tisdag 21 juni 2011

Drottning Kristinas källa i Andersberg

Det finns en del små kuriosa-platser i Gävle och ett sånt ställe är Drottning Kristinas Källa i Andersberg, eller Kungskällan som den också kallas. Det är en ganska oansenlig källa som springer fram ur marken vid sidan av vägen precis efter E4:an.

Alltså här:Håll utkik efter en spång vid sidan av vägen och följ sedan stigen 40-50 meter in i skogen som kommer ni rakt på källan.

Enligt informationsskylten på platsen så finns det inga belägg för att vare sig drottning Kristina eller någon annan kunglighet har stannat här för att dricka av vattnet. Däremot verkar det ha varit en gammal offerkälla. Exakt hur de kommit fram till detta vet jag inte.

Om sanningen ska fram så är det inte så mycket att se - och mängden mygg gör att man inte stannar speciellt länge på platsen, trots att någon släpat dit en bänk.Tror inte heller att det bor någon fågelfamilj i holken som sitter uppspikad i ett träd på platsen.Källan till legenden om kungabesöket är källan, ja alltså själva källan till källan.

Funderar på att dra dit när det är vinter och kolla hur det ser ut. En bra källa fryser inte till trots att det är minusgrader ute eftersom vattnet som trycks fram ur underjorden håller en temperatur på stadiga +4 grader.

Jaja, men om ni bor i närheten av Andersberg och inte har något bättre för er under en dag så tycker jag ni kan passa på och besöka stället och kanske även dricka en slurk av dess iskalla vatten.

Det var allt för ögonblicket.

Peace out!

Inga kommentarer: