onsdag 9 december 2009

Svenska elever allt sämre på matematik

Läste precis i Dagens nyheter att svenska elever blir allt sämre på matematik. Det är ju inte bra. I artikeln kan man bland annat läsa:

Svenska gymnasieelever har blivit mycket sämre i matte och fysik de senaste 13 åren, enligt en internationell jämförelse. Sverige låg 1995 i topp i fysik men ligger nu kring genomsnittet. I matte hamnar Sverige på näst sista plats.

Vidare står:

Jämförelsen visar att Sverige tappat allra mest i både matte och fysik bland de fyra länder som deltagit i studien både 1995 och 2008. Andelen elever som inte når upp till medelgoda resultat i matte har nästan fördubblats. Samtidigt minskar andelen elever med bäst resultat från 6 till 1 procent.

Andelen svenska fysikelever som inte når upp till medelgoda kunskaper har ökat från 8 till 38 procent och de med bäst resultat har minskat från 25 till 7 procent.


Från åtta till 38 procent under tiden 1995-2008. Alltså över 3000 procent på bara 11 år! Och att det minskat med tjugofem sjundedelar för de allra bästa under samma period är också minst sagt bekymrande. Ett litet ljus i mörkret kan ju vara att bara fyra länder var med i undersökningen, men ändå ligger 80% av dessa länder före Sverige i den kvartetten - obehaglig läsning. Förstår inte hur kvaliteten på fysik- och matematikundervisningen kunnat sjunka så mycket på så kort tid?

Och eftersom jag kommit på att ett blogginlägg utan en bild ser torr och tråkig ut så slänger jag väl in en sån då. Det blir ett screeshot från World of Warcraft där jag placerade ut en hel bunt "Great Feast" inne i SW. Det är småkul för er som spelar WoW antar jag - ni övriga, börja spela WoW!

7 kommentarer:

Linda sa...

Man går från att värdera matematisk/logisk-intelligens jättehögt till att nästan nedvärdera den. Så vad tror de ska hända.
Jo jag tänkte bli lärare.

Och raring... WOW, nu förstår jag varför du aldrig vill prata med mig på msn.

Azaka sa...

Kanske ar WoW just anledningen till detta fall? ;)

Linda sa...

Nu var du elak.

Wolfe sa...

Jag skyller allt på media. Västvärlden kommer falla som en sten i konkurrensen när yngre generationer växer upp för dom bara har matats med dynga genom TV:n och internet. Våra politiker i framtiden kommer vara helt inkompetenta och ha en bakgrund inom dokusåpor. Mark my words. År 2087 kommer vår president, Malva Gåshuvud, öppna talet till nationen med ordvalet "lulz" och klämma in både ett "omg" och ett "pwnd".

Tony sa...

Jag kanske borde ha skrivit 300000 procent för att det skulle blivit mer uppenbart? :)

Linda sa...

Nej men prova med 0,003.

Tony sa...

Haha, ja faktiskt Linda, det hade varit roligare! :D