onsdag 21 april 2010

Tre bra, men rätt okända Firefox-addons

När jag började köra Firefox för åtta år sedan så var det en smal nischprodukt som bara intresserade en handfull nördar och teknikentusiaster. Firefox hette inte ens Firefox då utan kallades för Phoenix. Efter något år tvingades webbläsaren byta namn eftersom ett visst BIOS-företag ägde rättigheterna till namnet Phoenix.

Inte en webbläsare
Nu, åtta år senare har Firefox gått från att vara en marginaliserad nördprodukt till att ha 25% av webbläsarmarknaden i världen.

Och som 1/4 av er som läser detta känner till så är det addons som i mångt och mycket gör Firefox till en så otroligt lysande webbläsare. Det första så gott som alla firefoxanvändare gör efter att ha installerat programmet är nog att installera Adblock plus, Flashblock, Greasemonkey etc...

Tänkte nämna tre andra addons som inte är lika välkända men som ändå är otroligt bra att ha.

1. Textarea cache. De flesta av oss har säkert upplevt vid något tillfälle att vi suttit och fyllt i ett mail eller matat in text via ett webbläsarfönster. När vi sedan efter stor möda plitat ner vad vi vill säga och sedan klickat på "Send"-knappen så har det blivit något fel, oftast att servern i andra änden inte svarar eller liknande. När man då klickar tillbaka så upptäcker man till sin stora fasa att all den där texten man suttit och knåpat ihop är borta. Sättet jag brukade lösa det på var att markera all text (CTRL+A) och kopiera den (CTRL+V) innan jag tryckte på "Send". Men ibland glömde jag bort det och naturligtvis var det då det strulade - Murphys law.

När man installerar textarea cache-addonet så får man en liten knapp längst ner till höger i Firefox. Den ser ut så här:Klickar man på den så får man upp ett fönster som ser ut så här:Det textarea cache gör är alltså att i samma takt som du skriver in texten spara undan den så när olyckan är framme kan du genom en knapptryckning få tillbaka texten.
Addonet kan spara informationen för hur många sidor du vill och hur länge du vill. Så om du t.ex. skickade ett mail till ett företag för fjorton dagar sedan via deras hemsida och nu känner du att du vill skicka ett mail med samma frågor till något annat företag så är det bara att klicka på textarea-knappen, leta rätt på den sparade texten i dropp-nedlistan som dyker upp, välj "kopiera text" och sedan klistrar du in den i det nya mailet. Ett mycket bra addon som jag verkligen rekommenerar.

2. Xmarks.

Xmarks är en tjänst som sparar och synkroniserar dina bokmärken mot en servertjänst på nätet. Det är helt gratis. Fördelarna är att du aldrig mer behöver bli av med dina bokmärken om din dator skulle krascha eller om du formatterar om din burk och glömmer att spara undan dem först. Har du flera datorer du regelbundet jobbar vid så ser xmarks till att en sida du bookmarkar vid en dator även dyker upp på de andra burkarna.
Dessutom kommer du åt dina bokmärken från vilken dator som helst via ett login och lösen. Väldigt användbart när man sitter hemma hos en polare alternativt på t.ex. ett bibliotek vid en publik terminal och vill komma åt sina bokmärken. Smidigt och bra addon.3. Screengrab.

Screengrab låter dig på ett enkelt och smidigt sätt göra en sreen capture av en webbsida, antingen hela sidan eller det som bara syns på skärmen för tillfälllet alternativt ett område du markerat. Enkelt och briljant.Till sist lär jag rekommendera Firefox portable. Det är en variant av Firefox som du helt enkelt lägger på en USB-pinne och som du sedan kan köra direkt från den. Bara att ladda ner och kopiera över filen på USB-minnet så är det klart.
Återigen något som kan vara väldigt användbart om du är hemma hos någon kompis som envisas med att köra IE eller som inte vill att du ska hålla på och fingra för mycket på hans dator. Är också väldigt bra vid publika terminaler som rätt ofta är ganska nedlåsta och begränsade.
Fördelen med Firefox Portable är att du kan göra iordning din portabla variant (inklusive alla de addons du vill ha och gillar) sedan köra dem även från dessa nedlåsta terminaler. Oerhört användbart väldigt många gånger eftersom du alltid kan sitta fram din "personliga" tweakade webbläsare.

Din personliga Firefox på nyckelringen:

Inga kommentarer: