tisdag 30 november 2010

Den märkliga luckan vid Duvbackens kraftverk

Brukar roa mig med att cykla ut till T-udden ibland. För några månader sedan så fick Gävle Energi psykbryt och avverkade en hel jävla massa träd på vägen som leder ut mot havet. Det hela handlade tydligen att de ville lägga en fjärrvärmeledning över bukten ut till norrlandet för att bättre kunna exploatera de naturvärden som finns där och omvandla det till tomtmark för folk som har gott om pengar.

I samband med detta så dök det vid Duvbackens värmepumpsanläggning upp en lucka i marken.

Luckan finns ungefär här:Som vanligt när det gäller luckor av alla de slag så var jag extremt nyfiken på vad de döljer på insidan.

Så häromdagen när jag cyklade förbi där så noterade jag att de stod på vid gavel:Var bara tvungen att glida förbi och ropa ner i öppningen: Hallå där, vad är det här för lucka egentligen?

Fick då reda på att det hela är en sorts mätstation samt en knutpunkt för fjärrvärmeledningar här i stan. Om något skiter sig med fjärrvärmen från Duvbacken ut mot resten av Gävle eller numera även Norrlandet så är det här man börjar felsöka.

Fanns i alla fall rätt mycket utrymme där nere och även om jag inte kunde se det med blotta ögat så förefaller det som att det finns en kulvert som fortsätter i riktning mot havet.

HALLÅ? ÄR DET NÅGON DÄR NERE?Det visade sig att det faktiskt var inte bara en utan två personer där nere. Exakt vad de gjorde har jag ingen aning om, men de verkade veta vad de pysslade med.

Jag menar om inte han vet vad han gör så vill inte jag veta vem man bör ringa?I vilket fall som helst så verkar det som att skövlingen för fjärrvärmeledningen mot norrlandet fört något gott med sig - området här ska tydligen bli naturreservat, vilket var på tiden!Jag och Sundin hade yrat runt i trakterna däromkring och lakoniskt konstaterat att det är rätt märkligt att det här inte är ett naturreservat än. Mailade en bekant på Länsstyrelsen, Carola Orrman och sa att det här borde ni fan styra upp. Fick inget svar, förmodligen på grund av att det redan var på gång.

För dem av er som inte besökt platsen så rekommenderar jag att ni tar er dit. Finns väl upptrampade stigar och miljön är helt fantastisk. Finns granar och tallar som har flera hundra år på nacken såväl som områden med lövträd där man kan hitta allt från hasselbuskar, rönn, ask, asp såväl som ekar - om än ganska unga.

Bilder från mitt och Sundins besök i området för ett par veckor sedan:

Och så här såg det ut den 17 november:

Så för att sammanfatta det hela. Besök platsen! Det är så jävla värt det.

Peace out!

4 kommentarer:

En blogg utan namn sa...

När jag tänker på T-udden så tänker jag alltid på mord och eller lik. Som om jag har för mig att jag hört att nån mördats där, eller att man hittat ett lik där.
Är det bara i min sjuka fantasi, eller har det hittats nån döing på T-udden?

Anonym sa...

Jag tänker på alkoholister när jag hör T-udden. Men jag kanske blandar ihop det med T-sprit.

Trevliga betraktelser på bloggen.

Leffe sa...

En blogg utan namn:
Det senaste liket man hittade där ute var väl den s.k Titan-mannen som hittades i vattnet av ett par fiskare. Han som var okänd i några år innan man kom fram till att han var en hemlös gubbe som inte var saknad.

Annars vet jag inte. Har hört talas om sjömän som tältat i skogen och som sen plötsligt försvunnit och lämnat alla sina grejer kvar. Kusligt.

Borde finnas åldringar här i stan som känner till ev. historierna om området. Kanske nån kan fråga sin morfar/farfar? :)

Tony sa...

Intressant Leffe. Det var nån rysk sjöman va?