måndag 9 augusti 2010

Nässpray-bedrägeriet

Okej, efter att ha läst rubriken så kanske ni trodde att det här inlägget skulle handla om en ny Tom Clancy-roman? Det är fel. Faktum är att det inte ens handlar om en ny Henning Mankell-novell.

Nej, det här handlar om en ny Astrid Lindgren-roman! Eller va fan, nu ljuger jag igen. Det jag tänkte ta upp är inte påhittade kriminalromaner utan det faktum att läkemedelsbolag som tillverkar nässpray typ Nezeril lurar oss på en del av innehållet.

Men jag tänkte inte enbart gnälla om detta utan även erbjuda en vettig lösning som jag själv kommit på. Och med "lösning" menar jag alltså inte lösning i kemisk mening utan en lösning på problemet.

Fienden:Problemet är att när man köper en flaska nässpray så blir det alltid en liten skvätt kvar längst ner i flaskan. Hur mycket man än skakar och har sig så blir den kvar där. Anledningen till detta är jävligt enkel - flaskans botten är konkav och pumpröret går rakt ner i flaskan där det möter flaskbottens konvexa upphöjning.

Så varför har man en konkav flaskbotten på en minimal plastflaska nässpray? Varför har man konkava flaskbottnar överhuvudtaget?

Jag vet inte om ni tänkt på det här, men om man som jag nästan enbart dricker champagne så lägger man märke till detta. Anledningen från början till varför glasflaskor fick konkava bottnar berodde helt enkelt på att de var blåsta av glasblåsare och då var det rätt naturligt att trycka in bottenplattan en bit innan flaskan var färdig. Alternativet hade varit att flaskorna inte kunnat stå på ett bord på grund av glasrester från framställningsprocessen.

En helt vanlig frukost för migNär man började massproducera glasflaskor i industriell skala istället för att handblåsa dem så behöll vissa flaskor ändå sin konkava botten istället för att övergå till helt platt botten. Champangeflaskor t.ex. Anledningen till det är att dessa flaskor har ett högt övertryck i sig och då hjälper en konvex botten till att fördela övertrycket ut från flaskans botten till resten av flaskan.

FlaskbottenMen flaskor innehållandes nässpray är vare sig handblåsta i glas eller utsatta för ett högt övertryck på insidan - så va fan har de en konkav botten för?

Jo, det handlar givetvis om att du som konsument inte ska kunna använda hela innehållet.

Om tillverkaren låter röret som vätskan pumpas upp igenom när du använder sprayen gå rakt ner så kommer det oundvikligen att leda till att det blir en liten skvätt spray kvar i flaskan som du omöjligt kommer åt. Eftersom flaskans botten buktar upp på insidan och röret slutar där så skulle nässpray-tillverkaren behöva bryta mot grundläggande fysiska lagar om de tänkt sig att du faktiskt skulle kunna få ut den där sista skvätten. Vätska rinner som bekant ner från en uppbuktning - den ansamlas inte gärna där.

Jag har inga problem med att företag försöker få oss att köpa mer av den produkt de försöker kränga, sånt är livet och kapitalism har visat sig fungera rätt bra. Men om mitt lokala mejeri skulle börja sälja mjölkförpackningar där man inte kunde få ut den sista decilitern så skulle jag bli lite grinig. Men nu dricker jag tack och lov bara champagne.

Något man däremot kan gråta överTänk er att mejerier skulle börja köra med förpackningar där det inte gick att få ut 5-10% av mjölken på grund av en medveten design - då skulle nog folk reagera med ilska?

Finns ingen som helst anledning till varför en minimal plastflaska av nässpraytyp ska ha en konkav botten? Och om de nu känner att det måste finnas en sådan av någon anledning - ja men så då för helvete till att förlänga pumpröret ett par millimeter så att det böjs av och ligger an mot flaskans bottenkant istället för att gå rakt ner.

Vissa flaskbottnar är nödvändiga
Okej, men vad har jag för lösning på det här problemet då?

Det hela är rätt enkelt. Köp en flaska Nasoferm.

Ser ut på det här viset:Ungefär samma sak som Nezeril, Otrivin och de andra stora nässpraymärkena. Men det enda stället du kan köpa det på är på apoteket.

Fördelen med Nasoferm är att själva pumpröret i flaskan faktiskt är såpass långt att det ligger an mot flaskans bottenkant. Flaskan är dessutom i glas. Den har platt botten och trots detta verkar den inte ha några som helst tendenser till att explodera av någon sorts övertryck. Sist men inte minst så går det att skruva bort själva pumpmekanismen på flaskan. Alltså ungefär på samma sätt som man kan skruva bort toppen på en helt vanlig sprayflaska som används till krukväxter, katter, ungar och liknande.

Sedan tar man en vass kniv och skär upp botten på Nezerilflaskan på det här viset:Efter det häller man försiktigt över innehållet från Nezerilen ner i Nasofermflaskan och voila så har man ett par spraydoser till utan extra kostnad.

Att jag gör på det här viset beror inte på att jag är direkt snål. Blir mest irriterad på läkemedelsföretagen som tror att vi konsumenter är idioter. Tycker de agerar rätt girigt och korkat. Jag betalar hellre någon krona extra och får en flaska där jag kan få upp allting av innehållet än att ha det som idag.

Ja, det var allt er Sverker Olofsson wannebe hade att komma med idag.

Peace out!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Helvete vad mycket fritid du måste ha!

Tony sa...

Nä, det kan jag väl inte påstå direkt...

Däremot så har jag funderat en del kring om det jag skriver kanske skulle gå att sälja till någon tidning - frågan är väl mest vad det skulle vara för blaska?

gunnika sa...

Det där har jag funderat över länge!

Linda sa...

Eller så kör man nasoferm rakt av bara för att det är så billigt och bra. Och för att en glasflaska ligger så bra i handen. =)

Ellinor sa...

Hmm, har du kollat upp om de inte överfyller flaskorna motsvarande skvätten som blir kvar? Så gör tillverkare av vissa produkter...

Tony sa...

Ellinor: Varför skulle någon göra nåt sånt? Vätskan kostar ju pengar och det faktum att man som kund inte kan använda allt i flaskan på grund av att röret är två mm för kort retar ju bara upp kunderna i onödan?

Mange sa...

Konkav botten gör väl att röret tvingas ut till sidan där vätskan finns när det börjar ta slut..

Anonym sa...

Förträffligt! Jag är nog lite kär i dig!

Anonym sa...

Eller. Det vet jag att jag är. Bnubbas?

Tony sa...

Fast Mange, problemet är att röret är så kort att det går exakt rakt ner och slutar precis på själva toppen av den konkava botten. Alltså botten är konkav när man betraktar flaskan från utsidan vilket gör att den blir konvex på insidan! :)

Tony sa...

Vi är båda väldigt förträffliga Anna-Maria! Och jag saknar dig också... ;)