torsdag 24 mars 2011

Då och nu

Cyklade runt lite i höstas i Strömsbro och tog då ett par bilder som jag tyckte var ganska intressanta att jämföra med lite äldre fotografier.

I dessa hus bodde tydligen drängar som jobbade med brännvinsdestillation:100 år tidigare:Och här är längan med hus som jag såg den då jag var ute och cyklade:Femtio år (eller däromkring) tidigare:Ja, det var allt för ögonblicket.

Peace out!

3 kommentarer:

pepzi sa...

Jag vet inte riktigt om det är sant, men min chef på CadCam-IT (ligger i Vävaren) bodde där i närheten. Han sa att huslängan på dina två första bilder var sveriges äldsta radhus.
Vet du något om det?

Tony sa...

Hmm, kan säkert stämma. Ska undersöka saken närmare!

Tony sa...

Fick svar av Joel Ringh, byggnadsantikvarie på Länsmuseet. Han skrev så här:

Tjabba Tony!Husen anlades år 1776 och byggdes som bostäder till bränneridrängar som jobbade vid kronobränneriet. Husen bestod ursprungligen av två lägenheter om kök med kammare i varje hus.

Byggnaderna är belägna på den gata som sammanband herrgården och arbetarbostäderna med bränneriet.Bränneridrängarnas hus är sedan år 1977 byggnadsminnen och skyddas enligt lagen om kulturminnen (1988:950) vilket ger dem det högsta lagskydd kulturhus kan ha i Sverige.

Kul blogg Du har förresten =). Hör av Dig om Du undrar mera!