tisdag 29 december 2009

Oscillerande reaktioner inom kemin - eller titta vätskan blinkar!

I kemins underbara värld finns det något som kallas för oscillerande reaktioner. Enkelt uttryckt så kan man jämföra det med en svängande pendel.

Alltså något händer i ena änden av reaktionen som ger ett resultat. Sedan svänger den kemiska pendeln tillbaka och det hela vänder tillbaka åt andra hållet. Efter det upprepas reaktionen till dess att det inte längre finns kraft kvar för att upprätthålla den och det hela klingar av.Om dessa reaktioner sker på ett för betraktaren visuellt sätt så blir resultatet fascinerande. Tittar man på en av de mest spektakulära av dessa reaktioner, den s.k. Briggs-Rauscher-reaktionen är väl den fråga som man först och främst ställer sig: Hur fan kom någon på det där?

Exakt hur det går till beskrivs i närmare detalj här:

I denna reaktion blandas en lösning av malonsyra, stärkelse och mangan(II)joner till en lösning av väteperoxid, jodatjoner och svavelsyra.
Den oscillerande reaktionen består av ett antal olika reaktioner. I en reaktion bildas jod och syrgas från väteperoxid och jodatjoner. Denna process är autokatalytisk vilket betyder att den går snabbare och snabbare.
En annan reaktion, som är långsammare, förbrukar den bildade joden med hjälp av malonsyran. Denna process bildar också jodidjoner (I-). Denna reaktion går snabbare om koncentrationen av jod ökar.

Från början är reaktionen färglös. Sedan blir den gulare och gulare på grund av den bildade joden. Till slut är jodkoncentrationen så pass hög att den långsammare reaktionen tar över. Då bildar trijodidjoner (I3-) och dessa binder till stärkelsen och ger blå färg. Snart förbrukas dock joden, färgen försvinner och reaktionen börjar om från början. Reaktionen fortsätter till dess väteperoxiden tagit slut.


Den som är intresserad kan studera den här grafen för en närmare förklaring:Så om ni någonsin hamnar i en situation där ni upplever att det enda som kan rädda er är en vätska som blinkar i olika färger - ja då vet ni vad ni ska göra.

4 kommentarer:

Wolfe sa...

Underbar graf! Om ändå våra politiker hade tillgång till den.

Tony sa...

Jag hittade den på Graphjam.com. Fanns hur mycket roliga saker som helst där om man har tillräckligt nördig humor! :)

http://graphjam.com/upcoming/
http://graphjam.com/2009/11/24/funny-graphs-downloading-illegally/

Linda sa...

Gott nytt år på dig nörd. =)

Madeleine sa...

Häftigt med kemi tydligen :-)