fredag 11 september 2009

Ett par ord om ändamålsglidning och övervakning

Norstedts stora svenska ordbok
ändamål subst. ~et =
• (enstaka) bestämt mål för (ngns) handling(ar) på visst område e.d.; ofta med tanke på hur målet skall värderas

Ändamålsglidning är alltså när pucken gliiiiiiiiiider bort från mål! Den gliiiiider bort från mål!

Låter kanske relativt harmlöst och i 99 fall av 100 så är det säkert också så. Problemen och riskerna uppstår när ändamålsglidning blir resultatet av eller en biprodukt av ogentomtänkt lagstiftning eller godtycklig myndighetsutövning.

Godtycklig myndighetsutövning är förbehållet kungar
Jag tänkte ta upp två exempel på vad jag menar.

I Sverige är det så att alla som är födda inom landets gränser efter 1975 är med i det s.k PKU-registret. Det är en biobank som upprättades på Karolinska institutet med syfte att forska kring Föllings sjukdom (förkortat PKU av någon anledning) och ett par andra ärftliga sjukdomar.

Föllings sjukdom? Ja inte fan vet jag vad det är?


Föräldrar till nyfödda barn har möjligheten att välja att avstå från att låta sina ungar bli en del i den här forskningssatsningen. Ytterst få avstår. Syftet är gott och ett regelverk finns uppbyggt kring hur dessa blodprover får hanteras för att skydda de enskildas integritet, den s.k biobankslagen.

Men tyvärr hände något längs vägen. Svensk polis insåg en vacker dag att i PKU-registret fanns över 3.3 miljoner svenskars DNA lagrat. Ett utmärkt verktyg i jakten på kriminella således. Det hela hade inte varit något problem om de ansvariga på Karolinska gjort klart för polisen att syftet med biobanken var medicinsk forskning, inget annat, och att de därför inte kunde hjälpa polisen i deras arbete. Men istället så tog de emot polisen med öppna armar och lät dem plocka ut PKU-prover från misstänkta för att kunna binda dem vid olika brott.

Det här blev mer allmänt känt i samband med att Anna Lindh mördades. Polisen vände sig då återigen till Karolinska och kunde med deras hjälp knyta Mijailo Mijailović till mordet.

Utan missbruk av PKU-registret hade vi aldrig fått fast honom?
Socialstyrelsen fick nu upp ögonen för det hela och öppnade ett tillsynsärende för att ta en närmare titt på hur det hela hanterats. Det konstaterades att "företrädare för sjukhuset hade varit mer tillmötesgående mot polis och åklagare än vad som hade varit nödvändigt utifrån de legala förutsättningarna för beslag."

Jaha, det är överheten som är på besök? Stig på stig på!
PKU-registret har alltså gått från att vara ett verktyg för medicinsk forskning till att bli en resurs för polisen utan att någon som är med gett sitt samtycke till förändringen.

Eftersom det var pinsamt uppenbart för alla inblandade att det här inte var etiskt försvarbart så tillsatte regeringen 2008 en utredning för att som det hette, "Analysera vilka behov de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna ta vävnadsprover från PKU-biobanken i beslag." Underförstått: Polisen ska ha rätt att gräva där om de så önskar.

Om utredningens implicita slutsats omvandlas till lag så är ändamålsglidningen ett faktum.

Faran ligger i att den här typen av åtgärder undergräver förtroendet för sjukvården och den sekretess vi förväntar oss när vi är i kontakt med den vilket i förlängningen leder till att det blir svårare att få folk att ställa upp och delta i forskning vars resultat gagnar oss alla.

Om man inte kan lita på sjukvårdenExempel två är FRA-lagen som de flesta antagligen hört talas om?

Försvarets radioanstalt (FRA) fick den 1 januari 2009 utökade befogenheter. Från att bara ha fått lyssna på radiotrafik fick de nu också börja avlyssna trådbunden internet- och telefontrafik.

Ja hallå, det var FRA...Debattens vågor gick höga och Reinfeldt gick ut och klargjorde med all önskvärd tydlighet att det inte handlade om att spionera på landets egna medborgare. Spaningen skulle vara inriktad på yttre hot mot rikets säkerhet och inget annat. Att FRA fick den här möjligheten var absolut nödvändigt för att vi skulle kunna skydda oss mot terrorattentat. För är det något som skördar offer i Sverige så är det väl just alla dessa blodiga terrordåd?

I lagen som reglerar just försvarsunderrättelseverksamhet kunde man läsa:

4 § Försvarsunderrättelseverksamheten får inte avse uppgifter som enligt lagar eller andra föreskrifter ligger inom ramen för polisens och andra myndigheters brottsbekämpande och brottsförebyggande arbete.

Alltså kunde vi alla andas ut?

Att FRA signalspanar på främmande makt och externa hot tror jag inte någon har invändningar mot - det är ju vad en radioanstalt pysslar med? Men i övrigt så hade FRA inte några lagliga, eller praktiska möjligheter att avlyssna oss vanliga medborgare innan lagförändringen. Bakgrunden till det går givetvis att spåra hela vägen tillbaka till Ådalen-31 och det faktum att vi i det här landet inte ser med blida ögon på inrikestrupper - inte ens om det rör sig om IT-nissar.

Beväpnad med dessa nya befogenhter och med det digitala örat tryckt mot varenda internetkabel de kunde hitta så började FRA lyssna. Att de hörde en oerhörd massa är rätt uppenbart. För tyvärr dröjde det inte många månader förrän de började dela med sig av sin information till bland annat Rikspolisstyrelsen, SÄPO, Rikskriminalen och tullverket m.fl.

När dessa myndigheter gick via FRA tolkade nämligen deras jurister lagen så att de hade fria tyglar att spana hejvilt eftersom paragrafen som reglerar deras verksamhetsområde uttryckligen talar om försvarsunderrättelseverksamhet och inget annat. Så när polisen hör av sig till FRA och begär att de ska avlyssna X (i stort sett vem som helst, hur många som helst, hur länge som helst), så tillgodoser de polisens önskemål eftersom det inte rör sig om försvarsunderrättelseverksamhet.

Så polisen har nu en bakdörr in där de kan avlyssna folk utan någon granskning eller domstolsbeslut. Och det har inte gått speciellt lång tid sedan FRA fick den här möjligheten. Ändamålsglidningen är ett faktum och att den skulle avta eller att de inblandade skulle lägga band på sig är det väl ingen som tror på?

Våra fiender är överallt!Makten missbrukas alltså redan - vilket inte är något konstigt. För makt missbrukas om den inte kontrolleras.

I slutändan undergrävs förtroendet för demokratin genom den här typen av åtgärder.

För tror ni inte att polisen kunnat få tag på Mijailo Mijailovićs DNA från ett otal andra källor?

Eller att FRA verkligen skyddar oss från terrordåd?

Personligen tror jag inte en sekund på att FRA:s möjligheter att massavlyssna svenska folket och sedan läcka som ett såll till polis och andra myndigheter gjort min tillvaro säkrare. Förr eller senare så kommer även Sverige att råka ut för ett terrorattentat - shit happens. Det går inte att gardera sig mot den sortens illdåd i ett öppet och fritt samhälle. Det viktiga är istället hur vi hanterar det den dag det väl sker.

Sannolikheten att attentatet kommer att vara av sådan art att mer än 100 personer dör är försvinnande liten. Jämför en sådan förhållandevis hög uppskattning med att ungefär 5000 personer strukit med på de svenska vägarna de senaste tio åren.

Mycket farligare än terroristerDet är nämligen jävligt viktigt att komma ihåg att syftet med terrorism är inte att döda så många som möjligt. Syftet är att sprida terror för att försöka uppnå ett politiskt mål. Så egentligen behöver inte en enda person dö för att ett terrorattentat ska lyckas så länge som den efterföljande konsekvensen är i linje med attentatsmännens syfte. Svårare än så är det inte.

Terroristerna 1 - vettskrämd medborgare 0Hur skruvat och skevt det är i dagsläget blir rätt uppenbart så fort ett flygplan störtar - vilket ibland händer eftersom vår teknik inte är ofelbar. Men direkt efter dessa krascher så brukar nyhetskanaler och tidningar börja spekulera i huruvida orsaken till kraschen var ett terrorattentat eller ej. Som om det skulle spela någon roll?

Om ett flygplan med 300 passagerare kraschar och orsaken är Achmed som sprängt sig själv och planet i luften över Atlanten så måste vi omedelbart ta i med hårdhandskarna. Personlig frihet, rättsäkerhet och vårt sätt att leva - allt kan offras för att skydda oss mot dessa mörkermän som vill förstöra vårt sätt att leva, men det ska de inte lyckas med. Lika bra att ge FRA ännu större befogenheter!

Rykande färska nyheter via FRA-luren
- Ett ögonblick, nu får vi in ett telegram från olycksplatsen. Det var ingen terrorist, det var Lasse, en bakfull flygtekniker som var den indirekta orsaken till kraschen. Puh, vilken tur, nu kan vi alla andas ut. Tänk om det varit terrorister?!

Så utan att någon egentligen reagerat på det så har vi förvandlat en biobank som skulle användas för att forska kring ärftliga sjukdomar till att i praktiken bli ett polisregister med över tre miljoner potentiella ministermördare i.

FRA, som för bara några år sedan faktiskt var en radioanstalt med uppgift att lyssna på främmande makts radiotrafik har omformats till precis det Reinfeldt lovade att det inte skulle bli: Ett ständigt vakande öga som granskar oss medborgare istället för att ha blicken vänd utåt. Att polis och myndigheter dessutom så snabbt omfamnade och växte ihop med den nya kontrollapparaten äcklar mig ärligt talat. Det är inte någon slump att de flesta normalt funtade västerländska demokratier försöker ha en tydlig skiljelinje mellan militären och det civila samhället. Men här i svedala har vi tänkt om.... Jag säger bara: TÄNK OM!

Så - det var farorna med ändamålsglidning.... Den gliiiiiiiiiider bort från mål, den gliiiiiiider bort från mål!

7 kommentarer:

Tommie sa...

Mycket bra inlägg :)

Dock måste jag säga att jag är positiv till ett DNA register eller att de som de redan gjort, hämtar från biobanken.
Jag har inget å dölja å jag har inte planerat något illdåd vilket gör att jag tycker det e helt ok å vara med i ett sådant register.

Däremot... FRA, det där är jag inte i linje med. Att ha känslan av att mina samtal eller internettid kan lyssnas å spanas av känns inte tryggt. Men likväl, jag planerar inget å har inga avsikter att börja heller.

Jag vill vara den vanliga svensson jag e å fortsätta leka mina krig på spel över nätet och planera mina slag där utan att någon sitter på FRA å spelar mot mig ;)
Så fuskigt om han vet innan vad jag pysslar med.

Fortsätt lyssna av ryssarna, även om vi inte skulle kunna göra nått om maskineriet väl rullar men vi kanske hinner ställa ut vodkan till dem. Lämna oss svenskar ifred

Anonym sa...

Mycket bra inlägg :-)

Tycker dock att första delen av första kommentaren är mindre bra.
Det kan beror på att utvecklingen i Sverige gjort att jag inte förstår ironi längre, eller att svenskar är världens dummaste folk. Vet ej :-)
Dock vet jag att dom som blev utsatta för nazisternas genetiska spetsfundigheter, eller dom svenska tvångssteriliseringarna, inte heller trodde dom hade något att dölja.
Varför det kanske även för vår gloriaprydde hjälte, eller åtminstone för vissa av oss andra, inte är ok med ett sådant förträffligt register.
Det kan vara andra som planerar illdåd, vilket naturligtvis aldrig föll vår genomhederlige svensk in, svenskar har aldrig gjort något illa mot norrmän, judar, zigenare, lösaktiga, ja, inte mot någon överhuvudtaget.
ELLER ???!

Azaka sa...

"Jag har inget å dölja" ar det vanligaste svaret men du sager snabbt emot dig sjalv for i paragrafen efter vill du inte att FRA ska spana pa dig? Om du nu inte har nagot att dolja kan du omojligt ha nagot emot att FRA spanar pa dig eller hur?

Om du inte heller har nagot att dolja, skulle du da stippa naken pa polisens begaran mitt pa sergels torg? Antagligen inte just for att din integritet skulle krankas. Faktum at dock att om du inte bar vapen eller nagot annat skulle du inte ha nagot att dolja och heller inget emot deras krav. Det ar latt att bli av med rattigheter men jakligt svart att fa dem tillbaka sa du bor verna om det lilla du har, kasta inte bara bort det.

Sjalv gick jag ur biobanken for over ett ar sedan och det ar jag mycket glad for.

Wolfe sa...

Klockrent inlägg Tony P. Känns som jag måste läsa mer om hur myndigheter använder sig av FRA, för jag har missat en hel del om det där dessvärre. Riktigt jävla skrämmande och äckligt är vad det är.

Rent mjöl i påsen-argumentet... kom igen nu. Vad sägs om en FRA-kamera i varje rum i ditt hem, inklusive dusch, badrum och sovrum? En konstant avlyssning av din mobiltelefon, även när du inte ringer med den? Kroppsvisitering i alla öppningar när du ska till och från jobbet? Du har ju inget att dölja, så varför inte?

Jag tog också bort mig från PKU-registret för något år sedan, och är riktigt glad att jag gjorde det.

För övrigt så är jag helt med Tony med att man ger terroristerna en poäng helt gratis när man installerar övervakning på detta sätt. Man spelar dom i händerna rakt av.

Anonym sa...

"Föräldrar till nyfödda barn har möjligheten att välja att avstå från att låta sina ungar bli en del i den här forskningssatsningen. Ytterst få avstår."

Skulle vilja påpeka att väldigt väldigt få nyblivna föräldrar ens får information om att 1) deras barn hamnar i registret per automatik, och 2) Att det ens finns en möjlighet att avstå från registreringen genom att fylla i ett par blanketter.

Tony sa...

Får tacka för både ris och ros! :)
Finns säkert all anledning att återkomma till det här ämnet och får väl då passa på att räta ut lite frågetecken i mitt resonemang.

Just nu måste jag dock lägga mig och läsa...

Peace out!

Nostalgia sa...

mycket LÅNGT inlägg tycker jag.

jag är inte med i PKU, men mina barn är det utan att jag vet om det? schysst.

annars hoppas jag du mår bra o så :)

jennie