torsdag 24 februari 2011

Istappar och oskottade tak?

Något jag funderat på är alla dessa istappar som hänger ner från fasaderna här i stan (och andra städer) så fort vintern slår till på allvar.

Vackert men farligt:Plus alla tak som folk har varit tvungna att skotta nu under vintern på grund av rasrisken.

Min tanke är att det borde väl vara rätt billigt och effektivt att sent på hösten, precis innan första snön faller kontakta de plåtslagningsfirmor (som jag förstått sköter om takskottning och isborttagning) och helt enkelt be dem lägga heltäckande plast rak över takåsen så att den hänger ner någon decimeter utanför takets slut på båda sidor. Kanske också tynga ner den eller fästa den så att inte vinden kan slita loss den.

Alltså typ sån här plast:
Resultatet borde väl då bli att snön, varteftersom den faller helt sonika glider av plasten när tyngden blir tillräckligt stor?

Och istapparna skulle inte heller kunna växa sig speciellt stora eftersom materialet de växer på (plasten) inte tillåter att de blir särskilt stora.

Fördelarna med min idé är väl att man för det första kan göra det här innan snön börjar falla istället för att ställa sig i kö efter snöstorm nummer X när dessa plåtfirmor är överhopade med arbete - vilket gör att man inte behöver betala några överpriser. För det andra så elimineras behovet av takskottning och isborttagning när vintern väl kommer.

Nackdelen är väl att plast av den här sorten mest är att betrakta som en engångsartikel. Det lär inte gå att spara den och återanvända den året efter. Plus att det kanske inte är sådär estetiskt tilltalande som man skulle önska? Samt att plasten i sig också kostar pengar. Men pengarna som plasten kostar har man nog tjänat in på mindre än en takskottning/isborttagning?

Detta behov elimineras:Samt detta:Finns det fler nack- eller fördelar så får ni gärna kommentera eller komma med allmänna synpunkter.

Det var allt för ögonblicket. Hoppas som fan att vintern tar slut snart.

Peace out!

4 kommentarer:

Robban sa...

Kommer på en viktig nackdel - Jobben minskar.

Tony sa...

Men det gör också antalet dödsfall och arbetsplatsolyckor? :)

Och vintertid finns det ju mer jobb än plåtfirmorna klarar av?

Robert sa...

Man riskerar på att dra in helt på skottningsjobb, då går nog självmordsstatistiken upp? :)

Men det är kommunen som tar emot massa anbud från olika plåtfirmor, (och då tar dom de billigaste såklart), då tycker jag plåtfirmorna får skylla sig själva om dom ska vara så billiga.
Plast är ganska dyrt och mer komplicerat att få dit.

Lättaste kanske är att dom med helikopterlicens får åka runt över taken med en stor varmluftspistol och smälta snön. Drip-drop-drop

sahara74s sa...

DET ABSOLUT SMIDIGASTE ÄR VÄL ATT BYGGA IN VÄRMESLINGOR I TAKEN
SÅ DET ALDRIG BILDAS NÅGON IS
SOM KAN FÅ HELA BYGGNADER ATT FALLA IHOP SÅ FOLK MISTER SINA INKOMSTER I FORM AV DJURUPPFÖDNING & DYL ELLER
RISKERA LIVET PÅ FOLK SOM GÅR NERANFÖR OCH INTE HINNER UNDAN NÄR DET RAMLAR TUNGA ISKLUMPAR/ISTAPPAR FRÅN STORA BYGGNADER I CENTRUM... 8-/

ARBETSMARKNADSFRÅGOR FÅR ALDRIG KOMMA FÖRE
RÄTTEN ATT FÖR STORA & SMÅ MÄNNISKOR VISTAS I EN SÄKER MILJÖ!!

KRAM PÅ ER & HOPPAS DET HAR SLUTAT SNÖA NU =)