torsdag 7 oktober 2010

Den gula villan och en synvilla

Den 29 september skrev jag ett inlägg om en valboresa jag och Sundin gjorde. På vägen dit passerade vi en förfallen gul kåk placerad i mitten av en enorm tomt inhängnad av ett hotfullt staket av armeringsjärn.

Så här ser huset ut för er som inte orkar läsa det länkade inlägget:Nu har jag fått lite mer information om huset och tomten. Det var en trädgårdsmästarfamilj med det passande namnet Blomberg som brukade bo där. Anledningen till den stora tomten är alltså att marken användes som produktionsyta. Bland annat så odlades det jordgubbar - vilket kanske är en liten förklaring till det bastanta staketet?

Hur som helst så ärvde sonen i familjen huset efter föräldrarnas bortgång. Men tydligen har sonen drabbats av någon sjukdom (möjligtvis en stroke) som gjort att han inte kunnat ta hand om fastigheten vilket är förklaringen till dess nuvarande tillstånd.

Och apropå villor så tycker jag att ni ska klicka på den här länken och kolla på en mycket cool synvilla publicerad hos Scientific American.

2 kommentarer:

Anders Norén sa...

Jag har hört att trädgårdsmästaren uppodlade en stor del av det område som numer är bebyggt med hyreshus längs gatorna Trädgårdsvägen (därav namnet) och Skolvägen), dvs. mellan huset och det som idag är riks-80. På själva tomten har det nog aldrig funnits någon kommersiell odling. Att huset (och trädgårdsmästaren) var viktigt ser man på att det ligger herrgårdslikt i änden av Markhedsvägen. För övrigt var det bebott till för några år sedan. Hoppas att det inte får förfalla så mycket att det inte går att sälja - hus i den här delen av Valbo brukar sälja sig själva.

Tony sa...

Ah, fan vad intressant. Jag och en polare tyckte det verkade rätt konstigt att det skulle ha funnits odlingar inom den där tomtgränsen. Träden som växer där är ju uppenbart äldre än 50 år (tror vi i alla fall).

Hmm, vad gäller herrgården - är det den som ligger strax söder om Valbo Köpcentrum?

Och jag tror nog att den där kåken är lite väl förfallen för att det ska gå att göra något åt den.

Men du verkar vara rätt insatt i det här. Maila mig gärna.

Mvh, Tony