söndag 3 januari 2010

ACTA er för vargen?

Just nu sitter Sverige med i de s.k. ACTA-förhandlingarna. Det är ett gäng bestående av världens rikaste länder som satt sig ner för att skärpa till reglerna kring upphovsrätt- och patentbrott. Finns en artikel om det hela hos SVT bland annat. Det märkliga är att vi som medborgare inte har någon insyn i vad som diskuteras. Hemlighetsmakeriet är totalt - ja såtillvida att du inte tillhör mediaindustrin eller patentlobbyn alltså, då får du veta vad det handlar om.

Min fråga handlar inte så mycket om vad som avhandlas, för det är hemligt vare sig vi vill eller inte, utan jag är mer nyfiken på hur det kommer sig att den här sortens förhandlingar blir så jävla hemliga som de blir? Vem initierade det hela och hur gick det till när ramverket kring förhandlingarna arbetades fram? Nu tycks fokus ligga på vad resultatet kommer att bli medan jag anser att det är mer intressant att få reda på varför det överhuvudtaget blev förhandlingar och omständigheterna kring detta. Förmodar att det finns statsvetare typ Stig-Björn Ljunggren och andra som skulle kunna kasta lite ljus över detta?

Anser att informationen kring hela ACTA-avtalet varit minst sagt bristfällig.

Såg att länken om den blinkande vätskan kommit med på Buzz.bazooka. Gav ju några klick om man säger så.

Men eftersom jag varit så dyster så avslutar jag med två bilder som jag tyckte var jävligt roliga.

Skulle tippa på att 99% inte tycker de är roliga, men va fan! :DOch eftersom jag gillar filmen "300" så tyckte jag den här var kul:

2 kommentarer:

Stig-Björn Ljunggren sa...

Tyvärr, ljuset från min sida blir den här gången inte mycket att nyttja, har inte ens hört talas om det, men om du tycker att informationen är bristfällig så är det väl medvetet, de vill flyga något under radarn, ungefär som när de införde skatten på ickeinspelade diskar etc. Största möjliga tystnad!

Tony sa...

Får hoppas det kommmer någon intressant granskande artikel om ämnet så småningom då.