måndag 17 augusti 2009

Mysteriet med hundparkeringar, del II

Skrev ett inlägg om de s.k "hundparkeringarna" som finns på så många ställen inne i stan. Lovade att jag skulle forska lite mer om va fan de egentligen var till för. Och det gjorde jag.

Det rör sig alltså om mätpunkter precis som min gode vän Brink hävdade när ämnet kom på tal.

Men det som mäts är inte gator, sträckor eller liknande. Nej, det som mäts är om husen är på väg att sätta sig, alltså rörelser i det vertikala planet.

Fick följande svar från Metria (f.d Lantmäteriverket):

Dessa "pinnar" som du har sett på husfasader är höjdfixar som används för att se om husen rör på sig i vertikal-led. Detta för att försöka hitta sättningar och andra faktorer som påverkar husen negativt.

Man mäter alltså in dem ett godtyckligt antal gånger per år och ser om man kan se några trender eller tendenser. Man kan säga att de är en sorts kontrollpunkter för husen och sköts troligtvis av fastighetsägaren.

De flesta av dessa punkter används dock endast till detta och inte som utgångspunkter för höjdmätning. Vad jag vet har Lantmäteriet inget med dem att göra. Har du fler frågor eller funderingar kring geodesi är du välkommen att höra av dig igen!

Med vänliga hälsningar,
Géza


Jag har mailat tillbaka för att försöka ta reda på exakt hur dessa mätningar går till, om man använder någon typ av teknisk utrustning eller kör med linjal (vilket iof också är teknisk utrustning, men ni fattar vad jag menar?)

Teknisk utrustning till vänster (och till höger om du är taliban)Kontra "teknisk utrustning"Den enda gång jag sett eller hört talas om att ett hus inne i en modern svensk stad skulle ha drabbats av sättningar var för några år sedan när huset i kvarteret tvärs över gatan där jag bor nu började kollapsa. Stora sprickor började uppträda i fasaden ut mot övre arbetarhusgatan och folk stod som handfallna.

Väl värt att notera är att det helt saknades "hundparkeringar" i det här huset. Men det hela slutade iallafall med att det kom dit en byggfirma och bultade fast stora järnbitar längs hela fasaden för att stabilisera den. När de var klara så såg det ut så här:En bild till då...Visst, jag kanske snackar skit? Jag har väl inte alltid varit 100% ärlig när jag beskrivit historiska händelser i den här stan tidigare. Men som försvar anför jag det faktum att en av järnprylarna faktiskt bultades fast ovanpå vägskylten.Jag har skickat ett par uppföljningsfrågor till Géza, och så fort jag vet lite mer om exakt hur dessa pinnar används så postar jag en uppföljning.

1 kommentar:

Anonym sa...

otroligt! jag har undrat över detta i 10 år äntligen fick ajg svaret :)
/Christer R.