måndag 28 mars 2011

Hus som står tomma i Gävle

Tog en cykeltur i vårsolen nyss. Som vanligt de senaste dagarna så såg det bra mycket varmare ut när man satt inne och tittade ut än hur det verkligen var när man väl befann sig på cykeln.

Eftersom jag tycker det är lite trist och poänglöst att bara cykla omkring helt utan något mål eller mening så bestämde jag mig för att ta en liten runda och fotografera av ett par hus som står tomma och har gjort så en längre tid här i trakten.

Hus nummer ett ligger här (i Sätra) :Verkar inte vara något större fel på kåken annat än att det klottrats en hel del på fasaden. Man funderar ju på om det skulle gå att köpa loss och hyra ut till studenter eller helt sonika montera ner hela skiten och flytta till något bättre ställe?

Misstänker att det varit någon typ av klubbhus tidigare?Hus nummer två är också en fristående villa. Ligger borta vid GDG och jag har för mig att någon webb-redaktion höll till där tidigare. Men nu förefaller det stå öde?

Huset läge:Och så här ser det ut i dagsläget:

Hus nummer tre ligger vid HSB:s kontor här i Gävle. Vet inte om det är "övergivet", men det verkar vara rätt eftersatt vad gäller underhåll. Sommartid så kan man även konstatera att gräset inte klipps och fruktträden på tomten hålls inte heller efter.

Här ligger alltså kåken vid HSB:s kontor:Och så här ser det ut. En äkta Fritzl-villa....Det sista huset som jag tänkte ta upp är det det f.d. kårhuset vid gamla högskolan. Kåken har stått tom hur länge som helst och har nu börjat förfalla.

Den ligger alltså här:Det här huset är det jag stör mig mest på att det står tomt. Jag menar läget är utmärkt och centralt. Känns som ren kapitalförstöring att bara låta det stå och förfalla som det gör i dagsläget.

Eller finns det en förklaring till varför ägaren skiter fullständigt i det? Kanske det drabbats av mögelskador? Eller kan det vara så att ägaren tänker riva hela faderullan och bygga ett större hus på samma ställe - det verkar nämligen som om det ingår rätt mycket tomtyta här. Värt att notera är även att det i anslutning till det här huset finns ett antal äppelträd som ger väldigt mycket frukt på hösten. Ingen verkar bry sig om att plocka dessa äpplen så om ni vill göra en miljö-insats så kan ni gå dit i slutet av augusti och fylla några kassar istället för att gå till ICA och köpa Granny Smith som fraktats runt halva jordklotet.

Äpplena vid gamla högskolan ligger annars ändå bara kvar på gräsmattan och ruttnar.

Så här ser i alla fall den gamla kårbyggnaden ut nu:

Förfallet är också rätt tydligt:

Känner någon av er därute till fler såna här byggnader i närheten så får ni gärna tipsa om dem. Vore intressant att ta reda på lite mer om vilka som äger eller förvaltar dessa fastigheter.

Peace out!

3 kommentarer:

Zodiac sa...

Det där huset vid hsb bor det väl nån i? Eller har gjort nyligen :)

Anders Norén sa...

Trähuset vid Staketgatan är en av de få byggnader som är kvar från den gamla innerstadsdelen Öster, innan man i slutet av 1960-talet rev allt och byggde en förort där. Jag känner inte till historien bakom att huset fick stå kvar för enligt alla planer för området så var meningen att även det huset skulle rivas eftersom det låg inom Staketgatans skyddszon. Norra sidan av Staketgatan är dessutom tänkt som renodlat industriområde, på samma sätt som södra sidan är ett renodlat bostadsområde.

På Östers industriområde finns också ytterligare några byggnader från den gamla tiden, samlade runt den enda kvarvarande gatukorsningen strax norr om trafikplatsens klöverblad. Då hette gatorna Hantverkargatan och Norra Fältskärsgatan, nu heter de Östra Hantverkargatan och Dalagatan. Mot järnvägen till har jag för mig att man t.o.m. kan hitta en gatuskylt med gatunamnet Lilla Esplanadgatan!

Idag är det nog inte många gävlebor som känner till att stan en gång i tiden fortsatte på andra sidan järnvägen...

Tony sa...

Ah. Tackar för informationen Anders. Får ta en cykeltur och försöka lokalisera skylten och de andra gamla byggnaderna.