tisdag 13 oktober 2009

Äkta lokalhistoria!

Jag har dokumenterat hur kommunen anlagt en ny park uppe på söder. I samband med detta så noterade jag att islandskällan, där det idag bara finns en fontän tycks sakna något - iallafall om man ser till stenläggningen på platsen.

Men först några ord om islandskällan.

Islandskällan var en källåder från vilken en stor del av Gävles befolkning fick sitt dricksvatten. Den finns markerad på stadskartor så långt tillbaka som 1600-talets början. Att det här inte är ett fejkhistoriskt inlägg av den typ jag brukade fabulera ihop när jag startade den här bloggen får jag väl bevisa genom att länka till en sida som beskriver hur källan återfanns vid en utgrävning 1959 samt att platsen numera faktiskt är markerad av en fontän till minne av den ursprungliga källan.

Fast det som fångade mitt intresse var hur stenläggningen var utformad kring fontänen. Kika på den här bilden:



Kolla hur de lagt vita stenar kring fontänen och hur det finns en vit halvcirkel av samma vita stensort i bildens överkant. Jag blev nyfiken på vad som funnits där från början? En parkbänk? En dricksfontän? Gävles första P-automat?

Att det funnits något där från början verkar väl rätt uppenbart?

Här är en annan bild på själva halvcirkeln:



Eftersom jag inte hade en susning om vad som eventuellt funnits där från början så gjorde jag som vanligt i dessa lägen - jag mailade Gävles lokalhistoriska guru Ulf-Ivar Nilsson.

Har inte fått något svar än, men jag postar det så fort jag hört något. Har ni egna gissningar så får ni gärna posta dessa.

Vad gäller den nya parken så tänkte jag ta och publicera en bildserie över "parkens" tillkomst när den invigs. Men för er som inte vet vad jag pratar om så är det här platsen jag snackar om:



En mycket märklig händelse i samband friläggandet av den gamla islandskällan var den fantastiska upptäckten att en man vid namn Sigvard Etterfjärsing överlevt i över 187 år nere i den övertäckta källan. Här kan vi se hur han klättrar upp ur själva brunnen:



Vid kontakt med atmosfärens syre så föll han dock sönder och dog inom loppet av tio minuter.

NEJ! Fan va jag ljuger! Mannen på bilden kommer från länken tidigare i mitt inlägg. Men allt annat är sant.

Jag återkommer när jag hört vad Ulf-Ivar sagt sitt om den märkliga vita halvmånen.

7 kommentarer:

Peter Holm sa...

Hej Tony
Vart intresserad av din forkning av källan,jag gjorde en liten google sökning. jag tror att jag funnit var det kan ha varit som stod vid den "halvmåne" gatustenarna. När jag läste denna länk: http://gd.se/extra/geflefranatillo/id.art.geda.gefleao.100978_art
Jag tror det har varit ett litet pumphus sen enligt url,med fint trätak. 8)

Unknown sa...

Fast stenläggningen med de vita stenarna är ju från 1959 då den nuvarande fontänen kom på plats?

Ett pumphus borde väl rimligtvis varit placerat rakt över källan, alltså på den plats där fontänen idag är placerad? :)

Peter Holm sa...

aaaha ... ska forska vidare på det, nu vart man intresserad,vad det kan vara 8)

Elin sa...

Jag har gått en historisk stadsvandring i Gävle (för rätt många år sen iofs). Det var en mycket intressant berättelse som togs upp om Islandskällan. Ursprungligen var den mycket riktigt på en annan plats och enligt berättaren så var den på en plats längre ned mot ån. Det finns faktiskt en ganska anspråkslös markering om du går och tittar igen. (minns inte om den är av sten eller koppar) Vidare berättades att Islandskällan stängdes men blev tvungen att öppnas igen eftersom den varit en naturlig mötesplats för folket och oro uppstod när den försvann... Då passade man på att flytta den och bygga till lite pråligare omkring :) (om det jag fått berättat för mig är sant) För övrigt saknar jag det gamla Cafét som ligger i kvarteret med samma namn. Vad du där någongång? :)

Unknown sa...

Det här lät intressant Elin! Ska det finnas en markering någonstans där den ursprungliga islandskällan låg? Det måste jag undersöka.

Jag var aldrig in på det gamla fiket. Fick för mig att det kändes lite för "fint" och borgaraktigt för att jag skulle passa in där! Hahaha...

Ska ta och gå till biblioteket och kolla in lokaltidningarna från 1959 och se vad som sägs där.

Elin sa...

Vad jag förstod ska det göra det. Det KAN vara koppargrejen som faktiskt syns på en av dina bilder, men jag är inte riktigt säker. Han som höll i stadsvandringen undervisar i historia på Komvux, så han borde man ju kunna få tag på, minns dock inte hans namn.

Angående fiket missade du verkligen nåt! Kanske det trevligaste fiket jag varit på. :)

Anonym sa...

Jag tycker det låter fullkomligt vansinnigt!
/Galen Tunna