tisdag 17 november 2009

Operation glasspinne

Om ni någonsin är inne på sidan Temperatur.nu, eller någon av de sidor som hämtar sina väderdata därifrån så kanske ni brukar klicka på Gävle för att kolla hur kallt eller varmt det är här i stan.

Isåfall känner ni kanske också till att det är jag som loggar temperaturen här i stan? Jag har en liten prob hängades utanför mitt fönster som fortlöpande skickar data till en databasfil som i sin tur skickas vidare en gång per kvart, dygnet runt till Temperatur.nu.

Problemet har varit att proben har hängt löst utanför mitt fönster och samtliga fönster vetter mot öster. Problemet är alltså morgonsolen. Så fort solen träffar proben så drar mätvärdet iväg och ger en helt skev bild av hur kallt eller varmt det egentligen är här på söder.

Det blir alltså såna här konstigheter i temperaturkurvorna:


Så för att komma till rätta med det här problemet så tänkte jag att jag skulle bygga en sån där väderstation man kunde se lite här och var för 15-20 år sedan. Ja ni vet en sån där vitmålad låda med snedställda lister som brukade innehålla lite elektronik för att samla in sånt som lufttryck och temperatur.

Det står en sådan låda kvar på vägen ut från Gävle när man passerar gamla kyrkogården och närmar sig rondellen med det rosa bilvraket innan man kan fortsätta bort mot Valbo. Den finns på höger sida precis innan Gustav III:s bro, på gräsmattan vid sjukhusets kraftförsörjningscentral (om man åker ut från Gävle mot Valbo alltså). Den är tom sånär som på ett getingbo numera men för tio år sedan så innehöll den lite av varje.

Den ser iallafall ut som på bilden nedan. Snubben har jag ingen aning om vem det är. Men han ser ut som en dioxinförgiftad Vinnie Jones, men det är säkert helt fel.Okej, det där med Vinnie Jones kräver kanske en förklaring? Viktor Yushchenko, president i Ukraina blev förgiftad med dioxin 2004. Det skiljer någon vecka mellan de två bilderna. Det spekuleras i att det var Rysslands säkerhetstjänst som låg bakom mordförsöket.


Okej, nu vet ni det, och om ni tittar på snubben som finns med i förgrunden på väderstationsbilden och jämför det fotot med den här bilden av Vinnie Jones så kanske det blir mer roligt?


Nu hör det till saken att jag inte har någon balkong och därför kunde jag inte heller bygga någon fullskaleversion av dessa klassiska väderstationer. Så istället tänkte jag att jag skulle bygga en miniatyrvariant som jag kunde hänga ut från mitt köksfönster.

Så jag gick ner till hobbybutiken och köpte 200 glasspinnar och en flaska trälim:Väl hemma så insåg jag att jag inte riktigt har vare sig talang eller ork nog att sitta och limma en massa glasspinnar till nån sorts jävla skala 1:20 hyllning av gamla SMHI-lådor. Så istället drog jag hem till mor och far och lånade en deciliter vit färg av farsan och skar av botten på en PET-flaska som jag sedan täckte med färgen.

Här är resultatet:Tanken är alltså att jag ska dra igenom kabeln genom korken på flaskan och hänga ut den genom fönstret så att själva temperaturproben sitter skyddad från direkt solljus och på så sätt så slipper man förhoppningsvis de missvisande temperaturspikarna när morgonsolen träffar själva proben.

Vi får se vad det blir för resultat. Frågan är ju vad fan jag ska göra med hundratals glasspinnar?

8 kommentarer:

Linda sa...

Skicka pinnarna till Linda *flirtar lite gulligt*

Tommie sa...

Jag skulle kunna ställa upp som lådtillverkare

Tony sa...

Slicka pinnarna till Linda? Åh, skicka sa du! Hehe, ärligt talat så skulle frakten kosta mer än pinnarna. Du kan köpa ett par hundra glasspinnar för 40 kronor i vilken hobbybutik som helst.

Och tackar för erbjudandet Tommie men jag lär fan testa min hemmagjorda flaskvariant först. Det är det närmaste jag kommit "hemslöjd" på många år. Iof började jag bygga en mini-trebuchet av tändstickor för något år sedan - men den står kvar halvfärdig ovanpå TV:n här hemma! :D

Linda sa...

Men då skulle det kosta dig, inte mig. ;p
Du kan komma med dem till mig. Du kan få en kram för besväret. Jag lovar det är lätt värt det.

Tony sa...

Hehe, ja va fan Linda, du är väl singel? ;)

Linda sa...

Ja här har vi varit tidigare. Men eftersom det är svårt med minnet när man blir gammal så tar jag det igen; Ja, sist jag kollade så var jag singel. =p

Wolfe sa...

Du Tony, du kanske borde göra lite lufthål i flaskan på väl valda ställen (kunde inte se några på bilden) så att omgivningens luft kan flöda igenom någorlunda?

Tony sa...

Ah, Wolfe... Lufthål funkar ICKE! Körde med det tidigare. Men eftersom sensorn och själva huset ligger så nära själva husväggen så vill man inte ha luftflöde nerefrån väggen och upp genom själva huset.

Då blir det i princip samma sak som att låta sensorn hänga fritt.

Husväggen där jag bor är ju ockrafärgad och blir väldigt fort varm. Om då luften som blivit varm kan stiga rakt upp förbi sensorn och sedan ut i toppen så är det ju ungefär samma sak som om sensorn hade hängt i en tändsticksask eller nåt? :D