torsdag 8 januari 2009

Stort jävla grattis till NORDEA!

Jag hade råkat få 2000 kronor i kontanter strax före jul och tänkte att det bästa sättet för dessa pengar att förränta sig vore att sätta in dem på mitt personkonto.
Okej, de skulle gå till min hyra och lite annat skit, men ändå. Jag ville sätta in dem på mitt personkonto.
Så jag gled iväg på lunchen (jobbar extra på medborgarkontoret) och hoppades kunna sätta in dessa pengar innan lunchen var över.
Men ICKE! Det var typ 200 personer före mig i kön. Och en timme senare när min lunch var slut så var det fortfarande mer än 180 personer före mig. Allt jag ville var att sätta in lite pengar!

Det var noll chans att det skulle ske, uppenbarligen! Lyckades få tag på farsan samma dag och vi åkte förbi Konsum Seglet som enligt Nordeas egna information skulle ha öppet för varenda jävel som kom förbi fram till klockan 18:00. Väl på plats, runt 17:50 upptäckte jag att det var knappt att det gick att ta sig in i själva butiken. Någon bankservice fanns inte - hela byggnaden stod under ombyggnation och man fick tydligen vara glad om man fick handla där och hämta ut sina paket. Det här var under Svensk Kassaservice sista dödsryckningar innan nyår så idag får man väl inte göra nånting där? Kanske handla?

Hur som helst. Dagen efter så gick jag ner på stan innan banken öppnade. Tänkte att om jag hänger på låset två minuter före tio så lär det gå som en löpande dans? Jo, tjena! När jag kommer ner är det värsta kön, lätt 60-70 meter. Funderade på om de gav iväg gratis pengar som någon sorts mellandagsjippo eller nåt, men kom efter några sekunders funderande på att det hela nog mera var ett utslag av Nordeas usla kundservice. Det visade sig föga förvånande att jag hade rätt.

När så banken väl öppnade så började folk tränga sig. Jag stod givetvis kvar i den långa mongokön och såg med stigande vrede hur folk sket fullkomligt i kön och istället trängde sig före. Före mig, TONY NORDIN! Vafalls! Bor vi i afrika, tänkte jag för mig själv medan jag åt lite rått Uncle Bens-ris som jag hittat i min ficka.

Det slutade med att jag försökte glida förbi kön jag stod i på insidan men nåt jävla benrangel i rullator agerade Berlinmur. Ja, eller berlinmur och berlinmur. Han fungerade mer som en checkpoint Charlie. Jag kom inte förbi, men snygga tjejer, folk som var allmänt rika och annat pack släppte han förbi. Jag resignerade och lät mig långsamt sköljas in i banklokalen. När jag når kölappsautomaten så står det en ung tjej där och frågar alla: Ska du ta ut kontanter eller tala med en banktjänsteman?

Jag skulle ju sätta in pengar, så jag var lite osäker på vem jag skulle prata och vilken sorts lapp jag skulle ta, vilket jag även kommunicerade till henne med lagom avägd mängd spydighet i mitt ordval. Till min förbannelse så svarar hon: Ja, men då förstår du välatt du ska välja en lapp ur "ta ut kontanter"-automaten!

Nej din jävla apa! Det förstod jag inte! Förlåt mig för att du var tvungen att förklara det för mig. Men jag hade inte någon lust att chansa. Kul att vänta i tio timmar bara för att få höra att man inte har rätt sorts kölapp! Och jag skulle inte ta ut några kontanter, jag skulle sätta in dem! Gud vet varför!

Skulle inte förvåna mig om någon försöker råna stället men åker dit eftersom väntetiden till kassan var ett par timmar även där? Om rånarna lyckats ta rätt lapp vill säga.

- Hur kom det sig att ni blev gripna?
- Vi hade könummer 298 och tjejen vid lappautomaten sa att man var tvungen att vänta om man skulle göra kontantuttag.

Fick en förbannad lapp till sist och sen var det bara att gräva in sig och vänta på sin tur. Höll på och laddade för värsta utbrottet till dess att det var min tur.
Givetvis tar det tvärstopp i kösystemet ett nummer innan mitt nummer ska plinga fram. Framme vid de TVÅ öppna kassorna stod nämligen den skinntorra rullator-skeletor som så effektivt blockerat min väg in i banken samt en gammal hagga som viftade upprört med nån rosa skitblankett som Nordea inte ville befatta sig med eftersom det var Svensk Kassa-service egna hemmapulgrej. Men tror ni hon begriper det? Nej, givetvis inte! Eller hon förstår ju vad tjejen i kassan säger:

- Tyvärr den där blanketten är det Svensk Kassaservice som hanterar. Vi har inte tagit över alla deras tjänster.
- Men ni är väl Nordea? Som har tagit över svensk kassaservice?
- Jo, men vi ÄR inte svensk kassa-service. Mycket av deras tjänster är knutna enbart till dem och är inte något som vi kommer att ta över.
- Men de sa på nyheterna att Nordea skulle ta över när posten la ner?

FATTAR DU TRÖGT DIN GAMLA HAGGA?! Hör du inte vad hon säger?! Jag svär vid gud, att om du inte pallrar dig iväg och försvinner så kommer jag att göra oss båda olyckliga! Du kan garanterat vingla iväg upp mot söder och tima det perfekt så att du hamnar före mig i kassan till konsum också?! Ja, om du känner att du levt klart alltså?

Finns nog nån felmärkt blodpuddning du kan misstolka och sen kan vi stå där och vänta på att du pratat av dig framme hos kassörskan. Och när ditt medmerakort inte funkar i kortprylen så drar du det igen, fast låååångsammare. För det är ju så kassörskorna brukar göra? Jättesakta, yeah, that’s the ticket. Eller varför dra det alls? Sätt in skiten längst fram och så kan vi stå där och vänta på att landhöjningen trycker kortet genom kortläsaren?

Eller så DRAR DU DET EN GÅNG TILL - FAST FOOOOOOORTARE! Har du någonsin sett en person lyckas registrera sin medmerabonus genom att dra kortet långsammare och långsammare? Nej just det! Som pricken över "i" kan du säkert betala med småmynt av olika valör också? Och till sist, när kassörskan slagit in blodpuddingen, registrerat medmerabonusen och räknat ihop dina högar av 50-öringar och du lyckats få bort rullatorn så att det äntligen blir min tur - ja då kan du säkert backa tillbaka. För du kom ju på att du hade två pantkvitton också! En PET-flaska och en tomburk! Ja, naturligtvis får du medmerabonus på den skiten också! Men lova att du drar kortet extra långsamt den här gången?

Va? Den här bultande venen i pannan, nej den har jag nog alltid haft tror jag?

Jag vet inte om senildepartementet förklarat det här för dig, men du lever på lånad tid! Vill du verkligen slösa bort de få dyrbara dagar du har kvar ståendes i kassan på konsum dragandes ditt medmera-kort i slowmotion? För i helvete Agda! Är det nåt du inte har så är det tid! Det här visslande ljuden du hör och skuggorna som du ser fladdra förbi dina starrangripna ögon är inte änglar eller deras trumpeter. De är vi, resten av befolkningen som lever i normalt tempo!

SWISCH! WOOOOOSH, ZIIIIP.

Att då medvetet dra ner tempot ytterligare i nån sorts utstuderad ”Plåga Tony genom att dra kortet så långsamt det bara går”-ritual är inte att rekommendera! Rätt som det är så dör du. Sannolikt i konsumkassan? Ihjälslagen med en blodpudding en eftermiddag. Gärningsmannen fördes till psyket för en stor sinnesundersökning.

Obducenten sa vid rättegången att han aldrig sett pensionär krossas så fullständigt av något så mjukt som 200 gram blodpudding. Och medmerakortet satt så hårt att det inte kunde extraheras ens under obuktionen. Det begravdes tillsammans med Agda. De efterlevande fick ingen bonus.

Finns inte en normal jury i världen som skulle tycka att jag begått ett brott!

Men tillbaka till verkligheten och Nordea. Lär erkänna att jag blev mäkta besviken när tjejen i kassan var jättetrevlig och bad om ursäkt för den långa väntetiden. Hon frågade inte ens efter min legitimation vilket jag tänkt använda som en språngbräda för att brista ut i en långa litania om hur usel nordea var och hur mycket jag hatade banken och alla dem som jobbade där.

Hade jag varit en Buddistisk munk och det hade varit på 1960-talet så skulle jag nog dränkt in mig själv i bensin och fjuttat på där inne. Men det här är 2009, så vem fan har råd med så mycket bensin - vet ni vad den kostar numera?!
Hade väl haft råd att dränka in en arm på sin höjd och det hade inte varit i närheten av att vara lika effektfullt som att sitta i lotuspositionen och sakta förkolna under stilla tystnad och värdighet.

Jag hade nog nöjt mig med att sätta eld på vänsterarmen. Stirrat i förskräckelse på vad jag gjort och sedan skrikit som en skållad råtta samtidigt som jag sprungit runt inne i lokalen och satt eld på varenda jävel med ett lägre könummer än mig.

För jag har inget behov av att förkolna i stilla värdighet på värdigt buddhistvis. Räcker med att vänster arm brinner som en fackla och att andra polyestermuppar inne på banken brinner bättre än jag för att jag ska vara nöjd.

Problemet var bara att banken hade ett släckningssystem baserat på halogengas och inte vatten, så vi hade nog dukat under allihopa. I vilket fall som helst så hade jag kunnat skylla på någon annan.

- Det var en gammal gubbe som stod före mig i kön! Han hällde bensin på min arm och sa att han var radikal muslim! Allah Ak'bar sa han visst också! Ja, precis konstapeln, det är han där, han som blev totalt omvälvd av lågor! Nej, jag kastade uttagsblanketter på honom för att släcka elden. Jag visste inte att papper kunde brinna sådär ordentligt.

Död? Oj, ja men då ska inte han göra några uttag idag då? Jag lånar hans kölapp. Det är faktiskt inte samma sak som att tränga sig före någon.

Lär erkänna att en hel del av den vrede som drev mig när jag började skriva det här inlägget nu har runnit av mig. Men jag måste ändå säga att som skattebetalare (vi äger en stor del av Nordea) och Nordeakund tycker jag att servicen suger nåt grymt! Var nere på stan i förrgår runt fyra och ville ha reda på hur mycket mitt saldo låg på. Fanns inte en enda jävla automat som det fanns papper kvar i. Majoriteten av dem hade för övrigt endast femhundringar att erbjuda till råga på allt. Jag är inte gjord av pengar!
Men som sagt var, jag hade kunnat leva med den här urusla servicen om det inte varit för en liten grej! Eller snarare tre feta vidriga grejor!

Kan väl börja med Thorleif Krarup! Vem är det? Jo han var VD på Nordea. Han slet och kämpade i nästan 18 månader innan han gav upp och gick hem. För det blev vi som skattebetalare och Nordeakunder skyldiga honom 152 miljoner kronor.

Christian Clausen heter stjärnskottet som efterträdde honom. Det är han som är ansvarig för att jag måste stå och vänta i sex-sju timmar på att få SÄTTA IN PENGAR PÅ MITT EGET KONTO!

Men sånt skiter nog han i. När han tröttnar så kan han bara sluta. Allt det kostar oss som skattebetalare och Nordeakunder är 114 miljoner kronor. Riktigt billigt jämfört med Christian Clausen faktiskt.

Postens VD:Sen har vi ju den efterblivna sate som gick med på dessa avtal. Ja, efterbliven och efterbliven, han var nog rätt smart. Det är ju styrelseordföranden Hans Dalborg. Hade han inte gått med på dessa monsteravtal så hade nog hans eget avtal stuckit i ögonen på vanligt folk. Nu försvinner det som en ostskiva i den dubbelmacka som är f.d VD:s och nuvarande VD:s abnorma fallskärmar. Hans avtal på 121 miljoner kronor när han slutar, vilket han kan göra när han vill syns ju knappt mellan de övriga tvås miljonbuntar. Eller det var kanske var vad han trodde. Men jag ser dig allt din jävel!
Vore det inte för FRA skulle jag busringa till honom! Eller busringa? Borde väl kunna få ringa upp den girige saten och säga vad jag tycker? Jag betalar ju hans lön?! Fast å andra sidan får jag ju ränta på mina pengar. 0.015% tror jag bestämt att det är på mitt räntebärande lönekonto. Sätter jag in tio miljoner på det kontot kan jag ändå inte leva på räntan, det blir nämligen bara 15.000 kronor på ett år.

Själv tänker jag så här: Hur mycket sämre hade Nordea varit om vi istället betalat dessa tre herrar, tja, en miljon var istället? Eller bara hälften så mycket? Hade Nordeas förluster blivit dubbelt så stora då på grund av bristande engagemang till följd av för låg ersättning till dem som nu körde banken i botten? Jag är rätt övertygad om att även jag skulle kunna missköta en bank minst lika bra som dessa individer. Köpinggänget hade lyckats bättre, garanterat!

- Finns det nå kaffe?
- Fy fan, jag har ont i knät? Hundra miljoner? Fy fan...

Men hade de inte nappat på det erbjudandet (bank-aporna vi nu är skyldiga 387 miljoner alltså, inte köping-gänget) så finns det garanterat folk, minst lika (in)kompetenta som dem som kunde ha gjort ett minst lika uselt jobb. Uslare är nog för mycket begärt. En rabiessmittad afrikansk HIV-analfabet på stäppen hade nog inte kunnat missköta Nordea mer än den trio som nu fick så ohyggligt bra betalt av oss. Han hade garanterat fattat att om en bank ska fungera så bör man ha folk som står i kassorna och betjänar kunder! Det är ju inte raketforskning!

Och varför pratas det bara om outsourcing när det gäller verkstadsgolvsslavar och supportpersonal? I ärlighetens namn borde det vara mycket rimligare att plocka in en Indisk VD och en bunt styrelseproffs för en bråkdel av vad dessa isterbukar kostar oss?

Men såna förslag hör man sällan talas om? Märkligt.

Med tanke på att Nordea har affärer i stora delar av världen så borde en internationell styrelse inte vara så märkvärdigt? Stora delar av Nordeas kapitalförluster har för övrigt skett i baltikum. Det visade sig att balterna med en per capitainkomst under 50% av vad en svensk tjänar tydligen fick problem med att betala tillbaka lånen de erhållit enligt svenska normer. Gosh darnit! Mitt tips är att en baltisk styrelse nog skulle kunnat undvika det här kapital-debaclet?

Fast å andra sidan, nu äger vi ju små baltiska huspärlor som denna:Säkert värsta bostadskön till den där gräddhyllan?

Inga kommentarer: