tisdag 28 september 2010

Skolavslutning i kyrkan - när då?

Sverigedemokraterna har i flera kommuner runt om i landet lämnat in en motion om att skolorna bör anordna ”traditionella, kyrkliga skolavslutningar”. Förslaget var på måndagen uppe i Gävle kommunfullmäktige och Roger Hedlund (SD) motiverade det så här:

– Det handlar om att bevara våra traditioner. Ansvaret att fortsätta med dem anser jag ligger hos oss politiker och vi ska inte delegera ned till skolorna att fatta sådana beslut.


Det har skrivits om det hela i både GD och Arbetarbladet.

Jag är född i början på 70-talet och jag kan berätta att vi aldrig hade skolavslutning i någon kyrka. När jag gick på låg- och mellanstadiet så hade vi våra avslutningar inne i klassrummet där vi avtackade våran fröken med lite blommor och sedan höll hon ett tal och efter det var det sommarlov. När jag blev äldre så var det aulan som gällde vid skolavslutningarna. Då var det i regel så att rektorn pratade och möjligtvis sjöngs det någon sång lite halvhjärtat varpå man fick sitt betyg och efter det var det sommarlov. Så när SD vill påskina att skolavslutningar i kyrkan skulle vara något jättesvenskt och traditionellt så får vi nog backa tillbaka väldigt långt tillbaka i tiden. Skulle tippa att vi får gå ända tillbaka till den tid då även agan var tillåten i skolan? Så ska SD vara konsekventa bör väl även den återinföras då?

Den "gamla goda tiden" som SD vill tillbaka till?Nä, håll skolavslutningarna i skolan och sen kan de elever som vill gå iväg till kyrkan, synagogan, moskén eller kanske dra iväg till någon lund och offra en get eller två för att göra just sin sommarlovsavslutning perfekt. De som inte vill delta i vidskepliga ritualer och nonsens kan påbörja sina sommarlov lite tidigare medan resten har full frihet att göra precis vad de vill. Win-win?

Skolavslutning någonstans i Sverige?

4 kommentarer:

Linda sa...

Jag vill inte säga att jag är på Sds sida, inte alls, bara påpeka att vi hade avslutning i kyrkan när jag gick skola. Och så gammal är jag inte.

Tony sa...

Fast grejen är ju att jag och mina klasskompisar inte hade våra avslutningar i någon kyrka. Så någon grundmurad jättesvensk tradition är det väl inte i så fall?

Lucia-firande med lussebulle hade vi dock varje år så det däremot kan väl sägas vara en rätt svensk tradition?

En blogg utan namn sa...

Jag visste att det var du som var T.Nordin :D (i GD)


Vi hade avslutning i kyrkan också. Det beror väl lite på skola. Mina ungar har inte haft i kyrkan, förutom nu senast (han som går i 7:an nu)

Hursomhelst, nej skolavslutning i kyrkan har inget med svensk tradition att göra.

Tony sa...

Jag fick för övrigt med en dagens ros i Arbetarbladet häromdagen!

http://tinyurl.com/2vn7ndu