lördag 18 september 2010

Gävle - välkommen ombord?

Ni som bor här i stan kanske minns hur kommunen spenderade 221000 kronor på att ta fram en slogan som bäst skulle beskriva Gävle. Resultatet blev "Välkommen ombord", alltså 14700 kronor per bokstav. Tanken var att associera Gävles närhet till havet. Och det är ingen slump att det precis vid den här tiden som briggen Gerda seglade runt i Sverige som ett lokalt flaggskepp (de gånger hon inte stod på grund alltså).

Briggen Gerda i all sin prakt:Låt oss då tala lite om briggen Gerda. Kommunen pumpade in pengar i båtbyggarprojektet redan från starten 1993. En beräkning som gjordes 2005 kom fram till att över 80 miljoner kronor bränts på att få klar briggen.

I år gjorde föreningen som ansvarar för briggen Gerda konkurs. Båten såldes till två bilhandlare som berättade att de skulle ha båten kvar i Gävle. För är det några man kan lita på så är det bilhandlare. Men hör och häpna, det första de två bilhandlarna gjorde var att sälja briggen till ett rederi i Finland! Ja, om man inte kan lita på bilhandlare - vilka kan man då lita på?

Enligt bilhandlarna var briggen i sämre skick än de tänkt sig och därför sålde de skutan. Lite märkligt att de köpte skiten utan att först inspektera den?

Prislapp: En miljon kronor.

Personligen tycker jag att kommunen kunnat köpa båten för det priset. Det är en struntsumma i såna här sammanhang med tanke på att vi precis lagt ut 74 miljoner kronor på att förnya Stortorget. Ett torg är en tom platt yta - så ni förstår kanske hur stor skillnad det blev efter att man spenderat 74 miljoner på att förnya en sån sak?

Före ombyggnaden:Och så här ser det ut 74 miljoner kronor senare:Nej, vänta! Det där fotot togs för 100 år sedan.

Så här ser det ut idag:Fantastiskt vilken skillnad!

Hur som helst så tycker jag att kommunen kunde ha hostat upp den där miljonen och sedan donerat briggen till Gävle Sjöscouter. De hade fått en sjysst skuta och sedan kunnat sköta om drift och underhåll. Båten hade då förblivit i bra skick, den hade blivit kvar i Gävle och kommit till god användning.

Men istället så finns briggen numera i Finland istället. Förhoppningsvis på grund.

Jag vill avsluta med en kort liten bildserie om Gävle som sjöstad. Välkommen ombord.

Här är en välskött och informativ skylt som informerar om vår gästhamn:Skylten som guidade besökare till Gerda har man inte orkat ta ner. Silvertejp fick duga:Området som möter besökare som kommer till Gävle sjövägen är välskött och vackert:

Ja, Gävle, staden vid havet. Välkommen ombord.

3 kommentarer:

Heidi sa...

Skulle det kunna vara så att de i Gävles marknadsföringsteam är egentligen oerhört kreativa? Det skulle ju faktiskt kunna vara en tanke bakom allt det här som är "sådär" som exempelvis skylten på sniskan, silvertejpen (och vildvuxna gräsmattorna, tistelbrydda rondellerna och livsfarliga lekparkerna.) Kanske har de tänkt att ett utmärkt sätt -kanske det enda sättet att få turisterna att minnas Gävle är att framställa allt i Gävle lite mer "tvärtom"? :-)

Tony sa...

Jag har träffat en del av de ansvariga och tro mig - så kreativa är de tyvärr inte! :)

Anonym sa...

Hmmmm, nu är det så att Gerda är ingen tillgång, det är en skuld. Så fort den hamnar i någons ägo så ska det betalas miljonbelopp per år i underhåll och annat. Det blir till att sälja en jävla massa kakor för scouterna! :)