onsdag 29 september 2010

Resan till Valbo

Har fått för mig att jag ska köpa en enkel och väldigt billig videokamera som jag kan ha med mig i ryggsäcken när jag är ute och snurrar så därför bestämde jag mig för att cykla ut till Valbo och kika lite på sortimentet. I släptåg hade jag som vanligt Anders Sundin.

Vi cyklade via I-14 för att ta en närmare titt på Mackmyra Whiskeyby som håller på att byggas där ute i skogen. Det var inte mycket att titta på, bara en massa grävskopor och annat ointressant. Men en bit längre bort längs vägen fanns något väldigt mystiskt. En sorts semi-bunker utan några skyltar eller information om vem som ägde stället eller vad det hade för syfte. Den enda information som fanns var en skylt som talade om att området var kameraövervakat.

Sundin är övervakad från minst två vinklar:



Rejäla galler täckte de få fönster som fanns på byggnaden:



På baksidan fanns ytterligare en dörr som såg ut att tåla ett bombanfall:



Faktum är att det fanns tre dörrar in i byggnaden - som inte var speciellt stor:



Fast å andra sidan verkade det ju vara en bunker så den kanske var hur stor som helst på insidan?

På vägen ut mot Valbo så passerade vi ett märkligt och väldigt övergivet gult hus. Såg ut som något som var direkt hämtat ur en skräckfilm.

Här ligger "dödens hus" som vi döpte kåken till:



Vi fick leta ganska länge innan vi hittade själva vägen som ledde fram till huset. Det intressanta är att tomten som huset ligger på är enormt stor och omgärdat av ett robust staket gjort av krökta armeringsjärn. De är dessutom krökta in mot tomten som för att försvåra för någon att klättra ut snarare än in!

Vem fan bygger ett sånt här staket kring sin tomt?



Visst, staketet var bara 50 cm högt men både Sundin och jag tänkte direkt att här har vi Valbos egen Joseph Fritzl-kåk. En vuxen kan lätt hoppa över staketet, men ett barn? Eller en dvärg alternativt en Oompa loompier kommer att få problem med att fly när de väl är på insidan!

Förra ägaren?



Huset vid slutet av gatan:



Grinden in till gården hade delvis lossnat från sina gångjärn:



En gång i tiden var det säkert en trivsam villa?



Men det var nog rätt länge sen?





Och vem lämnar kvar ett par byxor efter att ha "hälsat på"?




Baksidan av kåken. Notera att de spikat igen balkongdörren fullständigt:



Det här brunnslocket som fanns inne på tomten ska man nog helst inte kliva på:




Vi vet alla vad som finns på botten av den brunnen!




Så vi sa tack och adjö till dödens hus:



Väl ute i Valbo så kikade vi på lite olika videokameror men jag köpte ingen - får bli nästa månad istället.

Bakom Valbo köpcentrum hade de anlagt en sån där damm som blivit så populärt på senare år. Jag antar att de finns till för att kunna absorbera vatten för att undvika översvämmningar på vårkanten? Men med tanke på att de faktiskt är ganska mysiga så är det lite synd att de är totalt avspärrade och att man inte får gå in där och kika.

Verboten!



Visst ser det ganska trevligt ut?



Hur som helst så cyklade vi hemåt och jag klagade som vanligt på att det låg en massa äpplen och ruttnade under ett otal äppelträd längs vägen. Jag sa till Sundin att det vore väldigt trevligt om folk med ett överflöd av äpplen kunde bjuda på dem istället för att de bara låg där och blev maskföda.

Helt utan förvarning:



Och vad fanns i den lilla lådan?



Sundin lät sig väl smaka:



Tog faktiskt och skickade in en "Dagens ros" till den familj som satt upp den där lådan. Så den bör dyka upp i GD och Arbetarbladet inom kort. Såna här initativ ska uppmuntras anser jag!

När vi kom till Hagaström hade det blivit ganska mörkt och kallt och dimma hade lagt sig över nejden vilket skapade en rätt spöklik stämning. Hade den funnits kring dödens hus när vi kom dit hade vi nog cyklat raka vägen förbi!

Mitt i dimman finns det kor - fast det syns inte på fotot:



Ja, och det var historien om min resa till Valbo.

Peace out!

7 kommentarer:

Robban sa...

http://www.mackmyra.se/content/besoek/mackmyra_whiskyby/?p=MackmyraSkogslager ... FAN! Jag som nästan hade hoppats på "hemliga" militär byggen. :D

Unknown sa...

Haha! Fan, jag skämtade med Sundin och sa att det nog var ett whiskeylager - och så var det så! :D

Inte undra på att det är kameraövervakat!

Robban sa...

Whiskey är Gävles guldtacka. Gävles ekonomiska säkerhet ligger i Whiskeytunnorna. Skiter sig allt är det bara att öppna portarna och sälja. :D

gunnika sa...

Vi tror att "spökhuset" beboddes av en familj, som hette Holmblad eller Holmberg, möjligen var de trädgårdsmästare.

J. sa...

Men studsmattan vid dödens hus såg rätt fräsch ut.. den kanske inte hörde dit?

Finns en som bjuder på äpplen i en korg vid cykelvägen i Källö (Bomhus) också :) mitt emot Källmurskolan..
Himla trevligt!

Unknown sa...

Var finns den korgen? Känns som om jag lär foto den platsen också och lägga ut på bloggen! :)

Anonym sa...

SVAR PÅ KOMMENTAREN AV VALBO SONEN SJÄLV.

Gunnika: Det var en farbror som bodde där senast som blev sjuk och fördes in på sjukhus och levde på sjukhuset i några år tills hans död för ca. 2 år sedan. Troligen är det han som är på bilden som de knäppte kort på.

En blogg utan namn: Studs mattan till hör huset som ligger granne med det som ni kallar ''spökhuset''. ''Spökhuset'' ligger i utkanten av ett villa område.

Till bloggarna: Dammen som ni tyckte var så trevlig och som är inhägnad är inte till för att kunna absorbera vatten för att undvika översvämmningar på vårkanten. Den byggdes och är till för att kunna rena vattnet i bäcken som går i skogen på andra sidan. Den bäcken har mycket surt och dåligt vatten och har drabbats av oljeläckor pga att folk kastat sopor vid en slänt lite längre bort osv. Jag bor där intill dammen.

Mina ord:
Struntprat om att den gula villan är ett spökhus, jag bor själv i Valbo och har varit där inne flera gånger.