måndag 14 oktober 2013

Öppet brev till Vänsterpartiet

Hej, Tony Nordin från Gävle här. Jag har varit medlem i V ett par år. Har rört mig från S till Mp och vidare till V under åtta års tid. Enligt min bror så är det jag som är värsta vindflöjeln.  Men det är ju hela det politiska spektrat som skiftat rätt kraftigt mot höger på senare år samtidigt som jag stått fast och vägrat kapitulera inför orättvisor och den fria marknadens osynliga hands brutala polisgrepp på de allra fattigaste och svagaste i vårt samhälle.

Så jag är rätt jävla nöjd med att vara medlem i Vänsterpartiet.
Men jag har ett par frågor som jag hoppas ni kan svara på.
Jag är medveten om att V tillsammans med andra partier gjorde sitt allra minsta möjliga för ett par år sedan och nästan försökte avskaffa Fas3 genom ett riksdagsbeslut. Såvitt jag förstår det hela så klubbade riksdagen igenom ett beslut som gick ut på att AF inte längre fick placera folk i Fas3 varpå regeringen bytte namn på skiten till sysselsättningsfasen och farsen fortsatte som vanligt?
Fas3 finns alltså kvar - och det tar livet av folk, till kropp såväl som till själ.

Slumpmässigt infogad bild för att ni ska orka läsa. Det är en jättestor gädda:

Så för det första:

Varför är alla uppgifter när det kommer till sysselsättningsfasanordnare (hädanefter Fas3-anordnare) som AF har hand om sekretessbelagda? Hur ska en person som stått utanför arbetsmarknaden under flera års tid för att slutligen tvingas in i Fas3 kunna bedöma de begränsade valmöjligheter han/hon ställs inför när den enda information som presenteras är namnet på en eventuell placering, max antal deltagare, en svepande generalisering om vad man eventuellt ska göra - samt ett telefonnummer där allt som oftast ingen svarar?
Och vilket skydd har dessa Fas3:or?

Visst du hamnar inte i Fas3 på en gång. Det tar ett bra tag innan man faktiskt tvingas ge upp som arbetslös, närmare bestämt 450 dagar. Det kanske låter mycket, men när det inte finns några jobb att söka så försvinner dessa dagar väldigt fort; speciellt när man som arbetslös inte erbjuds några utbildningar eller kurser som skulle kunna leda till jobb efter ett par månader. Istället så fostras du in i en anda av hopplöshet till dess att du legat samhället till last i över 450 dagar.
Sen är det kört.
Från att ha varit en aktiv arbetsökande individ som kanske bara stått en kort kurs från ett jobb så har du sakta men säkert krossats och malts ner genom AF:s köttkvarnar för att slutligen spottas ut som en Fas3:a.

Ska vi vara helt ärliga så är "sysselsättningsfasen", eller som vi brukar kalla det;  Fas3 inget annat än en slutstation för den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik där du blir avdumpad som avskräckande exempel om du inte är villig att ta vilket jobb som helst, till hur låg lön som helst, under vilka omständigheter som helst utan att klaga.

Så förr eller senare så hamnar du där - trots allt du gjort och hur mycket du än kämpat så måste du till slut välja en Fas3-placering. Så nu står du inför ett väldigt viktigt beslut och då inser du att AF inte står på din sida. Om de fanns där för att hjälpa dig så skulle de väl åtminstone erbjuda hyfast med information om olika Fas3-anordnare?
Fast AF fungerar inte på det sättet. Deras uppdrag är inte att hjälpa dig få ett jobb i det här läget utan nu handlar det om att se till att du försvinner, slutar tjafsa och bara väljer nån jävla Fas3-anordnare.

Ja - du får ett A4, max två - och på dessa pappersark finns i stort sett samtliga Fas3-anordnare där du bor. I praktiken har folk inte så mycket att välja på. Pappersarket sätter gränser för dem som inte har bil, körkort, en kropp utan krämpor, eller något så simpelt som ett busskort.
För det andra: 
Ska det behöva vara så här? Och vart ska en Fas3:a som känner sig rättslös, förödmjukad, uppgiven eller i bästa fall bara jävligt förbannad vända sig?
Om du klagar på din Fas3-anordnare så spelar det ingen roll vart du vänder dig eftersom facket inte vill ta något ansvar för den marginaliserade stackare som försvunnit långt bortom den arbetsmarknadspolitiska horisontens bortre parantes och AF bara skakar på huvudet och menar att du får skylla dig själv.
För det tredje: 
Hur kunde ni låta det gå så här långt? Och hur kan jag hjälpa till?

1 kommentar:

Marcus Zingmark sa...

Hej Tony!
 
Jag är själv aktiv i partiföreningen i Gävle sen hösten 2012 och många med mig har aktiverat sig i partiföreningen senaste tiden.
 
Om jag tillåter mig urskilja två stora drivkrafter så är det dels den ökade partiaktiviteten, till exempel på "Röd lördag" men även folks avsky för framförallt FAS3 och nedmontering av vård, skola, omsorg.
 
Det du skriver kan jag bara kommentera som enskild medlem, men jag skulle vilja föreslå att du skickar ditt inlägg som insändare till Arbetarbladet så kan jag uppmana partiföreningen att svara.
 
För att ändå ge någon sorts respons på det du skriver så kan jag inte annat säga än att jag avskyr, ja snudd på hatar den konstruktionen som du beskriver, och hur det påverkar människor.
Jag skulle vilja dra det så långt som att säga att vissa drivs inte bara mot avgrunden, utan mot i vissa fall mot döden.
 
Men som sagt, skicka inlägget som en insändare, om du inte redan gjort det.
I vilket fall så får du gärna hålla mig informerad.