torsdag 5 augusti 2010

Bold - flintskallig och djärv

Av någon anledning har jag ibland fått för mig att engelskans ord för djärv varit detsamma som för flintskallig, alltså "bold".

Har inte funderat så mycket på saken även om jag tyckt att den amerikanska såpan "The bold and the beautiful" haft ett lite konstigt namn eftersom jag varit osäker på om de menade "De flintskalliga och de vackra" eller "De djärva och de vackra".

Hmmmm....
Det är inte så att jag följer serien, jag lovar. Faktum är att jag inte kan namnge en enda av skådespelarna som är med i serien:

Känner inte igen någon av demFick ytterligare något att fundera på när Star Trek TNG började sändas.

Vinjetten till Star Trek TNGVarje avsnitt inleds nämligen med att följande läses upp för tittaren:

Space, The final frontier
These are the voyages of the Starship Enterprise
Its mission
To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before


Med tanke på kapten Picards utseende så tyckte jag att det blev lite lustigt.

Make it so...Jag hakade ju upp mig på sista meningen:

To boldly go where no man has gone before


"Att flintskallig färdas dit ingen annan man har färdats", alternativt "Att djärvt färdas dit ingen annan man tidigare färdats". Visst, jag antog att det var "djärv" som avsågs, men med tanke på Picards utseende, hmm?

Den här dubbla betydelsen av ordet "bold" är alltså inte något jag förlorat sömn över, men för någon vecka sedan var jag hemma hos en polare och han frågade mig om det inte fanns något ord jag missuppfattat. Då svarade jag "nej" eftersom jag inte kunde komma på något. Men sen dess har jag funderat lite kring det hela och då slog det mig plötsligt att "bold" är ett sånt ord.

Jag menar jag vet att flintskallig stavas "bald" och inte "bold", men av någon anledning har jag ändå lyckats sätta likhetstecken mellan de två i dessa sammanhang. Förmodar att det handlar om någon sorts hjärn-ticks i språkcentrat?

Avslutningsvis vill jag säga att jag är rätt nöjd med systemkameran jag köpte. Enda invändningen är väl att den är lite otymplig att ta med sig. Men det kunde vara värre antar jag...

3 kommentarer:

Heidi! sa...

Äntligen en läsvärd och nyttig blogg!

Tony sa...

Tackar tackar! :)

Anonym sa...

glamour är fan bra :P