torsdag 26 maj 2011

Förbud mot nationalsången vid skolavslutningar

Nu börjar det dra ihop sig till sommarlov och skolavslutningar. Och med samma regelbundenhet som kvällstidningarna under sommartorkan rapporterar om att en komet kommer att förinta jorden år 2031 så dyker det vid den här tiden på året upp påståenden om att det skulle vara förbjudet att sjunga nationalsången vid svenska skolavslutningar.

Jag har ingenting emot nationalsången. Tycker folk ska få sjunga den precis när fan som helst.Däremot blir jag nyfiken på själva påståendet.

Finns det någon grund för det?

På Facebook har detta upprop i form av en illa formulerad frågeställning på kort tid fått tusentals "Ja"-svar:

UPPMANAR ALLA ATT 6:e JUNI PÅ NATIONALDAGEN KL.12.00 GÅ UT Å SJUNG VÅR NATIONALSÅNG PÅ GATOR & TORG I PROTEST MOT ATT DEN EJ FÅR SJUNGAS I SKOLORNA. VÅR NATIONALSÅNG ÄR INTE RASISTISK. ALLA LÄNDER HAR EN. MEN DET FINNS BARA ETT LAND DÄR EN SÅN SÅNG KAN UPPFATTAS RASISTISK!! ETT LAND DÄR MAN GÅR MED PÅ DETTA! ÄR DU EN MES ELLER VÅGAR DU KOPIERA DETTA OCH VARA MED OCH KÄMPA ??


För det första stör jag mig lite på att allting är skrivet med versaler utom just bokstaven "e" i datumet. Blev det glapp i Capslock-tangenten precis då eller?

Men om vi tittar närmare på vad som faktiskt sägs så kan vi konstatera att det i påståendet hävdas att nationalsången ej får sjungas i skolorna.

Hur förhåller sig det påståendet till verkligheten?

Tja. Låt oss kika på Skolverkets kursplan gällande musikundervisningen på grundskolenivå.

I Lgr 11: Kursplan i musik i grundskolan (3.8), sidan 45 under vad som betecknas som centralt för årskurs 1-3:

Undervisningen i ämnet musik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör
det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och
genom att lyssna till musik.

...

Musik som knyter an till elevens vardagliga och högtidliga sammanhang, däribland
nationalsången och några av de vanligaste psalmerna
, samt inblickar i svensk och
nordisk barnvisetradition.


Så det är solklart att det är tillåtet att sjunga nationalsången i svenska skolor.

Jag har kontaktat Skolverket och Lärarnas Riksförbund för att kolla om det finns några konkreta exempel på tillfällen då skolor uttryckligen förbjudit nationalsången vid en skolavslutning. Så fort jag fått svar (om de nu svarar) så lovar jag att posta det här på bloggen.

Men just nu känns det mest som en logisk lapsus i kombination med konfirmeringsbias bland dem som tycker sig tro att det nog råder ett förbud mot framförande av nationalsången i våra skolor?

Alltså: Man har en känsla av att det nog stämmer att det finns ett förbud och därmed tar man också till sig allt som talar för att det skulle förhålla sig på det viset samtidigt som man ignorerar allt som pekar på motsatsen. Den logiska lapsusen är den att bara för att nationalsången inte framförs så innebär inte det att den skulle vara förbjuden.

Vi sjöng aldrig "Welcome to the jungle" av Guns N' Roses vid någon avslutning. Det innebär inte att det fanns ett förbud mot just den låten. Personligen skulle jag gärna dragit i med den istället för Idas sommarvisa - men lärarna jag hade i grundskolan var rätt konservativa.

Welcome to the sommarlov - you´re gonna diiiiiiie!Jaja, men kontentan av det hela är att jag faktiskt inte vet om det finns ett förbud mot nationalsången vid skolavslutningar. Fakta och myndighetsdirektiv pekar mot att det inte stämmer. Men det här är nog en debatt som kommer att rasa i minst någon vecka till!

Sen blir det sommarlov.

Lär avsluta med att länka till Alf Robertssons vackra dikt tonsatt till "Du gamla du fria".Det var allt för ögonblicket.

Peace out!

18 kommentarer:

gunnika sa...

Det är bra att du läser på. Du är toppen:-)

pöa sa...

Lysande inlägg!
Utmärkt jobbat.
Sprider........
Förutsätter att Du sett......
http://thepiratebay.org/torrent/4444550/George_Orwell__Nineteen_Eighty-Four_(1984)_--_High_Quality

Golgor sa...

Jag tror det är lite överdrivet som den gruppen uttrycker det. Det är i och för sig känt att vissa kommuner även ska spela bland annat afrikansk och polsk musik på nationaldagen, vilket kan verka mycket lustigt. Man kan ju tycka att man ska fira nationen Sverige och inte alla andra världen länder, som dessutom har egna nationaldagar. Jag tror inte många (några) andra länder spelar svenska nationalsången på deras nationaldagar.

Sen är det ju också känt att skolor i viss mån har slutat med skolavslutningar i kyrkan för att det kan kränka elever med annan etnisk bakgrund.
Som det ser ut i Sverige idag skulle jag tyvärr inte vara ett dugg förvånad om de helt och hållet skippar nationalsången, eller alla svenska sånger för den delen, på skolavslutningar hädanefter...

Anonym sa...

I minst 4 år fick inte vi sjunga nationalsången på avslutningar utan blev nertystade av skolan.

Anders sa...

Jag fattar inte grejen riktigt... varför ska man sjunga nationalsången på skolavslutningar? Anonym, som blev "nedtystad" - hur gick den där nedtystningen till egentligen? Var ni ett gäng som gick och skrålade nationalsången när de andra försökte sjunga Den blomstertid, eller var ni för få som ville sjunga den, så att ni blev nedröstade? Hade det rört sig om nationaldagen, så hade jag förstått om många tyckt det var tråkigt att inte få sjunga nationalsången, men skolavslutning...? Någon som vill förklara?

Anonym sa...

Fick inte sjunga nationalsången på skolavslutningen. Det är fan visst så att den tas bort på allt fler skolor, bara för att invandrade araber och afrikaner kan känna sig kränkta. Har aldrig hört tala som en Italienare eller Spanjor som blivit kränkta. Muslimer i stort är ett lättkränkt "folkslag".

Daniel Kh. sa...

Svar till "Anonym":

Anledningen till att du inte har hört någon Spanjor eller Italienare säga att de blivit kränkta kanske beror på att du inte känner eller är i närheten av någon sådan? Eller för att det inte finns så många Spanjorer och Italienare i sverige jämfört med Araber eller Afrikaner. Det finns ju i och för sig fler Araber/Afrikaner än Spanjorer/Italienare.

Bara för att vissa Muslimer är lättkränkta så betyder det inte att alla Muslimer är det. Och alla Araber/Afrikaner/personer som kommer från Mellanöstern eller Afrika är inte Muslimer eller religiösa.

Jag är inte för de som säger att nationalsången ska vara förbjuden eller de som känner sig kränkta, jag tycker att man ska få sjunga vad man vill. Däremot är inte alla Afrikaner/Araber/Muslimer emot detta.

Franz sa...

Fick oxo "nationalsångsförbud" på min skola när jag var yngre. Hela skolan samlades i aulan & lärarna berättade att det var bara rasister som sjöng den osv. Måste vart runt 94-95. Jobbar nu på en skola som just lärare & det är samma visa än i dag.

Förbud kanske inte finnes enl lag, men i attityd.

Marjorie sa...

Jag har faktiskt aldrig hört talas om en invandrare som faktiskt känt sig "kränkt" av något svenskt. Däremot har jag hört många svenskar prata om att invandrarna känner sig kränkta.
Man bör respektera sederna i landet dit man kommer, och alla medborgare bör värna om landets indentitet.
Man är inte rasist för att man gör svenska saker när man är svensk i Sverige.
Självklart kör man nationalsången när man vill, precis som alla andra länder gör!
Om jag flyttade till Spanien skulle jag naturligtvis inte känna mig kränkt av deras nationalsång, undrar om någon skulle det, egentligen?

Anonym sa...

I spanien har man inte ens nån text till nationalsången. Smidig lösning på ett ickeproblem kanske?

Anonym sa...

Det mest intressanta med frågan är att ett antal tusen personer svarat att de är FÖR ett nationalsångsförbud, oavsett om det existerar eller inte.

Anonym sa...

När jag gick på Bolandsskolan i Uppsala för typ 15 år sedan vart vi informerade av vår lärare att nationalsången ej skulle sjungas pga att den kunde uppfattas som stötande av invandrare i skolan, detta är ju vääldigt öänge sedan så förhoppningsvis förekommer inte detta längre

Anonym sa...

"Jaja, men kontentan av det hela är att jag faktiskt inte vet om det finns ett förbud mot nationalsången vid skolavslutningar."

Bra jobbat

Uffe sa...

Jag har själv försökt få svar på frågan om det verkligen stämmer att man inte får sjunga nationalsången på vissa skolor. Flera som kommenterade påstod sig ha råkat ut för det men ingen ville berätta i vilken skola det hände. För att inte ställa till det för de skolorna sa de. Precis.

Be folk att berätta i vilken skola det hänt så du kan maila och fråga om det verkligen stämmer. Du kommer inte att hitta något som stämmer. Jag lovar.

Uffe sa...

Har för mig att det hände på några ställen för sjukt länge sedan i samband med att Ultima Thule och Ny demokrati var på tapeten, men då handlade det om att den sjöngs på skolgårdarna under vanliga skoldagar och vissa försökte få nationalsången att bli något annat.

Anders sa...

Är det inte dags att lägga ner det där med nationalismen nu? Folk har pådyvlats att vara "stolta över sitt land" i ungefär 150 år nu. Visst, det kan väl vara praktiskt om man ska få folk med sig på tokiga projekt, som i 30-talets Italien, Spanien och Tyskland. Men är det inte lite passé idag? Ni som skriver upprörda kommentarer om "PK-maffia" och liknande, ni kanske kan svara på vad nationalismen ska vara bra för?

hakkinen sa...

Det är ingenting jag vill höra efter en hockeymatch,men annars är det bara att köra på.

Anonym sa...

Det är ju tyvärr helt sant att nationalsången har varit ansedd som olämplig. När jag gick i skolan så var det nationalsångsförbud i flera år i mitten av 90-talet. Jag hoppas att det är mer nyanserat idag än det var då!