att se om det har med krukstorleken att göra. Kan kanske vara så att rotsystemet inte orkar med att dra upp vatten hela vägen till toppen av plantorna när de blivit så här pass stora?

Jaja, det var allt för ögonblicket.

Peace out!