fredag 10 juni 2011

En svalare lägenhet

Ett stort problem jag har haft med den här lägenheten är att det inte finns någon balkong samt att alla fönster vetter åt samma håll - öster.

Det innebär att solen ligger på varje morgon och hettar upp lägenheten som bara fan. Just nu är det t.ex. 17.9 grader utomhus och 25.8 grader inne.

Jag har inte råd att köpa någon air conditioner och att ställa upp fönstren gör varken till eller från.

Istället drog jag iväg till Biltema och köpte solskyddsfilm.

Tog sedan och monterade den på den yttersta rutans insida. Anledningen till att jag valde den rutan är helt enkelt den att om jag satt den på den inre rutan skulle ändå stora mängder solstrålning kommit in mellan rutorna och fastnat som värme som sedan ändå skulle ha letat sig in i lägenheten.

Så enligt fysikens alla lagar som speciellt termodynamikens regler så borde den yttre rutans inre sida vara bästa stället att montera sån här solskyddsfilm på?

Filmen innehöll inte något klister eller nåt i den stilen. Utan istället var det som väldigt tjock plastfolie. Det enda man behövde göra var att fukta rutan med vatten och sedan smälla upp filmen och dra bort vatten och luftbubblor med en gummiskrapa.

Okej, det kanske inte blev så jävla snyggt, men å andra sidan kandiderar jag inte för "Årets hem 2011" i någon trendig inredningsblaska.

Tror faktiskt att det här kommer att vara rätt effektivt?

Hoppas verkligen att det fungerar med tanke på att det tydligen skulle bli strålande solsken och 30+ de närmaste dagarna.

Tog lite bilder av projektet:

Första remsan på plats...Andra remsan:Och en bild av exteriören:Plastfilmen räckte inte till för att även täcka det lilla vädringsfönstret, men va fan - det är ändå 90% av glasytorna som numera är belagda med solskyddsfilm.

Notera mitt kök till höger. Där är temperaturen inte lika extrem. Anledningen till det är (misstänker jag) att det finns en vägg av grönska där. Dessa plantor absorerar en förbluffande mängd solsken - för att inte tala om 3-4 liter vatten per dag.

Jaja, förhoppningsvis kommer det att bli svalare här inne efter denna hjälteinsats från yours truly!

Peace out!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Smart...måste jag testa. /B

gunnika sa...

Bra gjort!

Anonym sa...

hola, varför inte ha termometern i det stora fönstret i stället för vädringsfönstret som man öppnar ideligen? eh, eller öh

Heidi sa...

Hur gick det? Blev det önskad effekt?

Tony sa...

Ah, proben som hänger ut via vädringsfönstret i köket är en gammal PT-100 prob som jag använde för att logga temperatur när jag var ansluten till siten temperatur.nu, så den borde jag väl egentligen plocka bort. Kunde inte längre vara med i det samarbetet när jag köpte ny dator eftersom proben hade seriellportsanslutning och någon sådan fanns inte på den nya datorn. :(

Och, ja Heidi - det blev en viss effekt, men inte så stor som jag hade förväntat mig. Temperaturen inomhus sjönk väl med 2.5 grader ungefär efter att jag monterat dit solskyddsfilmen. Inte optimalt, men bättre än innan. Helt klart värt pengarna i alla fall! :)