tisdag 3 maj 2011

En fråga en angående flyglarmet

Natten mot fredag för ett par veckor sedan runt 4:30 på morgonen så började flyglarmet (katastroflarmet) tjuta här i Gävle. Jag sover inte direkt tungt utan vaknade direkt och flög ut på datorn. Jag är född 1973 och visste vad jag skulle göra: Gå in, stäng dörrar och fönster och lyssna på radion. Så det gjorde jag.

Rejäla doningar (okej, det är en mistlur men ändå):
På radion sades absolut ingenting. Så istället kikade jag på alla stora tidningarnas hemsidor plus Arbetarbladet och Gefle Dagblad. Men där fanns inte heller någon information.

Utanför fortsatte larmet att tjuta spöklikt genom vårnatten.

När vare sig radio, Internet, TV (nationella kanaler eller text-tv) hade någon som helst information att erbjuda så blev jag lite mer desperat. Så jag klev in på TT.se - är det några som får information snabbt så är det ju ofta tidningarnas telegrambyrå, men icke. Bestämde mig för en sista desperat chansning: 112.se. Jo, tjena. Noll, zip, zilch, zero!

Vid det här laget hade larmet tystnat och hade det verkligen varit en katastrof på väg så hade jag förmodligen varit död eller allvarligt skadad?

Så det hela fick mig att fundera.

Hur kommer det sig att vi år 2011 förlitar oss på information som stod skriven längst fram i telefonkatalogen 1950?

Gå in, stäng dörrar och fönster och lyssna på radion!Jag blev bra jävla lack dagen efter. Hur efterblivet är vårt katastrofvarningssystem egentligen? Läge att uppdatera kanske?

Så om du bor på översta våningen här eller i huset bredvid, se till att ha batterier i brandvarnaren.Men förvänta dig ingen info via normala IT-kanaler om flyglarmet börjar tjuta.

Vanligtvis när jag upptäcker något sånt här som jag tycker är lite märkligt eller fel så är det oftast på lokal nivå och då lägger jag allt som oftast ett medborgarförslag. Men det här är ju något som borde åtgärdas på riksdagsnivå.

Så istället för att gå omvägen via ett lokalt medborgarförslag och hoppas på det bästa så valde jag att e-posta en riksdagsledamot från min valkrets:

Tomas Tobé (M) :
Det här var mailet jag skickade. Kanske var det lite väl informellt?

Tjena. Jag har en fråga och ett förslag. Eftersom jag inte hade en aning om vem jag skulle rikta mig till så valde jag dig eftersom du är riksdagsledamot från Gävle där jag bor plus att du tillhör ett regeringsparti. Dessutom känner du tydligen min lillebror Roger? :)

Natten mot fredag så gick flyglarmet igång här i Gävle eftersom det börjat brinna på Sandvik. Jag vaknade, gick upp och lyssnade på radion men där sades det ingenting om vad det handlade om. Inte heller hittade jag någon information på tidningarnas hemsidor, svt.se eller TT. Gick även in på 112.se eftersom det verkade rimligt att det kunde stå något där - men icke.

Borde det inte upprättas en nationell hemsida där sån här information omgående läggs ut? Det här som vi fick lära oss som unga att man skulle gå in och lyssna på radion i händelse av larm känns lite omodernt idag?

Skulle inte vara speciellt svårt att dessutom koppla informationen som läggs ut där till t.ex. twitter och mail-listor. Hade det funnits något sånt så skulle jag direkt ha fått ett mail i mobilen (förutsatt att jag registrerat min adress på sidan) och ett twitter-meddelande.

Ja, vad tror du om detta? Eller finns det redan och jag har missat det fullständigt?

Vänliga hälsningar, Tony Nordin


Anledningen till att jag misstänker att det var lite väl informellt är att jag faktiskt inte fått något svar än.

Så hur ligger det till egentligen? Finns det någon sån här sida som jag efterlyser och om det saknas - borde vi inte fixa en sådan? Vi kan lägga ner hur många miljarder som helst på FRA-lagar, IPRED-nonsens och annat skit men när det kommer till sådant som kan gälla liv eller död för vanliga medborgare förlitar vi oss på teknik från 50-talet.

Ja, det var väl allt för den här gången.

Peace out!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är kanske en aning tragiskt, men sidan du söker heter Flashback.org: https://www.flashback.org/t1517294

Göthe Andersson sa...

Hej!

Jag väcktes själv av signalen och slog på Sveriges Radio P4 där man några minuter senare kunde höra att det brann på industriföretaget Sandvik och att man på grund av risken från röken skulle slå av ventilation och stänga fönster et.c. tills faran över blåsts.

Då jag fick informationen via radio kollade jag inte online, men det vore ju bra om informationen även fanns tillgänglig där. Att du inte hörde informationen i radion var kanske för att du var inne på fel radiostation?

Sveriges Radio P4 är det som gäller.

Anonym sa...

typ. http://www.krisinformation.se

Dan sa...

sr.se hade rätt tidigt en ruta högst upp på sidan med info. Inte direkt mycket info men ändå.. När jag klev upp så sände dom ut över alla radiokanaler att det skulle komma mer info på P4, det enda som kom därifrån var varje kvart? att det brann på Sandvik och att man skulle gå in och stänga fönster m.m.