måndag 8 februari 2010

Varför bestrålar mikrovågsugnar maten från sidan?

Ja det här här något jag funderat över. Jag menar om man ska värma upp något med strålning så är det väl effektivast att bestråla så stor yta som möjligt samtidigt av det man försöker värma upp?

Det är ju inte en slump att vi lägger oss ner när vi ska sola. Vi gör det för att mer solstrålning ska nå kroppen med så hög intensitet som möjligt.

Men mikrovågsugnar skickar sin strålning från ena sidan till den andra. Men tänk dig en vanlig portion mat, typ några pannkakor som ligger på en tallrik. Det måste väl ändå vara mer effektivt att värma upp dessa pannkakor om mikrovågsstrålningen kom ovanifrån snarare än från sidan?

Så för att sammanfatta:

Nej!Ja!Eller har jag missat något i mitt resonemang?

5 kommentarer:

Linda sa...

Men har du rätt nu? Strålar de bara från sidan?

Tony sa...

Varför skulle annars tallriken man ställer in snurra?

Linda sa...

För att den strålar både uppifrån och från sidorna.
Minns våra gamla som inte snurrade. Om du har rätt i din teori borde du leta på loppis.

robert sa...

Eftersom mikrons insida är gjord i plåt som en faradays bur så reflekteras strålningen runt i mikron, tills den träffar maten och omvandlas till värme. Det är riktigt att strålningen kommer från sidan, från magnetronen, som "tillverkar" mikrovågorna. Vågornas utbredning blir mer eller mindre koncentrerade i mikron på grund av reflektionerna, därför låter man tallriken rotera för utjämna den här effekten.

Visste ni att er stad är som en mikrovågsugn? Kolla gärna min blogg. ;-)

Nisse sa...

Enligt http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article732117.ece
så värms saker upp vid vågtoppar/dalar, alltså borde mikrovågorna (vid maximal otur) "missa" maten om man strålar uppifrån. :)
Å andra sidan, om det är så att vågorna verkligen studsar omkring i mikron så borde vågtoppar/dalar befinna sig överallt och därmed så borde chokladbitarna i exempellänken ovan smälta samtidigt... eller?