måndag 7 december 2009

Min perfekta förmåga att se färger

Jag kan inte rita. Jag har försökt lära mig, eller åtminstone bli mindre usel. Men faktum kvarstår - jag ritade upp och nervända huvudfotingar fram till dess att jag var 25 år gammal. Okej, där ljög jag lite, men jag kan verkligen inte rita. Min handstil är så otroligt usel att jag vid fjorton års ålder lärde mig skriva på tangentbord med korrekt fingersättning - helt på frivillig basis via böcker jag lånat på vårt lokala bibliotek. På grund av att jag annars inte kunde läsa vad fan jag skrivit många gånger - sug på den ni!

Med denna bakgrund kom det därför som lite av en överraskning att jag tydligen har perfekt färgseende. Extra intressant blir det när man dessutom tänker på att jag knappt ser handen framför mig utan glasögon på grund av att jag är extremt närsynt.

Jag har kört det här testet ett antal gånger, både här hemma och hos kompisar och varje gång får jag 100% rätt. Har ingen som helst aning om vad det är bra för men jag känner mig lite stolt ändå - ungefär som folk som begåvats med bra bollsinne kan känna sig lite stolta trots att de inte gjort ett skit själva för att få förmågan!

Här är mitt vanliga resultat:Det gäller alltså att dra små färgblock i en viss ordning. Ja det hela är rätt självförklarande. För er som vill skryta som mig eller skämmas för er oförmåga att dra dessa block i rätt ordning så finns testet här.

16 kommentarer:

Linda sa...

Vad duktig du är sötnos.

elin sa...

Fick 11 poäng. Nåja, det får duga och du får behålla bucklan ett tag till :9

Linda sa...

Jag vet inte om jag vill skryta eller skämmas men jag måste dela din tron.
Hade tråkigt såhär på morgonen, för jag får inte grabben att vakna, så jag satte mig att provade dra de där klossarna i ren tristress. Haha. Samtidigt som jag lyssnar på Nickelback och har Martha på tvn. Jo vänta, jag är skadad ja. Godmorgon vännen. Hoppas du dyker upp på msn snart igen så ska jag äga dig.

Tommie sa...

Your score: 16
Gender: Male
Age range: 30-39
Best score for your gender and age range: 0
Highest score for your gender and age range: 1324

Attans... jag lägger mig efter dig mästare Nordin ;) och även din Linda

Tony sa...

Linda, du är tjej så du har en fördel här rent genetiskt eller nåt! :)

Så jag känner att jag vill kunna skryta lite med mitt färgseende i egenskap av man! Hehe...

Men du är också duktig sötnos, fast du lyssnar på Nickleback! :P

Tony sa...

Tommie, hur många fel innebär Score 16, och var det någon speciell färgskala du hade problem med?

Tycker det är ganska intressant att bland folk som är färgblinda så är det rött/grönt som är svårast att skilja på samtidigt som dessa färger används i kritisk trafik-kommunikation, typ lanternor på båtar och trafikljus. Man undrar ju hur det kom sig att just dessa färger valdes för att förmedla såna saker?

Tony sa...

Och Elin! Jag har börjat läsa igenom det du skickade och tycker att det verkar vara rätt bra. Tyvärr så är en del av de termer ni svänger er med rätt okända för mig och därmed är den språkliga kontexten också lite svår, men jag ska göra mitt bästa.

Martin sa...

Rött/grönt i trafikljus o lanternor osv måste väl vara pga att om man har normalt färgséende så är det jävligt tydlig skillnad på ren svenska...

Linda sa...

Rent genetiskt. Eller nåt.
Då ska man nämna att ett av mina ögon vägrar se färger just nu och bara ser gråskalan. Plus stjärnor och svartar fläckar. SÅ jag tänker nog fan skryta nu.
DIN sötnos är jag visst också. Om man kollar efter lite. ;p

Azaka sa...

Fick perfect score (0) jag med. Precis som du kan jag inte kan rita och min handstil ar olaglig i flera lander, jag ar ocksa dyslektisk men vad tusan, farger kan jag iaf se!

Tony sa...

Martin: Är verkligen kontrasten mellan rött/grönt de färger som ger störst skillnad för ögat om man har normalt färgseende?

Det är alltså ingen retorisk fråga! :)

Tony sa...

Hmmm, Azaka, då är frågan, saknar du bollsinne också? Isåfall är vi kanske något vetenskapligt på spåren!

Tony sa...

Och va fan Linda... Trist som fan med ögat! Och märkligt.

P.s. Notera att jag inledde två meningar med "och". Vad säger din lärare om det? :D

Och givetvis är du min sötnos.

Och nu har jag inlett nästan alla meningar med "och". Haha... :D

Men det kanske är fel. Ooops, där var det en mening som inleddes med "men" också! :)

Din lärare vet inte vad hon pratar om.

Martin sa...

Tony: Ingen aning, men det är ju en väldigt tydlig skillnad iaf.

En intressantare fråga som jag funderat på ibland är varför rött och violett går att tona över i varandra när de ligger längst ifrån varandra i spektrat??

Linda sa...

Jag och ögat är märkliga. Men det går över. Iaf med ögat. Jag fortsätter dock vara märklig.


Men det här är talspråk =)

Tony sa...

Martin: Jag har börjat småforska lite i det här. Återkommer med ett blogginlägg. Rätt intressant ämne.