lördag 8 augusti 2009

Blommade algerna när jag var liten?

Läste att det är på väg att bli algblommning i Storsjön och ute i bukten. Förekom det i början på 80-talet och tidigare? Jag kan inte minnas att det snackades om algblommning då. Det var väl något som dök upp i början på 90-talet och numera så är det något man vant sig vid? Övergödningen av sjöar och hav har väl ändå minskat något de senaste 20 åren så problemet borde väl rimligtvis varit större då än vad det är idag?

Kan det vara så enkelt att det blommade precis lika mycket i början på 80-talet men att det inte fanns några satelliter som kunde övervaka fenomenet? Såna här bilder hade man väl inte tillgång till då t.ex?Eller brydde sig inte media om algblommningen tidigare? Vi kan ju bara vara rädda för X antal saker åt gången och på 80-talet så var väl kärnvapenhotet det som stod i fokus.

Ja inte vet jag? Minns ni om det skrevs om det här för 15-20 år sedan?

1 kommentar:

Tommie sa...

Jag har tittat å tittat å tittat på din sattelitbild å jag kan bara komma fram till att Gotland som mig veterligen inte fanns när jag var liten är det stora problemet.. Gotland som vi alla vet å kan höra på språket är importerat från östslandet för en sisådär 15-16 år sedan.
DeT kom i delar med lastfartyg för att utgöra en bas för Keno. Detta då det ansågs vara farligt för hälsan att vistas för nära detta hasardspel och man köpte och demonterade en liten skitö utanför något konstigt land.

Nu försår vi när vi ser denna bild.
Det syns direkt att algblommningen kretsar eller utgår ifrån Gotland.