torsdag 22 september 2011

Skydda träden mot trädmördare

Tydligen är det så att det blir vanligare och vanligare, speciellt i Stockholm att folk "mördar" träd för att få bättre utsikt från sina lägenheter och på så sätt öka värdet på dem. Det mest kända exemplet är väl det på Kungsholmen kanske?

Nu ska de ersätta de mördade träden med nya fullvuxna pilträd som ska transporterats upp från Tyskland. Hela kostnaden för att ersätta dessa sex träd landar på runt 1.5 miljoner kronor.

Eftersom det här är något som blir vanligare och vanligare så borde man kanske göra något i förebyggande syfte. Mitt förslag är att man monterar så kallade stamskydd kring de träd som kan tänkas vara i farozonen.

En variant av det här med andra ord:Men stamskyddet kring dessa träd ska naturligtvis vara utformat så att det inte går att komma åt stammen genom skyddet. Det blir lite mer massivt och iögonfallande än skyddet på bilden ovan - men det skulle gå att minska det intrycket genom att till exempel använda konstruktionen som ett fäste för papperskorgar.

Stamskyddet ska givetvis vara minst 2.5 meter högt annars är det rätt poänglöst. För man ska vara medveten om att folk ska ska ta död på ett fullvuxet träd inte bara kan gå förbi och slänga ut en näve trädgift på marken varpå saken är biff.

Det som används är så kallade ecopluggar:Dessa kräver att man faktiskt kommer åt att driva in dem i stammen på trädet. Och jag tror inte speciellt många bostadsrättsägare är djärva nog att smyga ut i natten med en näve pluggar, en stege plus en borrmaskin för att ta död på ett gäng träd som skymmer utsikten från deras balkong.

Jag tror inte att de är oroliga för det sociala stigmat om de skulle åka fast, utan det handlar nog snarare om en ekonomisk kalkyl. Om du bor i en bostadsrätt och värdet på den kommer att öka med 500.000 kronor om du får sjöutsikt samtidigt som du riskerar att åka på 1.5 miljoner i skadestånd om du åker fast så avstår du nog om du är smart.

Så jag tror på rejäla stam stam stam stam stam stam stam stam stamskydd.

Det var allt för ögonblicket!

Peace out!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att en straffåtgärd vore bäst så att kalkylen inte lönar sig. Så fort trädet dör sätter man upp en jätteskylt, större än trädet, med reklamyta tills ett nytt träd är betalt.