måndag 26 september 2011

Hej då Nordea

Jag är idag rätt förkyld och därmed också extra gnällig. Men det här inlägget handlar om Nordea och hur jävla usla de är som bank.

Vet inte hur många år jag varit kund hos dem men det är minst 20 år.

I vilket fall som helst så fick jag höra av morsan och en par kompisar att exakt samma tjänst som Nordea erbjuder kan ICA stå till tjänst med via sin banktjänst.

Varje månad betalar jag 44 kronor till Nordea. Det här är vad jag får för pengarna:Alltså 528 kronor om året. Räntan på kontot är hela 0.00%. Fantastiskt. Så pengarna jag sätter in där minskar alltså i värde eftersom de inte ens är inflationssäkrade.

Så med detta i bakhuvudet så bestämde jag mig för att kika på vad ICA-banken hade att erbjuda. Det visar sig att de erbjuder exakt samma tjänst som Nordea. Den stora skillnaden var att ICA-banken tar 20 kronor i månaden för sin tjänst plus att de faktiskt har ränta på kontot där mina stackars småslantar ramlar in.

Det var väl inte direkt att jag blev miljonär på räntan hos ICA-banken men den var i alla fall högre än 0%. Faktum är att alla räntor på ett lönekonto som är högre än 0% är bättre än Nordeas. I fallet med ICA-banken var räntan på lönekontot 0.25% - hurra!

Men återigen - jag har varit kund hos Nordea i över 20 år så jag tänkte att om de bara var villiga att matcha ICA-bankens månadsavgift på tjugo kronor så var det okej med 0% i ränta eftersom man inte har ett lönekonto primärt som räntebärande sparkonto.

Hur som helst så tog jag kontakt med Nordeas kundtjänst för att kolla om de var villiga att sänka sin avgift på "Vardagsmenyn" från 44 kronor till 20 kronor och matcha ICA-banken. Jag kunde alltså leva med att Nordea gav mig 0% i ränta samtidigt som ICA-banken gav mig 0.25%. Det enda jag ville var att de skulle matcha priset på tjugo kronor. Och givetis handlar det i det här läget om principen mer än något annat.

Nordea - kanske inte rabies, men fågelinfluensa?För handen på hjärtat så skulle en samling förståndshandikappade apor med rabies kunna sköta en bankjävel minst lika uselt som folket som styr Nordea.

Här är ett talande citat från länken om förståndshandikappade apor i stycket ovan:

Det är tredje året i rad som Nordeas vinst faller. Men avsättningarna till bonus har stigit. Mellan 2006 och 2009 kommer Nordeas vinst att ha backat med 27 procent. Den totala bonuspotten har under samma tid stigit med 47 procent.


Men för att återgå till vad det här inlägget handlar om: En modest sänkning av priset på min "vardagsmeny" från 44 kronor till 20 kronor så att Nordea matchar priset på motsvarande tjänst hos ICA-banken.

Första mailet till Nordea har tyvärr gått förlorat men det var en allmän fråga om Nordea kunde matcha ICA-banken. Fick nåt bullshit-svar där de ville veta vad som var bättre egentligen - varpå jag svarade:

Okej, då ska vi se...

Det jag fått av ICA-banken är ett ICA-bankkort utan någon kredit (ansökte inte om någon). Kortet är ett Mastercard och är kopplat till mitt konto i Icabanken.

Det är alltså samma tjänst som jag har hos er just nu med den skillnaden att det är ett VISA-kort och inte ett Mastercard.

Priset för ICA:s mastercard plus konto (0.25% i ränta på insatta pengar) i deras internetbank kommer att kosta 20 kronor per månad.

Kan ni matcha det priset är väl min enkla fråga? Har varit kund hos Nordea i över 20 år och enda anledningen till att jag funderar på att flytta över mina bankärenden till ICA-banken är deras förmånliga pris.

Ja, det var väl allt tror jag.

Mvh, Tony Nordin


Nordea svarade:

> Hej,
>
> Det kort du nämner verkar vara ett kreditkort och inte ett bankkort som det kort du har hos oss idag. Det är med andra ord två olika typer av kort och det går inte att jämföra. Om du vill ha ett liknande kort kan vi erbjuda Mastercard silver.


Okej? Nu var det inte det jag frågade om - eller hur? Dessutom var det inte ett kreditkort vilket Nordea borde ha koll på med tanke på hur många gånger de avslagit min ansökan om just ett kreditkort. Det intryck man får av Nordea är väl inte direkt det bästa i det här läget? Men vänta - det blir värre!

Så jag svarade:

Okej, då ska vi se...

> Det jag fått av ICA-banken är ett ICA-bankkort utan någon kredit (ansökte inte om någon). Kortet är ett Mastercard och är kopplat till mitt konto i Icabanken.
>
> Det är alltså samma tjänst som jag har hos er just nu med den skillnaden att det är ett VISA-kort och inte ett Mastercard.
>
> Priset för ICA:s mastercard plus konto (0.25% i ränta på insatta pengar) i deras internetbank kommer att kosta 20 kronor per månad.
>
> Kan ni matcha det priset är väl min enkla fråga? Har varit kund hos Nordea i över 20 år och enda anledningen till att jag funderar på att flytta över mina bankärenden till ICA-banken är deras förmånliga pris.
>
> Ja, det var väl allt tror jag.


Varpå Nordea svarade:

Hej,

Det bankkort som du har är ett bankkort Visa. Det kostar 28 kronor i månaden och det är kopplat till ditt personkonto. På våra transaktionskonton är det ingen inlåningsränta utan för det rekommenderar vi till ett sparkonto istället. Detta för att inte ha ett större innehav kopplat till bankkortet då det kan innebär en risk. Kapitalkontot har 1,85 procent ränta.


Ja, för är det något som verkligen känns riskfyllt och farligt så är det att få ränta på mitt lönekonto!? Dessutom ogillar jag copy/paste-svar! Dessutom ogillar jag copy/paste-svar! Dessutom ogillar jag copy/paste-svar!

I det här läget kände jag att Nordea ärligt talat inte hade en jävla aning om vad de yrade om. Enligt deras egna uppgifter och de uppgifter jag skickat med till dem så kostade mitt Visa-kort 24 kronor i månaden och inte 28 kronor. Men det var ju skit samma. Det jag ville ha svar på var ju om Nordea kunde matcha ICA-bankens pris på 20 kronor för en precis likvärdig tjänst!

Så här är mitt svar:

> Enligt mitt kontoutdrag så kostar mitt
> VISA-kort 24 kronor i månaden och inte 28 kronor i månaden?
>
> Sen är den sammanlagda kostnaden för mina
> tjänster hos er 44 kronor i månaden, den s.k.
> "Vardagsmenyn". Så gott som exakt samma
> tjänst hos ICA-banken kostar 20 kronor i
> månaden. Så jag lär väl undra en gång till:
> Kan ni matcha deras pris?
>
> Går det inte så går det inte - det är inte
> alla kostnader som är förhandlingsbara. :)
>
> Mvh, Tony Nordin

Och äntligen fick jag det svar jag fikat efter från början. Eller det hela började med att de bad om ursäkt för att de uppgett fel pris på Visa-kortet:

Hej,

Ber om ursäkt för felaktig information gällande din månadskostnad för ditt bankkort, i vårt tidigare svar.
Bankkort Visa månadspris >> förnärvarande 24 kronor

När det gäller de kostnader som för närvarande gäller, har vi ingen möjlighet att förhandla om dessa.

Bankkort Visa månadspris >> förnärvarande 24 kronor


Så här är vi nu. För att sammanfatta det hela så att till och med Nordeas bankpersonal förstår:

1. Jag har varit kund hos Nordea i över tjugo år och betalat i runda slängar 44 kronor i månaden för det privilegium det innebär att själv få betala mina räkningar utan personlig betjäning. Men inte nog med detta. Nordea har dessutom gett mig ett konto med den fantastiska räntan 0.00% på insatta pengar. Plus att det här konto varit kopplat till ett VISA-kort. Ett VISA-kort som jag i snitt använder en gång per dag.

Jag vet att jag gör det eftersom jag aktiverade Nordeas tjänst "Xtraspar". Det är som en sparbössa. Varje gång du köper något med ditt VISA-kort så förs fem kronor över till ett separat sparkonto:Och här kommer en annan sak jag retar mig på. Nordea har mage att behålla den där femkronan i sin så kallade "float" under ett par dagar trots att det handlar om pengar jag flyttar intern inom mina egna konton.

Var tvungen att testa om det verkligen var på det viset. Så det är den överföringen på 250 kronor som ni ser näst längst upp på bilden. Den tog typ noll sekunder.

Så deras "gratisfunktion" som heter "xtraspar" bygger på att de blåhåller på din sketna femkrona i ett par dagar för att kunna plocka ut ränta på den via den så kallade floaten.

Så om jag hade en 500.000 kronor och fick välja om Nordeas VD:Eller Ica-Jerry skulle förvalta dem åt mig:Ja, då ger jag mina pengar till Jerry.

Det hela slutade i alla fall med att jag avslutade alla mina konton hos Nordea och flyttade över mina bankaffärer, sparande och räkningsbetalande till ICA. Va fan ska jag ge mina pengar till Nordea för? En bankjävel som inte ens skulle spotta på mig om jag stod i ljusan låga om det inte låg en tjuga på min brinnande kropp som de hade ansvar för.

Så en extremt kort sammanfattning:

1. Hej Nordea. Ica-Banken erbjuder exakt samma tjänst som ni erbjuder mig. Det som skiljer är att Ica-banken tar 20 kronor i månaden medan ni vill ha 44 kronor i månaden för samma tjänst. Kan ni matcha deras pris?
2. NEJ DIN IDIOT!
3. The end.

Så - Nordea kan dra åt helvete. Jag flyttar alla mina bankaffärer till Ica-banken vid månadsskiftet.

Det var allt för ögonblicket - peace out!

Åh, en grej till - om någon på Nordea vill gå svara på det här så får ni inte citera någonting av vi skrivit till varandra eftersom jag loggade in med bankdosan när vi snackade m ed varandra och jag tror inte ens ni är så jävla puckade att ni bryter mot banksekretessen.

10 kommentarer:

FPSFOCUSDOTCOM sa...

Mycket lärorik,insiktsfull,upplysningfull och sanningsenlig konkreta fakta!! Bra jobbat Tony! och jag kan bara instämma med min ljuva stämma....Bye Bye Noooooordea!! oooooh Bye Bye Noooooooooordeeea!!! ;)

Patrick van der Lindberg sa...

Bra skrivet. Har ansökt till ICA-Banken jag nu också, är trött på nordea.

Anonym sa...

Vem vänder du dig till om du skall låna några miljoner till ett hus?

Nu har du sagt upp 20 års kontakt med Nordea för att spara 24 kr i månaden. Å andra sidan sade du också upp din möjlighet att ta lån i banken. Räkna med 0.25 % högre ränta pga detta.

2 miljon i framtida lån = 5 000 kr mer i räntekostnad per år.

Anonym sa...

Du sparar 24 kr i månaden men får avsevärt sämre villkor hos ICA Banken än Nordea.

1) Med byte från VISA-kort till Mastercard förlorar du reseförsäkring, avbeställningsskydd, livförsäkring etc etc + att VISA har förbjudit kortavgift i hela Europa medan MasterCard inte har det.

Ex har du beställt en semesterresa med VISA-kort och dör under resan får dina efterlevande 250 000 kr. Blir du sjuk och inte kan resa återbetalas hela resan. Vill någon butiksägare tvinga dig att betala 5 kr i kortavgift får du tillbaka pengarna från Nordea i efterhand men inte med ett mastercard. Osv osv.

Skall du låna pengar till ett framtid hus? Med 20 års historia på banken kan du räkna med fina rabatter. Men inte nu när du sagt upp ditt konto.

Skall du starta företag i framtiden, vill spara i fonder etc etc, då är ICA Banken också långt efter Nordea.

Så, du sparar 24 kr i månaden men riskerar att på sikt förlora tusentals kronor i månaden i högre räntekostnader, sämre försäkringskydd etc etc

Anonym sa...

Skitsnack att historiken i banken påverkar ens ev. ränterabatt. Nordea kunde inte ens matcha handelsbanken när jag köpte hus - när jag var kund hos Nordea och hade noll historik hos Handelsbanken.

Folk borde byta bank oftare. Det är lättare än man tror...

Anonym sa...

Hej alla anonyma!
Banken ger tyvärr ingen guldsits hur länge du än varit kund. De ser givetvis till att alltid tjäna på dig. Det bästa är att hela tiden välja det bästa alternativet när du vill låna, spara etc. Oftast blir det hos en mindre bank, t ex ICA-banken, Skandiabanken, Nordnet, Avanza Bank...

Anonym sa...

Folk skiljer sig oftare än de byter bank!
Om bara fler kunde ta det lätta steget att göra tt sådant byte, skulle vi kanske få någon form av konkurrens mellan dem.
Hörde på radio i går att EU vill att bankerna betalar tillbaka de miljarder de fått i stöd.
Synd bara att de som får betala blir vi vanliga dödliga. Igen.

gunnika sa...

Bra jobbat!

Anonym sa...

Skönt att Nordbankens egna lilla troll har varit inne och trollat lite. Det känns tryggt

Martin Carlsson sa...

Handelsbanken tar också 20kr/mån för ett VISA. ALLT annat är kostnadsfritt. Dom tar förvisso ut lite extra på extratjänster som aktiekonto osv men det använder man Nordnet till. End of story!