torsdag 29 oktober 2009

Islandskällan del 2

Fick precis ett svar av Ulf Ivar Nilsson angående mina funderingar kring den vita halvcirkel som finns nere vid islandskällan. Ja ni som inte läst det inlägget kan väl göra det här isåfall.

Så här skriver Ulf Ivar:

Hej Tony!
Du har fått vänta länge på svaret. Men här kommer det.
Halvcirkeln med vita stenar som du undrar över är faktiskt den exakta platsen där gamla Islandskällan låg. När man satte upp brunnskaret 1969 ville man "av trafiksäkerhetsskäl" inte placera den så nära gatan, utan valde medvetet att placera skulpturen några meter för långt österut. Tydligen tyckte man det kändes lite konstigt och därför valde man att markera den rätta platsen med de vita stenarna.

/Ulf Ivar


Kul att konstatera att min polare Peter Holm var närmast sanningen redan i det första inlägget! :D

Sedan så har jag skickat in ett medborgarförslag där jag skrivit att det vore trevligt om det kom upp en liten informationsskylt på platsen som beskriver den historiska bakgrunden till islandskällan och händelserna kopplade till den. Förslagsvis ska informationsskylten placeras på den vita halvcirkeln.Ulf Ivar skrev för övrigt en mycket intressant historisk krönika om de koleraepidemier som dödade över 600 gävlebor för 200 år sedan. En bidragade orsak var just orent dricksvatten, bland annat från islandskällan. Läs hela krönikan här.

4 kommentarer:

Linda sa...

Åh, den där bilden skulle de placera vid skylten också. Det vore uppiggande. =)

Wolfe sa...

Hörrö! Det börjar bli dags att uppdatera bloggen!

DecVe sa...

- Case Completed -

Ooooh 8) Min känsla var då att min forskning inte var helt ute i blåsvädret. Bra jobbat att debunka ärendet.

Mvh // DecVe

- Case Completed -

DecVe sa...

Jag måste göra en rättelse 8)
DecVe = Peter Holm
hihi 8)