onsdag 30 september 2009

Tony JO-anmäler Linköpings kommun och får rätt

För något år sedan så läste jag av en ren tillfällighet om en mindre affisch-kontrovers i Linköping. Några ungdomar hade bestämt sig för att ordna en punkfestival och tagit fram lite reklamaffischer. De satte upp ett par av dessa inne på det kommunala kulturhuset som reklam.

Affischen var rätt provokativ - den föreställde djävulen som satt högst upp på ett kors där han sket jesus i munnen.

Stina Bond, en höjdare inom Linköpings kommun tog illa vid sig och beslutade att dessa affischer inte var lämpliga och skulle rivas bort.

När jag läste det här blev jag lite små-irriterad. Vem var hon att komma med ett i såpass godtyckligt beslut om vad som är och inte är lämpligt inne på en kommunal mediaarena?

Jag satte mig ner och knåpade ihop en JO-anmälan som jag skickade in.

Det hela tog hus i helvete. Jag blev uppringd av lokaltidningar som intervjuade mig om varför jag gjort en anmälan. Jag förklarade så gott jag kunde. På lokaltidningarnas insändarsidor gick debattens vågor heta och jag anmodades be om offentlig ursäkt till Stina Bond för mitt tilltag. Alltid roligt att stå i händelsernas centrum! :D

Så här såg affischen ut:Är inte direkt den sortens person som blir speciellt rädd när folk kommer med tomma hot - så när folk började ringa mig för att berätta att Jesus skulle straffa mig så var det hela mest ett straff i form av att muppar ringde och väckte mig mitt i natten. GODE GUD - FÖRLÅT!!!! Kan jag få sova vidare nu?

Hela ärendet tog sin lilla tid - som sig bör i såna här fall. Ska en kommun sägas ha brutit mot yttrandfrihetsgrundlagen så bör det undersökas rätt nogrannt.

Så i förrgår kom JO:s beslut i ärendet. Inte helt överraskande så tyckte JO som mig - det var fel att riva ner affischerna.

JO sammanfattar sitt resonemang så här:Tar och klistrar in länkar till artiklar som rör hela den här kontroversen:

http://www.corren.se/kultur/?articleId=4150048

http://www.corren.se/asikter/olas-kronika/?articleId=4148540

Sista... JO: Kulturnämnden bröt mot grundlagen

http://www.corren.se/ostergotland/linkoping/?articleId=4992345

Hela beslutet går förhoppningsvis att läsa här?

http://picasaweb.google.com/tony.nordin/JOAnmalan#

En mycket god vän till mig sa för ett par veckor sedan att han tyckte jag påminde en hel del om Russel Crowes karaktär i "State of play"? I dunno. Kanske stämmer?Hej, va fan, han tyckte inte jag påminde om Ben Affleck ialllafall! :)

15 kommentarer:

Wolfe sa...

Bra jobbat! Tyvärr lär väl det här, precis som nästan alla frihetens framgångar sista tiden, resultera i att ett regelverk sätts upp som specifikt begränsar vår frihet (ökar deras möjligheter att i förväg bestämma vad som inte får sättas upp i det här fallet).
När tror du att kryptering blir olagligt för gemene man i Sverige?

gunnika sa...

Bra jobbat!! Du är bara bäst!!!

Tony sa...

Tack ska du ha morsan! :)
Hade det inte varit för dig och det du lärt oss - via enträgna besök på bibblan så hade jag inte ens reagerat över det hela.

Tony sa...

Tror ärligt talat inte att det kommer att bli olagligt att kryptera någonting Wolfe. Om det gick att genomföra så skulle det redan genomförts?
Faktum är att jag känner att övervakningshysterin nästan bidrar till att skydda oss som medborgare? På sikt blir det väl nästan omöjligt att hindra någon från att använda skarp 1024-bitars blowfish i realtid?

Wolfe sa...

Jag tror att den enda anledningen att det inte har genomförts redan är att inte politikerna har förstått att deras kära pedofiler (och annat löst kriminellt folk) allt mer använder kryptering för att undgå övervakningen. Så fort de blir varse hur vanligt det är så kommer lagförslagen hagla, det är vad jag tror.

Tony sa...

Men samtidigt så blir det ju jävligt svårt att reglera (förhoppningvis)?

Open Source gör ju att du kan skydda dig och din kommunikation från miniräknare till hemdatorer. Lär ju till extremt ingripande lagstiftning om de ska komma "till rätta" med det :)

kaos by design sa...

Tony, +1poäng :)

Wolfe sa...

Jo men sedan när har obskyra och knepiga tillvägagångssätt hindrat politiker? Det är ju det som (delvis) definierar deras inkompetens. Dom lyckades nästla in FRA, telekompaketet med loggning osv. Sedan satsar ju FRA rätt mycket på att knäcka kryptering och lär säkerligen besitta medel för att känna igen krypterad data, vilket dom sedan skulle kunna upplysa polismyndigheter om vem som (utan tillstånd) skickar och tar emot krypterad data? Känns inte så jättesvårt.

Linda sa...

You´re sooooo Hot bejb ;)

Tony sa...

Tack ska du ha Linda. En fråga. "Skrikfågel", wtf? :D

Linda sa...

Kom på en sak förresten, de tre affischerna innan (med tanke på IV på affischen), har de fått sitta uppe?

En del kallar skrikfåglar för nymfparakiter, jag tycker skrikfågel är ett mer passande namn bara. :P

Tony sa...

Hmmm, bra fråga Linda... Jag vet faktiskt inte. Förmodar att de fått sitta uppe? De kanske inte var lika provokativa som nummer IV? =)

Och om jag kände mig ansvarsfull nog så skulle jag nog skaffa en nymfparakit - skrikfågel eller ej! :)

Men jag nöjer mig med krukväxter för ögonblicket.

Anonym sa...

tony, idioten gunnika vill ha en affisch med bajs på henne.

och glöm inte att göra en med bajs på muhhamad, om du inte är någon idiotisk fegis.

I shit in your moronic face.

Tony sa...

Ah, jag ser att de kristna dårarna hittat hit! :D

Hej, sprid länken och driv mer trafik till min blogg. Annars kommer gud att straffa dig!

DecVe sa...

Kristen?? Jag?? ;) Närå, bra jobbat Tony,jag skulle ha ramat in beslutet, går faen att ha med den i meritlistan för jobb. 8) Ses! Mvh // DecVe