måndag 28 februari 2011

Gävles röda sandsten

Har under en längre tid tänkt skriva ett blogginlägg om en rätt okänd del i Gävles historia. Nämligen vår export av röd sandsten. Vi var bland annat kända för våra kvarnstenar.

Jag citerar ur ett mail jag fick från Bosse Hedblom på Gävle kommun:


Stenhuggning var en binäring för bönder och i viss mån torpare, i Storsjöområdet och i några byar söder om Gavleån under flera århundraden. Kvarnstenar, grövre slipstenar benämnda revhällar, eldfast ställ- och pipsten till masugnar, gravvårdar och inte minst byggnadssten alltifrån grundläggning, rännsten, trappsten till finare ornament. 

Samtliga kända runstenar i Gästrikland är faktiskt också ristade i Gävlesandsten och ja det finns kristna runstenar i Uppland som ganska ofta är i samma typ av sandsten, den s.k. jotniska sandstenen som troligen hörrör från Gästrikland. Stenbrott har man brutit i endast undantagsvis men det finns något enstaka kvar i byn Lem i Ovansjö men de hör hemma i det sena 1880-talet och tiden omkring sekelskiftet 1900. Lösa block i moränen det var stenhuggarnas huvudsakliga råvara. 


Röd sandsten eller Gävlesandsten som den brukar kallas förekommer i ett stråk från Gästrikland upp till Jämtland. Den har brytits runt Gävle och Sandviken. I Uppland förekommer Roslagssandssten som i stort sett har samma utseende. Bägge stensorterna har använts som sten vid husbygge och Gävlesandsten förekommer bl.a. på Hallwyllska palatset i Stockholm.

Här är lite bilder som jag tagit runt om i Gävle där den röda Sandstenen dyker upp:









































Nu när ni sett på hur otroligt många platser den här röda sandstenen faktiskt dyker upp i vår närmiljö så kan ni säkert komma med ytterligare tips?

Det var allt för ögonblicket.

Peace out!

4 kommentarer:

Anders Norén sa...

Klipporna nedanför Åbyfors kraftverk är väl Gävlesandsten? (När du ändå är där kan du passa på att dokumentera "kanotleden" som kommunen i sin oändliga vänlighet inrättade för några år sedan.)

Unknown sa...

Ah, kanotleden ja! Inte direkt en jättelyckad satsning tycker jag eftersom det var ett rent helvete att släpa kanoten förbi dammbyggnader och över vägar (och vägräcken). Tyvärr blev min kanot som jag hade liggandes vid Tolvfors stulen för något år sen.

Och du har helt rätt i att det är gävlesandsten även vid Åbyfors. Sandstenskroppen vidgar sig och blir större ju närmare Storsjön man kommer tydligen.

Försökte fotografera av en sida ur en bok där man kan se dess utsträckning.

Unknown sa...

Här är en länk till en högupplöst bild av kartan:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/lATGcmBRnaA6NbgkYsBH7w?feat=directlink

Unknown sa...

Haha, hittade ett fotografi av mig själv där jag faktiskt står på den röda sandstenen uppe vid Åbyfors...

http://i.imgur.com/Aiu3U.jpg