tisdag 20 juli 2010

Kvarteret Morianen

Det är sommar och jag har tråkigt. Dessutom är det nyhetstorka i pressen. Jag menar hur många gånger orkar vi egentligen läsa om att vi kan ha cancer, hur mycket grannen tjänar eller att en asteroid kanske kommer att träffa jorden år 2025 innan vi tröttnar? Så denna kombination av uttråkning och nyhetstorka har fått mig att agera mot något jag sett och noterat under väldigt lång tid. Det handlar om ett kvartersnamn som enligt gängse konventioner nog får anses vara jävligt stötande om du råkar komma från afrika. Tänkte roa mig själv och se om det går att skapa lite svallvågor i pressen kring detta.

So here goes.

Kommer ni ihåg historien om kvarteret Negern i Karlstad som valsade runt i pressen i höstas? Ja, det var egentligen inte mer än så - ett kvarter i Karlstad hade efter stadsbranden 1866 fått namnet "Negern". Då var det inte så många som reflekterade över det hela, antagligen på grund av att hela deras stad precis brunnit ner? Men 1985 upptäckte en vaksam medborgare att kvarteret hade det här namnet och försökte få till ett namnbyte. Den gången avslogs motionen och kvarteret behöll sitt namn. På senare tid så har folk tydiligen haft ännu mindre att göra än vad jag har just nu - så därför lyftes namnfrågan upp igen. Den här gången skedde det hela mer organiserat. Bland annat kontaktades Centrum mot rasism som startade protestlistor. Press och politiker nappade och det hela växte till en mediastorm av stora proportioner.

Nej till kvarteret Negern!
Det hela slutade med att politkerna i Karlstad bestämde sig för att döpa om Negern. Numera heter kvarteret Tingvallastaden. Ett namn som inte torde sticka i ögonen på någon?

Lite mer information och bakgrund om hela historien hittar ni hos bland annat DN som skrivit om det hela i artiklar som "Kvarteret Negern får nytt namn", och "Kvarteret Negern ett 'fantasieggande' namn". Finns även en länk där som berättar "Så här ser Negern ut".

Okej, är ni med?

Då fortsätter vi med lite frågesport:

Vad är en morian?

A: En möbel
B: En skämtsam och/eller kränkande synonym till ordet neger
C: En sorts chokladboll

Svarade du B så svarade du helt rätt.

Om "morian" kan man på Wikipedia bland annat läsa följande:

Ordet används idag bara i konst- eller kulturhistoriska sammanhang eftersom det kan uppfattas som stötande.


Faktum är att ordet morian ansågs vara stötande långt innan "neger" blev politiskt inkorrekt.

I Nordisk Familjebok kan vi läsa följande om ordet:
I Svenska Akademiens Ordbok från 1898 står det här:
Och i Svensk Uppslagsbok från 1951 finner vi följande information:Därför borde vi väl ändå i rimlighetens namn inte ha några kvarter i vårt avlånga land som bär detta stötande namn?

Som Dr. Zoidberg skulle ha sagt:Guess again!

Tillåt mig presentera kvarteret Morianen i Gävle:En bild från andra hållet:Det finns även en bostadsrättsförening med samma namn som kvarteret. Värt att notera är att deras logotype består av en färgad hand som bär upp en bricka med en bägare på samt en klase vindruvor. Hmmmmm.....Så det jag undrar är om det är okej att vi har ett kvarter och en bostadsrättsföreningen här i Gävle som bär ett namn som ansågs vara stötande för afrikaner redan 1951 eller om det kanske är läge att få till stånd ett namnbyte även här? Migrationsverkets lokaler ligger bara 100 meter från platsen så flyktingar som passerar förbi på gatan kränks varje dag - utan att de ens vet om det!

Personerna på bilden är inte nödvändigtvis kränkta:Så. Jag har mailat de lokala tidningarna samt "Centrum mot rasism" och påtalat denna kränkning mot den allmänmänskliga värdigheten. Ska bli intressant att få se om det går att tvinga fram ett namnbyte av kvarter och bostadsrättsförening.

Enda anledningen till att jag gör det här är att jag inte har något bättre för mig just nu.

Bah! Och så finns det folk som påstår att jag har för lite att göra om dagarna! :)

7 kommentarer:

Linda sa...

Du är då sötast =)

Tony sa...

Tackar Linda. Det ska bli intressant att se vilka som kommer att ringa flest hatsamtal: Sverigedemokrater från skåne eller AFA-medlemmar från lite här och där.

Båda parter har nog blivit lika förbannade. :D

gunnika sa...

Jag tror att jag ska länka detta till min facebooksida.
Jättebra forskat!

Brink sa...

Asgarv!

Anonym sa...

Haha, där bor ju jag!

Tony sa...

Intressant "Anonym"! Vet folk som bor där vad namnet betyder? :)

Anonym sa...

De flesta är pensionärer så det är möjligt att nån vet...
Kvarteret byggdes 88 om jag inte minns fel, vore intressant att ta reda på vem som namngav och skapade loggan.