torsdag 28 april 2011

Det här med mångdubbla rakblad

När man kollar på reklam för rakhyvlar så är ett säljande argument ganska ofta att varje rakhyvel har massor av rakblad efter varandra. Här är budgetvarianten jag brukar köpa:Det är dubbla blad på den typen av engångshyvel.

Argumentet för varför fler blad är bättre än färre är att man "skonar huden". Okej, korrigera mig gärna om jag har fel här, men är det inte själva rakbladet som irriterar huden snarare än plastkonstruktionen runtomkring?

Så är det egentligen någon skillnad mellan att dra en rakhyvel med dubbla blad två gånger över kinden än att dra en hyvel med fyra blad över samma hudyta en gång?

Om jag köper Gilette Fusion 4, som innhåller inte mindre än fem rakblad i samma hyvel och min skäggväxt inte är värre än att jag klarar mig med en singel- eller dubbelrakblads-hyvel, då har jag ju irriterat huden i onödan?Så det bästa är väl ändå att köpa en rakhyvel med ETT rakblad och sedan dra rakhyveln över kinden två eller fler gånger till dess att kinden är slät som en barnrumpa?

Huden blir väl inte mindre irriterad bara för att de rakbladsvassa hyvelbladen sitter tätt monterade på en och samma hyvel?

Att raka sig:Känns lite märkligt?

Jaja, det var allt för den här gången.

Peace out!

10 kommentarer:

Captain Obvious sa...

Så med ditt resonemang skille en fakir lika gärna kunna ligga på 1 spik som på en matta med 1000? För att ditt argument med 1 vs 5 blad skall fungera måste du alltså pressa giletten 5 gånger så hårt mot huden för att få samma tryck per cm2 som engångshyveln med bara 1 blad...

Anonym sa...

Ähum, den heter bara Gilette Fusion. Fyran indikerar antalet i förpackningen.

Anonym sa...

Oj oj. Nu blev det nog lite tokigt i resonemanget.

Anonym sa...

Captain Obvious sa...
"Så med ditt resonemang skille en fakir lika gärna kunna ligga på 1 spik som på en matta med 1000? För att ditt argument med 1 vs 5 blad skall fungera måste du alltså pressa giletten 5 gånger så hårt mot huden för att få samma tryck per cm2 som engångshyveln med bara 1 blad..."

Det där var väl en konstig jämförelse?
Vi säger så här:
En fakir som lägger sig på en spikmatta fördelar sina kilogram per kvadratcentimeter mot en matta som inte har någon elasticitet. Han ligger dessutom still vilket är en förutsättning för att kg/cm2 inte förändras. Skulle han röra sig oförsiktigt utsätter han sig för risken att spikarnas spetsar bryter igenom hudepitelet.
En rakhyvel med individuellt upphängda blad där trycket från varje blad aggerar oberoende av varandra gör kan vi skrota principen med fakiren. Det vore att likna med att han lägger sig i en hängmatta med vertikalt ställda spikar, med en jävla massa tur kanske han hade överlevt.
Lägg till här att man med handkraft drar dessa individuella blad över huden (dra fakiren fram och tillbaka på spikmattan ska du se på fan). Vi kan också lägga till att för varje blads verkan på huden ändras förutsättningen för nästkommande blad (fakirens spikar var visst inte lika långa... oooops!).

Från en som rakar sig med en enbladshyvel och dessutom aldrig skär sig.
Rakning är svårt. Det kräver tålamod och inte gilettes skräp för bra resultat. Vill inte göra reklam men en kik på: (http://www.gents.se/merkur-futur-700-dubbelbladshyvel.htm) kanske kan hjälpa. En rakhyvel jag kan rekommendera!

Anonym sa...

Japp. Det är klart bättre för huden att köpa en riktig säkerhetsrakhyvel (kostar ca 350 kr) med enkla blad (Derby, som jag använder, kostar 15 kr för 5 blad). Och bra mycket billigare. Och tuffare.

Anonym sa...

Rätt intressant att alla ni killar inte har koll på hur en rakhyvel fungerar. Flera blad möjliggör att hårstrået lyfts upp ur hårsäcken och skärs av längre ner än annars. Det har inget med säkerhet eller skonsammare rakning att göra.

Ett vass blad ger skonsam rakning. Många blad ger slätare hud då hårståna kommer befinnas sig längre ner efter rakning.

Anonym sa...

Raka dig med vafan ni vill.

Jag har en offert från kina på gillettkopior. $0,20 per styck kostar de att tillverka. Och handlarna tjänar inte mycket på dessa. Det är Procter&Gamble som tar rubb och stubb.

Anonym sa...

"Flera blad möjliggör att hårstrået lyfts upp ur hårsäcken och skärs av längre ner än annars"
För att detta skall fungera måste ju det första bladet fastna i hårstrået och dra upp det (låter smärtsamt redan här) och sedan hålla kvar det tills nästa blad kommer och skär av det. Det kan därmed inte vara särskilt vasst, annars skulle det ju skära av hårstrået direkt och de efterföljande 3 bladen bara glider ovanpå.

Om det inte är så att du har fyra halvbra rakblad som tillsammans ger samma resultat som ett bra.

Om man använder ett blad som är tillräckligt vasst så räcker det.

Vill man därtill lägga ytterligare skonsam behandling så kastar man ut allt raklödder från trycksatta burkar och skaffar en riktig raktvål med borste till.

Jag har aldrig haft så slät haka som efter kasserande av Gilette och inköp av säkerhetshyvel med raktvål och silvertip-borste.

Tommie sa...

Flerbladssystem och engångshyvlar ger aldrig en lika nära rakning som säkerhetshyvel eller shavette.
Nyckeln till en lyckad nära rakning är dock förberedelser. :)

Robban sa...

Jag skulle påstå att systemhyvlarna från Gillette fusion faktiskt är sjukt mycket skonsamare mot huden än vanliga engångshyvlar. Däremot så håller jag också med andra här om att safety razors är det bästa alternativet. Dessutom är de bladen ofta billigare än engångshyvlarna du köper på ICA, ett exempel är att man kan köpa Feather-10pack för 49kr!