lördag 30 april 2011

Fyra TV-serier alla borde se

Jag ogillar verkligen bloggare som sätter ihop listor på skit de tycker att andra har missat - men i det här fallet ska jag göra ett undantag för mig själv.

Den första TV-serien är given:

"The Sopranos." Inte en slump att serien har 9.4 i betyg med nästan 40.000 röster.

Du har antagligen levt under en sten de senaste tio åren om du inte sett eller hört talas om den.

Personligen var jag rätt skeptisk mot den när jag först hörde talas om den. En maffia-boss som går hos en psykolog. Det var så den marknadsfördes i början. Eller det var i alla fall det fokus som våra berömda TV-kritiker valde att anlägga när de skulle beskriva vad det handlade om.

Om ni missat serien så är själva psykolog-biten en bi-historia. Det centrala är istället Tony Soprano, hans familj och hans andra "familj" - ja, han är medlem i maffian.

Finns en trailer på youtube som jag länkar in här:Kika på ett par avsnitt - jag lovar att ni inte kommer att ångra er. Det är inte en slump att den är framröstad som en av världens bästa TV-serier genom tiderna.

Tony Soprano som spelas av James Gandolfini gör förresten enligt mig sitt livs bästa roll i filmen "True Romance".Den andra serien är en outsider här i Sverige - förmodligen för att den handlar rätt mycket om sociala problem på en strukturnivå i USA som vi i Sverige inte väljer att bry oss speciellt mycket om?

Serien heter "The Wire." Den har faktiskt ännu högre betyg än Sopranos. Även om den också har färre röster så ligger den trots allt på 9.7 med över 33.000 röster.

The wire handlar lite kort om problemen i Baltimore. Den är uppdelad i olika säsonger som var och en har ett visst fokus på ett problem även om det finns en röd tråd genom hela serien.

Men man kan säga att fokus ligger på drogproblemen, korruptionen bland politiker och fack samt vad som utspelar sig bakom kulisserna bland journalister, polisväsende och skolsystemet i staden.

I huvudrollen hittar vi den för oss ganska okända Dominic West. Han spelar den aningen klichéartade rollen av en alkoholiserad polis, Jimmy McNulty som ändå gör sitt bästa - ja ni känner till typen från vilken svensk polisfilm som helst?Värt att nämna vad gäller "The Wire" är att president Obama nämnde att hans TV-hjälte är den homosexuelle Omar från serien. Omar lever på att råna crack-langare och när hans pojkvän blir brutalt mördad av böghatare så går han loss på en vendetta som inte går av för hackor.

Omar söker hämnd - men är lite snett ute (något av en spoilervarning men det fattar man om man tittar på serien) :Överlag måste jag säga att The Wire ger en inblick i ett USA man kanske inte annars ser. Hur sann den här bilden är vet jag inte, men det känns fan mer äkta än "House" eller "Lagens Änglar"?

Serie nummer tre är historien om kemiläraren som får reda på att han drabbats av lungcancer. "Breaking bad" heter serien. Det hela utspelar sig i Albuqurque, New Mexico - en delstat i USA som gränsar mot Mexiko.

Huvudpersonen i serien, kemiläraren Walter White lysande spelad av Bryan Cranston får diagnosen terminal lungcancer.

Bryan Cranston aka Heisenberg:


Med en CP-skadad son samt en gravid fru och utan några besparningar att tala om så bestämmer han sig för att kontakta en f.d. elev Jesse Pinkman (Aaron Paul) som aldrig varit mycket till student och som numera lever på att sälja droger.

Tillsammans bestämmer de sig för att utnyttja Pinkmans drogkontakter i kombination med Walters kemikunskaper och börja producera metamfetamin under den tid Walter har kvar i livet.

Pinkman:
Walters tanke är att se till att dra in tillräckligt med pengar så att hans familj inte ska behöva oroa sig efter hans bortgång.

Promo för Breaking bad:Den här serien har hela 9.3 i betyg på IMDB men också lägst antal röster, 8200. Jag har en känsla av att det är lättare för en hyfsat bra serie med realtivt liten publik att få högt betyg eftersom de som går in och röstar antagligen är fans?

I vilket fall som helst så är det verkligen en serie värd att kolla på.

Till sist kommer lite av en outsider till. "The Shield". Den har 8.9 betyg på IMDB med endast 6300 röster. Fast å andra sidan så hittar vi i The Shield oscarsnominerade skådespelare som Glenn Close, här tillsammans med The Shields huvudrollsinnehavare:
I serien gästspelar även Forest Whitaker som inte bara blev nominerad utan dessutom faktiskt vann en oscar för sin roll i "Last king of Scotland" där han spelar Idi Amin.

Whitaker i The Shield:The Shield har Michael Chiklis i huvudrollen. Ni kanske inte känner igen honom bäst som The Thing i Fantastiska Fyran.I TV-serien som givetvis är bättre än filmen (färg som torkar är bättre än 'Fantastiska fyran' - ja förutom Jessica Alba då) ser han mer ut så här:Hittade en trailer för första säsongen av The shield. Rätt taskig kvalitet, men va fan?Jessica Alba ser för övrigt och utan att ha med det här blogginlägget att göra ut så här:Men det jag verkligen gillar med The Shield är hur serien eskalerar mot ett slut som alla ser komma men ändå inte förväntar sig.

Ja, det var mina fyra tips på TV-serier ni kan kika på om ni inte har något bättre för er?

Så det var allt för nu.

Peace out!

6 kommentarer:

FPSFOCUSDOTCOM sa...

Braking Bad är överlägsen intressant serie, hoppas det kommer flera säsonger till. sen kan jag rekomendera denna nya serie...tror det finns 2-3 avsnitt ute på denna:

Game of Thrones

Mvh // DecVe FPSFOCUSDOTCOM

Tony sa...

17 juli i år kommer första avsnittet av säsong fyra på Breaking Bad. :)

Jag har laddat ner "Game of thrones" men inte hunnit kika på det än.

Är det typ fantasy eller mer som "The Tudors"?

Anonym sa...

Första halvan av listan är riktigt bra, den andra halvan hamnar på min "att se"-lista.

Angående trovärdigheten för The Wire så skulle jag också gissa på att den är relativt hög. Kurser på Harvard,
John Hopkins, med flera, använder tydligen serien som kursmaterial: se här.

...och Game of Thrones (även denna på HBO) som FPSFOCUSDOTCOM nämner, verkar också lovande, avsnitt nummer 3 kommer nu på måndag.

Anonym sa...

Oj, nån random jävla tattare på internet säger att jag måste se några tv-serier?? Jamen då MÅSTE jag ju det!!1!11!!!

Sug kuk att jag tänker titta på det du räknade upp. Har aldrig sett och kommer aldrig att göra.

Anonym sa...

den trevliga kommentaren kommer säkerligen från en Blarf-anhängare... Ot: mycket sevärda serier, men jag tröttnade efter andra säsongen av breaking bad. för mycket sammasamma. ha d.

Anders Norén sa...

Fantastiska Fyran i all ära, men såg du inte polisserien "Scali" i början av 1990-talet?