onsdag 20 oktober 2010

Backhopparbacken som blåste bort

Längst uppe på Brynäs finns Måsberget. Platsen är idag mest känd för att det är en idrottsplats. Men en gång i tiden var faktiskt Måsberget en backhopparbacke.

Så här ser det ut i dag:Känns lite fånigt att kalla Måsberget för ett berg när det inte är större än en normal pulkabacke. Fast Gävle är ju ovanligt platt så med våra mått mätt kan man kanske ändå kalla det för ett berg - vad vet jag?

Satellitfoto över området. Den runda cirkeln till höger på bilden är en bilbana för modellbilar:I dag finns inte mycket kvar som påminner om den gamla backhopparbacken. En väg leder fortfarande upp till toppen på berget även om asfalten börjat brytas upp och försvinna ner i jorden. Om 20-30 år har den antagligen försvunnit helt.

Uppfarten:Asfalten har börjat försvinna:I bakgrunden kan man ana själva backkrönet på vilken backhoppartornet stod monterad:Från en annan vinkel:Högst upp på berget har någon byggt ett ganska fult vindskydd som ser ut att höra hemma i någon kåkstad i Sydafrika:Ett av få bevis för att det funnits något här är det här fästet för vad jag antar är en flaggstång?Hur som hels så fanns här en gång i tiden en backhopparbacke. Här är ett fotografi från invigningen den 18 februari 1951:I mars 1968 drog en storm in över stan och det hela slutade med att backhoppartornet blåste sönder och en planerad tävling fick ställas in.Så vitt jag vet återuppbyggdes aldrig backen. Klubbstugan som funnits vid berget flyttades i alla fall till Avans flygfält. Det dröjde ända till 1982 innan idrotten återvände till Måsberget då de tre fotbollsplanerna där invigdes.

Det var allt för ögonblicket.

Peace out!

2 kommentarer:

En blogg utan namn sa...

däruppe kan man sitta och grilla och dricka läskeblask när man är tonåring :D

Tony sa...

Såg verkligen ut som om det är precis det som dagens tonåringar gör! :)

Mängden tomma folkölsburkar tyder iallafall på det.