lördag 20 november 2010

Historien om 7up

De flesta känner till att Coca-Cola från början innehöll kokainextrakt men något som inte är lika känt är att 7up ursprungligen var spetsat med litium. Litium är ett grundämne. För gemene man är det antagligen mest känt som en komponent i olika batterityper, men det har betydligt bredare användningsområden än att se till att din mobiltelefon eller bärbara dator lägger av när du minst av allt önskar det.

En del påstår att 7up fick sitt namn av litium-isotopen 7-litium som är den vanligaste formen av litium på jorden.Drycken hette från början "Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda" och marknadsfördes som ett botemedel mot bakfylla och depression. Lämpligt nog så lyckades upphovsmannen, Charles Leiper Grigg pricka in lanseringen av sin läsk en vecka innan börskraschen på Wall Street 1929.

Drycken lanserades i grevens tidAtt litium är effektivt mot depression har alltså varit känt länge, men precis på samma sätt som Coca-cola inte längre innehåller aktivt kokain så försvann även litium ur 7up ganska omgående. Dels på grund av att det är ganska giftigt och svårdoserat plus att trenden med läkemedels-läsk var en historisk parantes.

Charles Leiper Grigg var kanske inne på rätt spår ändå?År 2009 konstaterade forskare vid universitetet i Oita, Japan att på platser där litium förekommer naturligt i dricksvattnet så är självmordsfrekvensen bland befolkningen lägre än där så inte är fallet. Sambandet mellan litium i dricksvattnet och låg självmordsfrekvens hade även konstaterats ett par år tidigare av forskare i Texas.

Detta fick psykiater Peter D. Kramer att föreslå att dricksvatten borde litiumberikas för det allmännas bästa. Men tanken på att staten skulle spetsa drickvattnet med en psykoaktiv substans hade nog inte fallit i god jord hos den växande skara personer som anser att fluortillsatser för att motverka karies nog också är något skumt?Även om litium inte längre finns kvar som en ingridiens i 7up och tanken på att tillsätta det till vårt dricksvatten inte längre finns kvar så används det fortfarande inom psykiatrin - och det fungerar faktiskt.


Skrev en sång om litium och skulle kanske ha haft nytta av urpsrungsdrycken?
Fort, ge honom en 7up, nej för guds skull - ge honom två!Ja, det var historien om 7up och var allt jag hade för ögonblicket. Peace out!

2 kommentarer:

gunnika sa...

Jag vet att litium används inom psykiatrin, men det var intressant att läsa mera om det. Kan man få lite litium, tack!!!!

Anonym sa...

Enligt Victor Borge var det nära att hans far uppfunnit 7 up. Han uppfann först 1up och 2up, sedan 3up, 4up, 5up och 6 up. Han visste inte hur nära han var......