Alla som har bott här i Gävle i mer än ett år har varit där, ja i Boulognerskogen alltså - det är inte säkert att ni även besökt toaletten där. Men oavsett hur det ligger till så ser den ju ut så här:
Jag hade hört rykten att från början så skulle den här offentliga toaletten ha varit en spårvagnsstation längst ut på Alderholm.
Tyckte det lät ganska märkligt så jag gjorde som jag så ofta gör när jag har frågor kring Gävles historia - jag e-mailade Ulf Ivar Nilsson, den person som förmodligen kan mer om Gävles historia än någon annan.
Jag fick följande svar från honom och jag tar mig friheten att citera det han skrev till mig i svaret.
Kabinettet vid ändhållplatsen
Känner ni igen det lilla snickarglada huset på bilden till höger? I dag hittar vi det i Boulognerskogen men från början stod det i skuggan av den pampiga grosshandlarfastigheten Holmia där magasinsgatorna slutar en bit ner på Alderholmen. Och även där tjänstgjorde byggnaden som offentlig toalett.
Huset uppfördes omkring 1890 i tre exemplar efter ritningar av stadsarkitekten Erik Alfred Hedin. Förutom här på Tullplan, där spårvagnen vände, stod en exakt likadan byggnad på Stortorget och en i Stadsträdgården. Båda dessa försvann med åren men kabinettet i hamnkvarteren blev kvar. Det degraderades dock till gaskammare och användes under många år av kommunens cyanväterökare för utrotning av vägglöss.
Sådana här offentliga toaletter kallades för kabinett och det kostade fem öre att bli insläppt. I priset ingick fem papper som man tilldelades av den kvinna som satt bakom en lucka vid entrén. Att vara kabinettsföreståndarinna var en ganska fin sysselsättning och de damer som anförtroddes vården av stadens bekvämlighetsinrättningar var noga med att hålla rent och snyggt inom sina domäner.
I mitten av 1970-talet insåg Gävle kommun att man behövde en toalettbyggnad i Boulognerskogen, samtidigt som man inte längre hade någon användning för den ”nyttobyggnad i jugendstil” som stod och flagnade på Alderholmen. Så kommunfullmäktige bestämde att 300 000 kronor fick användas till att flytta byggnaden till andra änden av stan.
Nu visade det sig att en sådan transport inte var så enkel som man först tänkt sig. Kabinettet måste delas upp i flera sektioner snickras ihop igen vid framkomsten. Så innan det var dags för åter ta det i bruk hade notan sprungit upp till nära en halv miljon kronor.
Onödigt dyrt för ett gammalt dass, tyckte en del.
Det här skrev han i en krönika i Arbetarbladet våren 2007. Och om ni är intresserade av Gävles historia så kan jag rekommendera hans böcker i ämnet.
Hur som helst så var jag iväg och tog en bild från ungefär samma utgångsläge som ursprungsbilden. Enjoy...
En bild från den tid då den offentliga toaletten låg ute på Alderholmen:
Och här är kåken idag:
Det var allt för ögonblicket.
Piss out.
4 kommentarer:
Intressant!
Det skulle onekligen behövas en kabinettföreståndarinna än idag. Hur ska du arbeta för att återinföra den yrkeskategorin?
:-))
Ligger lite väl nära RUT-avdraget som jag är motståndare till så jag tänker inte kämpa överhuvudtaget för att återinföra den yrkeskategorin! :)
fantastiskt roligt att läsa om!! -Angelica
Kan inte motstå att kommentera byggnaden som jag sett live på 1950-talet.
Laffe57 har den med på bild i cachen "Alderholmen"
Mvh
Team Paraiba
Skicka en kommentar