tisdag 27 mars 2012

Mat för folk som verkligen svälter?

Ramlade över den här annonsen från Willys:



Ärligt talat: Hur jävla illa ställt är det när man måste livnära sig på "Urvattnad Sill" från Eldorado?

Tror faktiskt att jag hellre käkar en portion Soylent Green eller två.

fredag 23 mars 2012

En gammal geocachegömma

I augusti 2005 placerade jag ut en geocachegömma bakom sjukhuset. Jag döpte den till "A tree falls in the forest" eftersom det gamla trädet som fallit mitt på ön var själva fokus-punkten för min cache.

Trädet:



Innan jag fortsätter så tänkte jag berätta vad geocaching går ut på om ni inte har någon koll på det. Kort sagt kan man säga att det är en blandning av orientering och skattjakt där man använder sig av en GPS eller en mobiltelefon med GPS-funktion för att hitta gömda lådor som placerats ut av andra personer.

Perfekt alternativ för den som vill ha motion och inte har lust att jogga eller gå runt på planlösa promenader. Ni kan läsa mer om geocaching här.

I vilket fall som helst så placerade jag alltså ut en geocachegömma bakom sjukhuset eftersom jag råkat snubbla över en plats som jag ville att fler skulle få ta del av. Det är för övrigt den främsta anledningen till att jag och många med mig placerar ut såna här gömmor.

För att ta sig till den lilla ö där cachen är placerad är man tvungen att använda sig av en antik gångbro i gjutjärn. Många av de geocachare som varit ut och tagit cachen har även tagit bilder när de besökt stället.

Här är några av dem:

Första bilden tagen av mig sommaren 2005:



Och här är resten tagna av geocachare genom åren...

Sommaren 2008:



April 2009:



November 2010:



April 2011:



Senare i april samma år:



Oktober 2011:



Rätt intressant/kul på nåt vis? Om ni vill kika på själva cachebeskrivningen så finns den här.

Det är en jävligt bra nybörjar-cache. Plus att man dessutom numera kan få syn på bävrar om man smyger försiktigt och har lite tur.

Jaja, det var väl allt för ögonblicket.

Peace out!

fredag 9 mars 2012

Det här med gräsklippare

Snart är sommaren här och då är det dags att börja klippa gräsmattorna - om man nu har en sån.

En grej jag funderat kring och stört mig på är varför gräsklippare inte är bredare?

Så här ser en vanlig motorgräsklippare ut:



Och här är den muskeldrivna motsvarigheten:



Jag antar att de flesta vet hur en normal gräsmatta ser ut. Men om ni inte gör det - här är ett flygfoto över området jag växte upp i som barn:



Rätt stora gräsmattor. Eller stora och stora - ganska normala menar jag!

Så varför är inte gräsklippare bredare? Med en dubbelt så bred gräsklippare som på bilderna ovan klipper du gräset på halva tiden! Motorgräsklipparen är väl knappast för klen för att orka med att skära av dubbla mängden grässtrån - den klipper utan svårighet av både fingrar och tår. För när det kommer till kritan så pratar vi trots allt om grässtrån - inte ungtallar och björksly!

Ja, förutom på extremt dåligt skötta gräsmattor då.

Men om din gräsmatta mest består av ungtall och björksly så måste jag upplysa dig om att du faktiskt inte har en gräsmatta utan snarare X antal kvm ungskog.

Det här är inte en gräsmatta:



Även den muskeldrivna varianten skulle kunna göras dubbelt så bred utan problem. Eller varför inte ta och modifiera den handdrivna modellen och komplettera den med en elmotor samt ett batteri som räcker i typ tjugo minuter. Det skulle med bred marginal orka med att leverera ström för en normal klippning.

Du behöver inte vara raketforskare för att montera dit en elmotor och sätta fast ett batteri på en gräsklippare.

Här är en bild på någon som du inte behöver vara:



Att man inte behöver vara raketforskare vet alla som kollat på TV-serien "Robot Wars":



Det är vid såna här tillfällen jag önskar att jag hade en liten uppfinnarverkstad till mitt förfogande. Plus att jag väldigt gärna också vill ha en gräsmatta. Och en större lägenhet. Och pengar. Samt makt att förgöra mina fiender genom tankekraft!

Jaja, det var väl allt för ögonblicket.

Peace out!

tisdag 6 mars 2012

Att bygga bort parker och grönområden

De senaste månaderna har det rasat en debatt här i stan huruvida det är okej att bygga bort parker och grönområden till förmån för bostäder. Argumentet för de partier som är för detta är att vi måste radera ut vissa parker och andningshål här i stan om Gävle ska kunna fortsätta växa som stad.

Vänsterpartiet som jag är medlem i har ställt sig bakom dessa planer - vilket känns jävligt konstigt när man läser partiets verksamhetsberättelse för 2011.

På sidan 11 listas de fem viktigaste frågorna - och på plats nummer två hamnar "Ett grönare Gävle". Där kan man läsa följande:

En grönare och mer levande stad inbjuder till aktivitet. De stadsnära grönytorna är en resurs som måste bevaras och utvecklas som en del av det gemensamma attraktiva vardagsrummet.


Det rimmar rätt illa med hur partiet faktiskt agerat!

För att ni ska få en uppfattning om vad det handlar om så har jag ett par bilder.

Här är den s.k. Klockgjutarparken på söder som ska slaktas till förmån för ett äldreboende:



Och här är området ett par hundra meter bort vid Vallbacksskolan där det ska byggas radhus:



I sommarskrud:



Om det inte fanns några andra alternativ så tycker jag att det vore okej att offra dessa grönområden - men det kanske finns alternativ?

Kolla in den här kartan:



Den gula cirkeln är Klockgjutarparken. Den blåfärgade cirkeln är området vid Vallback. Den röda cirkeln är min. För mitt emellan dessa två grönområden finns två rivningsfärdiga ruckel som stått och förfallit under hur många år som helst. De står inne på Vallbacksskolans område. Det jag vet är att ena kåken var högkvarter för Studentkåren när högskolan huserade vid Vallback - och det var rätt länge sedan!

Lite bilder från "den röda cirkeln":









Varför inte jämna dessa ruckel med marken och bygga där istället?

Det är min fasta övertygelse att om vi börjar bygga bort parker och grönområden i Gävle så kommer vi att ångra det på sikt. Det är ganska enkelt att dra paralleller till 60-talets rivningsraseri. Visst det verkade säkert jävligt bra just då, men så här i efterhand? Eeeeeh! Går nog inte att hitta en enda person idag som tyckte att det var en bra idé.

För en sak ska vi vara säkra på: När vi byggt bort en park eller ett grönområde så är det borta för alltid. Jag menar, hur ofta river vi ett kvarter inne i stan och ersätter det med gräsmattor, buskar, träd och blommor?

Om vi gör det här så kommer vi att få förklara oss för våra barnbarn när de frågar hur fan vi resonerade när vi lade betong och asfalt över Gävles parker och grönområden.

Oavsett vad som sker så har i alla fall jag ryggen fri! Jag har inga barn och tycker det här är fel. Ha!

Ja, det var väl allt för ögonblicket.

Peace out!

söndag 4 mars 2012

Dimma svepte in över stan

När jag vaknade imorse låg dimman tät utanför fönstret. Någon timme senare hade den lättat och då kunde jag konstatera att dimman i kombination med bitande kyla gjort att fukten fällts ut som iskristaller i buskar och träd.

Det såg ungefär ut som blommande körsbärsträd i Japan:



















Effekten blev mindre efter någon timme när solen börjat utöva sitt inflytande över vår fagra stad denna söndag i mars. Men det var då skit samma. Det blir varmare - och ljusare!

Ja det var väl allt för ögonblicket.

Peace out!