söndag 22 november 2009

Korrekt information om svininfluensan

Känner att jag faktiskt måste sätta ner foten och skriva ett inlägg om influensan som sprider och framförallt vaccinet. Konspiratoriska foliehattar sprider oerhörda mängder desinformation, skrämselpropaganda och rena lögner på nätet att risken finns att normala människor börjar tro på skiten.

Så därför skriver jag lite om det hela.

Man hör ofta att vaccinet som används i Sverige skulle vara oprövat, framstressat och farligt. Vilket är skitsnack. Vaccinet är en beprövad och testad variant som använts i många herrans år. Det man gjorde var samma sak man gör inför varje influensasäsong, man byter virusstam så att den matchar den kommande influensasorten.

Influensaviruset muteras och förändras lite från år till år vilket är anledningen till att också vaccinet måste uppdateras. Oftast så är förändringarna inte så stora i viruset och det gör att folk som blivit sjuka tidigare säsonger ofta har en hyfsat god immunitet mot sjukdomen när den dyker upp året därpå.

Att förändringarna är små gör också att man har en hyfsat god uppfattning om vad de som insjuknar kan förvänta sig vad gäller sjukdomsförlopp, intensitet och allmän djävlighet.

Det som hände i år var att influensaviruset muterade om sig totalt till en helt ny och okänd typ. Med ett helt nytt influensavirus på halsen så uppstår en del problem och frågor.

För det första så blir det väldigt svårt att förutsäga exakt hur sjuka folk kommer att bli när de smittas. Det går ju inte längre att titta tillbaka på föregående års säsonger eftersom viruset inte längre har några som helst likheter med dessa.

För det andra så innebär en helt ny virussort att folk som insjuknat i föregående års influensor inte har någon som helst glädje eller kvardröjande immunitet av det. Ett helt nytt virus innebär alltså att man kan räkna med hög smittsamhet.

Eftersom det inte gick att säga något om det nya influensavirusets karaktär genom att titta på föregående säsongers släktingar så fick man göra det näst bästa, nämligen kika på vad som hänt vid liknande tillfällen. Helt nya influensavirus har dykt upp tre gånger tidigare de senaste hundra åren.

Första gången det hände var 1918 och fick namnet spanska sjukan. Viruset var oerhört aggresivt och innan den försvann hade över 100.000.000 människor dött. Sjukdomen krävde fler liv än första och andra världskriget tillsammans.

Andra gången så kallades influensan för "asiaten" och i den dog fyra miljoner. I Sverige räckte det vaccin som köpts in bara till en bråkdel av befolkningen och resververades åt läkare och vårdpersonal, men inte ens till dem räckte det som köpts in.

Skolsal i Örebro 1957 under asiatinfluensa-epidemin:Tredje gången något helt nytt dök upp var 1968-69, den s.k. Hongkong-influensan. Nu dog inte fler än en miljon innan det lugnade sig.

I Sverige blev konsekvenserna stora inom vården medan samhället i övrigt fortsatte fungera rätt bra med något undantag för inställda teaterpjäser och liknande. Men för vården blev det problem. SOS-centralen blev överbelastad så att det inte längre gick att komma fram för den som ringde. För dem som insjuknat var det även svårt att få tag på läkare eller sjuksköterskor.

Regeringen fick skarp kritik för att den inte haft bättre vaccinationsberedskap. Några lärdomar från asiatinfluensan hade man inte dragit. Bara en mindre mängd vaccin hade funnits tillgänglig, reserverad för läkare, transportbranschen och andra nyckelpersoner. Men vaccinet räckte inte ens till dessa personer.

Så det kan vara värt att notera att anledningen till att vi 2009 har väldigt god vaccinationsberedskap med dubbla doser per person reserverade är för att folk var förbannade 1959. Folk gnäller på att vi köpt in för mycket vaccin och att regeringen gjort bort sig totalt. Personligen tycker jag det var ganska imponerande att man faktiskt lärde sig något vid förra pandemiutbrottet och sedan kom ihåg och agerade utifrån vad man lärt sig då.

En gissning är väl att om det dröjer 40 år till nästa pandemiutbrott så kommer det då att återigen vara brist på vaccin eftersom man minns den kraftiga kritik regeringen fick 2009 för sitt överdrivna vaccinköp. Jaja, men gången efter den så kommer det återigen att finnas ett överskott osv! :)

Men det var dessa tre tidigare globala influensautbrott man kunde kika på när man skulle beömda hur och vad som skulle ske i samband med att svininfluensan började sprida sig över världen. Man såg också att dagens virus hade mycket stora likheter med viruset som spred den så oerhört dödliga "spanska sjukan".

När WHO klassade årets influensavåg som världsomspännande pandemi så fanns det visst fog för det.

Visst, det är lätt att sitta här hemma och tycka att man inte borde ropa varg i onödan. Men vad hade de att gå på då?

* Ett helt nytt virus innebär att väldigt många brukar insjukna.
* Viruset hade stora likheter med viruset som spred spanska sjukan.

Ärligt talat så tycker jag att det var helt okej att ropa varg i det läget. Finns andra områden där prognoser slår fel. Hur många gånger får man inte höra att olika städer måste evakueras för att en orkan av klass-5 inom några dagar kommer att dra in och orsaka massiv föredelse. När sedan ovädret väl når området så är det bara lite duggregn kvar.

Här i Sverige har vi vårt kära SMHI med sina varningar om halka, storm och stora mängder snö och trafikstörningsvarningar som inte tycks pricka rätt så ofta, men man vill ju ändå helst bli varnad för ofta så har de faktiskt rätt i sina prognoser.

Om det nu skulle visa sig bli en liten fis kvar av den här influensaepidemin i slutändan så tycker jag ändå att facit är rätt bra. För om en av fyra pandemivarningar som WHO gått ut med under åren visar sig vara en snålblåst istället för en vinterstorm så hade de ändå rätt gångerna innan. Det är ganska bra träffsäkerhet och att säga att de ropat varg i onödan känns lite orättvist?

9 kommentarer:

Linda sa...

Med tanke på hur sjuk min son blev så tycker jag de får ropa vad fan de vill.

Azaka sa...

Problemet ar vall det att nar dom borjade skrika om den nya digerdoden i tidningarna sa var statistiken pa svininfluensans dodlighet lagre an den vanliga influensan. Fortfarande ar det sa att majoriteten av de som dor faktiskt har underliggande halsoproblem. Hela grejen ar sonderhypad - jag kanner flera olyckliga satar som blivit sjuka i svininfluensan och dom lever allt. Det hela ar bara jakligt lojligt och tidningarna drar in miljoner pa att "rapportera" jordens undergang, likasa lakemedelsindustrin...

Tony sa...

Jo, fast Azaka, att tidningarna rapporterar en massa dynga är ju inte direkt något nytt eller specifikt för influensan? "Meteorit kommer att träffa jorden", "Din hufläck kan vara cancer", "Sjukdomarna du inte visste om att du hade" osv! :)

Det jag vänder mig mot är väl mest att det blivit någon sorts märklig polarisering där vi har kvällspressen på ena sidan som trumpetar ut vartenda dödsfall som om det vore världens undergång samtidigt som vi på den andra sidan har en stor del av blogosfären som utmålar vaccinet som minst lika farligt.

Personligen tror jag inte influensan är speciellt farlig (om man ser till andra risker), men jag tror inte heller att vaccinet är farligt. Och om man har min inställning att vaccinet är ofarligt och att dö i influensan är ungefär lika riskfyllt som att träffas av blixten så tänker jag vaccinera mig. Inte för att jag är rädd för att träffas av blixten utan på grund av att om tillräckligt många blir sjuka så kanske det blir strul för dem som verkligen behöver vård? Vi har ju redan fått flyga patienter kors och tvärs över europa för att kunna vårda det fåtal som verkligen behövt få riktig vård i konstgjord lunga - så va fan? :)

Tony sa...

Linda: Fast nu när din son har haft influensan så har han förmodligen ett bättre skydd mot den nästa år den dyker upp än vad han hade haft om han blivit vaccinerad mot den. Alltid en liten tröst! ;)

Linda sa...

Jaa, trösta mig. Jag springer in i din famn på en gång. ;)

Tony sa...

Jag vet inte hur många gånger jag hört det där Linda... :D

Fast inte från dig iof! ;)

Linda sa...

Nej jag tänkte väl det. Riktigt så dåligt minne har jag inte. =p

Linda sa...

Jag sprang men inte fan tog du emot. Jag. Är. Besviken. Besviken I say. ;p

Tony sa...

Fan, du lär springa in i rätt portuppgång också ju! ;)