måndag 7 november 2011

Tony och fruktträden i Gävle

För något år sen så skickade jag in ett medborgarförslag där jag tyckte att Gävle kommun borde ta hand om de "övergivna" fruktträd som finns lite här och där på kommunal mark.

Jag har en rätt omfattande lista (ibland till och med tillsammans med GPS-koordinater) på den här typen av fruktträd.

Min tanke är att det är rätt snabbt gjort för Gävle kommuns duktiga arborister att beskära dessa träd och se till så att de fortsätter producera frukt som medborgarna kan plocka. För ärligt talat - rönnbär smakar inte speciellt gott.

Grejen är den att fruktträd som inte sköts om på rätt sätt slutar producera frukt - vilket jag tycker är rätt trist.

Ta äppelträdet som finns här t.ex:För den som inte känner igen fågelperspektivet så är det alltså ungefär vid korsningen Ängsvägen/Barnhemsgatan som man hittar det här äppelträdet.Helt klart ett träd som borde beskäras rejält för att fortsätta ge sjyssta mängder ätbara äpplen. Men jag utgår från att Ricky Morelli (som är Gävle kommuns trädexpert) hittar dit så småningom?

Äppelträden som växer längs med Kaserngatan har han definitivt hunnit beskära och det med råge!Ska bli jävligt intressant att se dessa träd blomma när våren kommer!

Men jag tänkte tipsa om ett par andra okända fruktträd här i stan. I korsningen Blendagatan/Edagatan finns det ett par sjyssta plommonträd som fortfarande ger gott om frukt:Området med plommonträden är för övrigt rätt fint och det går att strosa runt där eftersom Gavlegårdarna plockat bort staketet:Sen finns det ett päronträd strax intill tennisbannan inne på Södertull-området. Typ här:Jag gillar inte päron - men för den som tycker det är gott så är det bara att dra dit och plocka. Frukten ligger bara där och ruttnar på hösten annars.

Sen finns det ett rätt högproducerande plommonträd rakt över gatan från det numera stängda Hemköp:Också ett träd som kanske borde beskäras, gödslas och pysslas om lite?

Sist men inte minst har vi alla de äppelträd som står inne på Vallbacks skolområde.

Jävligt sjyssta äpplen och gott om dem:Sist men inte minst så finns det även en hel del fruktträd vid Gävle slott. Och som skattebetalare tycker jag att du har rätt att ta ett par äpplen för eget bruk där.

Jaja, det var allt för ögonblicket.

Peace out!

3 kommentarer:

Leffe sa...

Man kan lätt bli paff när man ser ett nybeskuret äppelträd. Farsan har några stycken som blir beskurna då och då och tror på fan, oftast brukar de blomma på våren därpå. Nya grenar växer som bara den.

Tony sa...

Ja, Gavlegårdarna beskar ett rönnbärsträd utanför där jag bor och jag noterade till min förvåning hur extremt mycket mer rönnbär det kom på det beskurna trädet än dem som lämnats ifred!

Ellinor sa...

Du är rolig du! Vilket engagemang! :)