måndag 25 april 2011

Cykelturen till Valbo och hur en väg fick sitt namn

Eftersom det var minst sagt lysande väder idag så bestämde jag mig för att ta en cykeltur ut mot Valbo. Ska man cykla dit finns det flera vägar att ta och den tråkigaste är cykelbanan som går förbi macken i Hagaström och gamla OnOff.

Så istället tog jag den här vägen:Ett litet problem med vägen jag valde är att "cykelbanan" under någon kilometer ser ut så här:Men ett oplogat fält har aldrig stoppat mig och min stål-åsna! Men det är en bidragande anledning till varför min medelhastighet blev så pass låg som den blev i slutändan.

Efter att jag plöjt mig över fältet så nådde jag Åby gård och ett gravfält som ligger precis i anslutning till gården. Tror inte många känner till den här platsen - men den är helt klart värd ett besök.Ja, vad ska man säga? Böljande små kullar och vitsippor i överflöd:Finns dessutom en jättefin rast- / grillplats ovanpå gravhögarna:Dessutom satt det en fågelholk uppspikad i ett träd. Misstänker att någon kommer att bli rätt besviken om de försöker flytta in?Det låg en stor bondgård precis bredvid. Jag antar att det är en del av själva Åby gård? Notera klockan på taket, den började faktiskt slå och tycks således fungera!Bredvid själva gravfältet och bondgården låg en dansbana i anslutning till en mindre herrgårdsliknande byggnad. Den skymtar i bakgrunden på den här bilden:Själva dansbanan skulle nog må bra av ett lager färg och lite färskt virke samt ett par spikar:I vattnet vid dansbanan fanns det bokstavligt talat hundratals paddor i vattnet. Förmodar att det inte finns några rovfiskar i den lilla ån. Jag menar, nog fan äter väl en gädda upp en padda om den får chansen?

Paddor överallt:

Jag fortsatte min färd längs den lilla ån. En å där det förresten fanns bäver så sent som förra året. Om ni brukar jogga bakom I-14 och kutar över bron precis vid hästhagen så kan man fortfarande se spår av deras aktivitet.

Efter ett tag kom jag fram till en liten damm där någon ställt upp ett bord samt en vas med påsk-ris och diverse växter i:Själva bron har funnits här sedan 1895 om man ska tro inskriptionen i stenen nere i högra hörnet:På den tiden kunde de bygga så att saker och ting höll:Det här är en sån där plats som jag gärna skulle vilja veta lite mer om. Det känns onekligen som om det funnits något mer på platsen tidigare i historien.

Jag menar varför dämmer man annars upp en liten å på det här viset?

Plus att när jag tittade uppströms så såg jag den här konstiga fyrkantiga jordvalls-konstruktionen:Nu är inte jag någon expert även om jag ofta låtsas vara det när jag skriver blogginlägg, men min gissning är att det legat en kvarn här?

I den lilla dammen simmade det dessutom omkring ett par fåglar. Som vanligt så försökte de hålla sig så långt borta som möjligt från mig eftersom de förmodligen inte ville vara med på bild:Men! Fåglar är inte så jäkla smarta, så rätt som det var så bestämde de sig för att simma uppströms - under bron.

På väg in i "fällan":

Jag var givetvis snabb som blixten och stod beredd när de dök upp på andra sidan.

Gotcha!Misstänker att de kände sig lite korkade för att ha fallit för ett så enkelt trick!

Jag fortsatte min färd mot Valbo och noterade i förbigående att det på väldigt många gamla hus satt små klockstaplar. Vet inte om dessa hade religiös betydelse eller om de användes för att ringa in tjänstefolket när det var dags att äta eller liknande?Någon som vet hur det ligger till? Kan det ha varit en frikyrklig yttring? Det ligger ganska rätt i tiden?

Kom till sist fram till Valbo köpcentrum där jag gled in på IKEA och köpte en pizza-slice och en läsk. Tio kronor - som hittat.

Efter att ha fått något i magen så styrde jag kosan mot Mackmyra.

Säga vad man vill om Mackmyra Whiskey, men deras gamla destilleri var då bra mycket mer pittoreskt än deras nya monsterbyggnad bakom I-14:

Det nya monstret:

I Mackmyra såg jag årets första ekorre:Samt en hel del annat fint:Parken som ligger i anslutning till Mackmyra by är värd att besöka - speciellt nu på vårkanten.

Någon typ av lusthus låg rakt i linje med själva herrgården - om det nu är en herrgård?Efter besöket i parken så cyklade jag hemåt. Färden hem gick längs gamla Gefle-Dala järnväg. En stor del av den numera nedlagda järnvägssträckan är omgjord till cykelbana - och är det något som blir suveräna cykelbanor så är det gamla banvallar. Här kan ni läsa lite mer om Gefle-Dala Järnväg.

Sådana konverteringar gör att cykelbanorna blir i stort sett spikraka, utan branta backar plus att det inte blir en massa tjälhål och sprickor i cykelbanan eftersom allting vilar på en massiv banvall.

Relativt spikrakt:Och allting är inte direkt asfalterad cykelbana - men man ska inte klaga:För den där lilla stigen leder fram till den här skrämmande men ack så fascinerande bron över gavleån:

Titta inte ner om du är rädd för höjder eller vatten:Resterna av den gamla järnvägssträckan kan man förresten se lite överallt när man cyklar längs med vägen:

Spikrakt var ordet:Förresten, på vägen hem så såg jag att någon hade börjat bygga en villa. Kolla in konstruktionen. Jag vill minnas att jag läste om det där för typ tio år sedan i tidningen Uppfinnaren & Konstruktören. En tidskrift som jag dessutom varmt rekommenderar. Det hela är som legobitar. Playwood med frigolit emellan som man helt enkelt smiskar ihop och på så sätt får ett väldigt bra hus för lite pengar? Eller har jag fel?På lite avstånd:Ja, det ser ju inte ut sådär när det är färdigt - får man hoppas. Men själva konstruktionstekniken är ganska enkel, självklar och genial?

Passerade Tolvfors på vägen hem. Och ja, det var verkligen så här grönt, rött och vackert när jag passerade:Så till sist var jag hemma efter min utflykt.

Visst ja, jag skulle berätta hur en väg fick sitt namn. Eller i alla fall hur jag misstänker att en väg fick sitt namn.

Vägens namn: GrankottsvägenDet syns inte så bra på bilden men det är en enorm gran och det låg hundratals kottar på vägen nedanför. Fantasilöst eller en bra beskrivning? Tja, inte vet jag?

Oh, en grej till. När det gäller den här cykelbanan som byggts ovanpå gamla Gefle-Dala järnväg så kan man fortfarande spåra den via satellitfoton via exempelvis hitta.se

Kika får ni se.

Det var allt för den här gången.

Peace out!

3 kommentarer:

gunnika sa...

Vilka fina bilder:-)

Dan sa...

Jag är rätt säker på att den lilla klockan är för att ringa in drängarna från fälten när det var dags för mat.

Massor av fina bilder, måste ta och leta reda på den där cykelbanan någon gång i sommar.

Dan sa...

Apropå den där första bilden, räknar den in pizzan och läsken i antalet förbrända kalorier? :-)