måndag 13 december 2010

Publicerade hemliga dokument - fick Nobels fredspris

Tänkte berätta lite kort om en man som hade tillgång till hemliga dokument och informatörer. All information han fick pekade mot att en stormakt agerade på ett sätt som gick stick i stäv mot vad de lovat och gått med på tillsammans med stora delar av övriga världen ett par år tidigare. Hans namn var inte Julian Assange eller ens Hans - trots att han var tysk.

Mannen jag pratar om är Carl von Ossietzky:Han är inte speciellt lik Julian Assange:
Julian Assange är däremot rätt lik Karl från filmen Die Hard:En bild till bara för att understryka likheten mellan dem:Men hur som helst, vi glömmer Karl och Julian Assange och återgår till personen det här blogginlägget handlar om - Carl von Ossietzky.

Carl von Ossietzky var tysk och föddes 1889 i Hamburg. Han dog 1938 efter att ha spenderat flera år i olika koncentrationsläger.

Det han gjorde sig skyldig till var att publicera läckta dokument och uppgifter som avslöjade att Nazi-Tyskland hade börjat bygga upp en krigsmaskin efter första världskriget - helt i strid mot versaillesfördraget som landet undertecknat.

På grund av sin kritiska hållning och sin oförmåga att hålla käften trots att det hade sade var extremt obekvämt för makten så dömdes han till fängelse i flera omgångar och det var i slutändan hans åsikter som indirekt blev hans död.

I vilket fall som helst så tilldelades Carl von Ossietzky Nobels fredspris 1936 för sitt mod och sin vilja att stå upp mot makten och dess lakejer och tala om vad som faktiskt pågick i Tyskland.

Den sista kända bilden av Carl:Tyska myndigheter vägrade dock släppa iväg honom till Oslo för att ta emot priset. Och även om de gått med på det så är det tveksamt om han klarat av resan eftersom han vid den här tidpunkten var döende i TBC (man drar på sig en hel del sjukdomar i koncentrationsläger tydligen).

Efter nazisternas maktövertagande i Tyskland så ägnade sig pressen nonstop åt att svartmåla Carl von Ossietzky och inte en enda tidning rapporterade om det faktum att han tilldelats Nobels fredspris.

Sista gången Carl syntes i offentligheten var vid en rättegång där hans advokat stod åtalad för att ha förskingrat prissumman som följer med nobelpriset.

Gäller att välja advokat med omsorg:Så vad vill jag nu ha sagt med detta? Kanske att vi bör vara väldigt vaksamma på när starka krafter vill tysta obehagliga röster och att vi ska vara väldigt kritiska i vår hållning när det kastas fram anklagelser mot dem som vågar höja rösten och säga det som de flesta av oss knappt vågar tänka.

Den som vill läsa mer om Carl von Ossietzky kan göra det här.

2 kommentarer:

gunnika sa...

Detta hade jag ingen aning om...Gripande!Vad vore världen utan starka människor som vågar, det borde finnas flera med den ryggraden och det modet!

Brink sa...

Nån sa nån gång för länge sedan nåt i stil med detta:

"Av dem kan man lära vishet och tukt, så ock att förstå förståndigt tal.
Av dem kan man undfå tuktan till insikt och lära rättfärdighet, rätt och redlighet. De kunna giva åt de fåkunniga klokhet, åt den unge kunskap och eftertänksamhet.
Genom att höra på dem förökar den vise sin lärdom och förvärvar den förståndige rådklokhet.
Av dem lär man förstå ordspråk och djupsinnigt tal, de vises ord och deras gåtor."

...hade ju jag ingen aaaniing om..

Bra Tony!