torsdag 26 maj 2011

Dödskallar och naturreservat

Bestämde mig för att ta en cykeltur ut till Rovans naturreservat norr om Gävle idag. Anledningen var det vackra vädret plus att jag monterade dit en geocachegömma åt Länsstyrelsen i höstas.

Den är fortfarande inte publicerad eftersom hela projektet av olika skäl hamnat i långbänk hos förvaltningen.

Men naturreservatet i fråga finns alltså här:Det är väldigt lätt hänt att man helt enkelt åker förbi det på vägen ut mot Oslättfors.

Vill ni besöka naturreservatet så håll utkik efter den här stugan på höger sida av vägen ett par hundra meter efter att ni passerat under E4:an - förutsatt att ni kommer från Gävlehållet alltså.Sväng av där och följ grusvägen så kommer ni till en vändplats varifrån man lättast når den utmärkta (i båda bemärkelserna) stig som leder besökare runt i området.

För att nå själva stigen passerar du först över den här bron:Därefter kan du välja att antingen gå åt höger eller vänster. Är du mer äventyrligt lagd så går du åt höger. Då får du vandra ett par kilometer innan du kommer tillbaka till utgångspunkten. Och det är inte alltid stigen är av bästa kvalitet - så stövlar rekommenderas.Går du åt höger stöter du dessutom på gamla älgpass. Visste inte att det var tillåtet att smälla upp sån här skit inne i naturreservat eller ens att man fick jaga inne i reservat?

Om du däremot har mindre tåladmod, barn eller helt enkelt inte har lust att ta den långa vägen så svänger du vänster efter bron. För säga vad man vill om naturreservat och den miljö som skyddas innanför dess gränser - men många gånger finns det en riktigt sjysst plats där som allt som oftsat utgör själva målet för besöket. Så är det även här.

Jag menar, om du besöker Louvren så går du förmodligen runt lite pliktskyldigt och kollar in konstverken men alla vet att du egentligen är där för att kolla in Mona Lisa.

Så för att nå det här naturreservatets Mona Lisa svänger du alltså vänster efter bron och fortsätter längs stigen någon kilometer.

På en kvist vid sidan av stigen hade någon trätt upp denna rådjursskalle på en grankvist. Också en del av naturen förmodar jag?Men platsen du förmodligen fikar efter för att fika på är ingen fiktiv Mona Lisa eller fiktion utan faktiskt ett faktum och ej en faktoid fantastiskt nog.

Efter en lagomt lång promenad når du nämligen en väldigt sjysst grillplats vid testeboåns strand.Så packa ner något att grilla, en kikare (om du har tur kan du nämligen få syn på utter i ån) samt myggmedel.

Väl värt ett besök.

Det var allt för den här gången.

Peace out!

Inga kommentarer: